Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Cum să iei bani de la stat pentru plata salariaților temporari


Regiile autonome de interes local sau județean, firmele private, ONG-urile, asociațiile, fundațiile și federațiile recunoscute ca fiind de utilitate publică, precum și alte organisme înființate potrivit legii, altele decât instituțiile și autoritățile publice pot beneficia de subvenționarea, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, a cheltuielii cu  șomerii angajați temporar pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale. Această măsură activă de ocupare a forței de muncă a fost reluată anul acesta, conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea precizând faptul că de ea nu pot beneficia instituțiile și autoritățile publice. Potrivit informațiilor date publicității de reprezentanții agenției vrâncene, activitățile care pot fi subvenționate sunt: serviciile publice de refacere și întreținere a infrastructurii, de ecologizare și de realizare a unor lucrări edilitare, organizate de firme private sau organizații neguvernamentale, cu avizul administrației publice locale; servicii sociale care cuprind activități de îngrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, organizate de ONG-uri și alte organisme.
    Pentru a putea beneficia de subvenționarea locurilor de muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, prin prestarea unui serviciu sau a unei activități, angajatorii trebuie să facă dovada că: au prevăzut în statut, respectiv în actul de înființare, activitatea respectivă; sunt acreditați/autorizați pentru derularea activității respective și acreditarea/autorizarea nu este suspendată, retrasă sau încetată; li s-au atribuit contractele de către autoritățile administrației publice locale cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice.

Care este valoarea subvenției. Ce documente sunt necesare 

    Subvenția se acordă angajatorilor pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul șomerilor înregistrați la AJOFM Vrancea, și proporțional cu timpul de muncă efectiv lucrat. Valoarea subvenției este diferită, în funcție de perioadă. Astfel, între 1 aprilie și 31 octombrie se acordă o subvenție al cărei cuantum este 70% din valoarea Indicatorului Social de Referință (1 ISR=500 lei anul acesta), pentru fiecare șomer angajat. În perioada 1 noiembrie – 31 martie valoarea subvenției acordate este 1 ISR, la care se adaugă contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajatori, calculate la valoarea ISR în vigoare. „Valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă și cotele contribuțiilor de asigurări sociale sunt cele în vigoare în luna în care se încheie contractul de finanțare”, a precizat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
    Pentru finanțarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj, repartizat anual AJOFM Vrancea, a cheltuielilor cu forța de muncă încadrată din rândul șomerilor înregistrați, angajatorii vor depune lunar la primar sau, după caz, la președintele Consiliului Județean Vrancea, următoarele documente: cerere de finanțare; statele de plată care, pentru perioada 1 aprilie – 31 octombrie, trebuie să prevadă distinct drepturile salariale ale persoanelor pentru care se acordă subvenția, iar pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie trebuie să prevadă și contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajator pentru persoanele respective; raport tehnic privind execuția lucrării, respectiv prestarea serviciului sau a activității; un raport financiar privind contravaloarea lucrărilor efectuate, respectiv a serviciului sau activității prestate în luna respectivă. 
„Cererea de finanțare, raportul tehnic și raportul financiar se depun de către angajator la autoritatea administrației publice locale până la data de 3 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea, iar statele de plată se depun până la data de 15 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea”, a menționat Daniela Brihoianu.

Când se virează sumele aferente subvențiilor

    Cei care avizează cererile de finanțare sunt primarul sau, după caz, președintele Consiliului Județean. Apoi, angajatorii trebuie să depună cererile avizate, împreună cu o copie de pe raportul tehnic și cu raportul financiar, cel mai târziu până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea, la AJOFM Vrancea. 
Până cel mai târziu la data de 15 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea, angajatorii trebuie să depună la AJOFM Vrancea copii de pe statele de plată semnate de către șomerii angajați. „Autoritatea administrației publice locale va depune la AJOFM Vrancea solicitarea pentru acordarea subvenției prevăzută de lege, susținută din bugetul asigurărilor pentru șomaj repartizat pentru anul în curs, cel mai târziu până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea. AJOFM Vrancea va vira angajatorilor sumele aferente subvențiilor susținute din bugetul asigurărilor pentru șomaj cel târziu până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care se solicită finanțarea”, a detaliat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al agenției vrâncene.

Etapele necesare derulării programelor de ocupare temporară a forței de muncă

    În vederea derulării programelor de ocupare temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, se parcurg mai multe etape. Astfel, AJOFM Vrancea întocmește anual Programul de Ocupare și îl prezintă pentru aprobare, consiliilor locale comunale, orășenești sau, după caz, Consiliului Județean Vrancea, ca autorități publice deliberative. Programul de Ocupare elaborat va cuprinde numărul de locuri de muncă ce pot fi subvenționate în anul respectiv, luând în considerare suma alocată prin buget cu această destinație, precum și perioada de încadrare a forței de muncă. Apoi, odată cu aprobarea Programului de Ocupare de către autoritățile administrației publice, se împuternicește primarul sau, după caz, președintele Consiliului Județean Vrancea, să repartizeze, în limita numărului de persoane prevăzut în Programul de Ocupare, locurile de muncă subvenționate, pe servicii și activități, și să le distribuie angajatorilor care le organizează, pe baza contractelor atribuite, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice.
    Angajatorii care doresc să presteze servicii și activități din cele prevăzute de lege vor depune propunerile lor la primarul localității sau la președintele Consiliului Județean Vrancea, în scopul atribuirii contractelor precum și al aprobării pentru repartizarea unui număr de locuri de muncă subvenționate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, repartizat AJOFM Vrancea. Propunerile angajatorilor vor conține necesarul de forță de muncă structurat pe ocupații sau meserii, calificări și niveluri de pregătire. După această etapă, primarul sau președintele Consiliului Județean Vrancea aprobă repartizarea locurilor de muncă subvenționate. După aprobarea dată, primarul sau președintele Consiliului Județean Vrancea, după caz, comunică AJOFM Vrancea  numărul de locuri aprobat pe fiecare angajator și durata pe care urmează să fie încadrate în muncă persoanele din rândul șomerilor înregistrați la agenția vrânceană, și solicită subvenționarea acestora din bugetul asigurărilor pentru șomaj repartizat pentru județul nostru.
    În urma primirii comunicării și solicitării de subvenționare, AJOFM Vrancea va media și repartiza șomeri, în vederea încadrării în muncă, la angajatorii care au obținut aprobarea prevăzută de lege, în limita locurilor din Programul de Ocupare aprobat pentru anul respectiv.
    După selecția și încadrarea în muncă a persoanelor repartizate de către AJOFM Vrancea, angajatorul va încheia cu agenția un contract de finanțare. În situația în care din rândul șomerilor încadrați în muncă pentru care a fost încheiat contractul de finanțare, există persoane ale căror raporturi de muncă încetează înainte de expirarea duratei pentru care au fost angajate, angajatorul poate încadra alți șomeri din rândul celor înregistrați la AJOFM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?