Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Două hoațe AU FURAT câteva sute de lei din șifonierul unui focșănean


Un bărbat din Focșani a rămas fără suma de 900 lei, după ce a primit în casă două străine. Femeile au intrat în apartamentul victimei sub pretextul că reprezintă o firmă și că vor să dea de pomană produse de igienă corporală. În apartament, una dintre ele a început să-i prezinte produsele, iar cealaltă a cotrobăit prin șifonier și i-a luat banii.    
„La data de 31 martie a.c., ora 16.30, un bărbat de 58 ani, din municipiul Focșani, a sesizat faptul că în jurul orei 14.00, la ușa apartamentului s-au prezentat două tinere necunoscute, care au spus că sunt reprezentantele unei firme și dau de pomană produse de igienă corporală. Bărbatul le-a permis accesul în locuință, iar în timp ce una îi prezenta produsele, cealaltă i-ar fi sustras din șifonier suma de 900 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar cercetările continuă în vederea identificării celor două persoane și recuperarea prejudiciului cauzat”, au transmis polițiștii vrânceni.

Cum acționează hoții

    Unul dintre modurile de operare al hoților care fură din locuințe, atât în mediul urban cât și rural, este cel „prin ademenire”. Acești infractori, respectiv falșii vizitatori, acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false și astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Poate fi bărbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alți infractori oferă produse promoționale sau la un preț redus. De fapt, aceste persoane folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul unei companii. Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate și alte bunuri mici și de valoare (telefoane, bijutierii). Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile.
    Principalele povești sau metode folosite de infractori pentru a pătrunde în locuința victimei sunt: infractorii pretind că sunt reprezentanți ai companiilor de gaz, apă, electricitate și solicită accesul în locuință pentru verificări; falși vânzători care bat la ușa victimelor și oferă produse de curățenie gratuite sau la prețuri promoționale
sub motivul că sunt angajații unor firme. De obicei, infractorii motivează că nu sunt din localitate, spun că au urgență medicală (spun ca sunt cetățeni străini și vorbesc stricat limba română) și nu au bani românești asupra lor, așa că solicită victimelor să le schimbe sume din valută. Iau banii și lasă garanție geanta în care spun ca au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce. 
Sunt și persoane care bat la ușile oamenilor, cerșesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile și copiii. După ce pătrund în locuință, hoții distrag atenția victimelor, le trimit în alta cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare.
    Sunt și infractori care lucrează în echipă. În timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu ușa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament și caută în celelalte camere. Aceste persoane mai au obiceiul de a încerca și ușile de acces în locuință. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile care le găsesc pe holul apartamentului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?