Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Comuna Vintileasca, în beznă din cauza ninsorii


Deși suntem la sfârșitul lunii martie, iarna nu se dă plecată cu una cu două și a pus din nou stăpânire pe zonele de munte ale județului Vrancea. În comuna Vintileasca, situată la cea mai înaltă altitudine, peisajele de iarnă par desprinse din povești. Mantia argintie a acoperit pământul și copacii, aducând în memoria localnicilor poveștile pe care le spuneau odinioară, la gura sobei, bătrânii satului. În centrul localității stratul de zăpadă depășește 10 centimetri, iar mai sus, spre pădure, 15 centimetri. „La noi a început să plouă de miercuri de pe la ora 11.00, apoi spre după masă a dat-o în zăpadă. Nu s-a mai oprit și toată noaptea de miercuri spre joi a nins. Acum stratul cred că are peste 10 centimetri lejer. Din cauză că zăpada a fost lipicioasă, s-a așezat pe copaci repede și o creangă s-a rupt și a căzut peste linia de curent electric. Curentul a fost întrerupt de miercuri seară până joi dimineață, când au venit cei de la echipa tehnică și au remediat problema. Avem noroc că la noi pomii nu au înflorit încă, doar la salcie și la lozie le-a dat lăstarul mai mult. Cu ceva ani în urmă, de un Paști, a venit băiatul meu acasă și a dat o zăpadă și era mărul înflorit. Åžtiu că luam eu flori de măr cu zăpadă pe ele și le duceam în casă”, a spus Mitică Maftei, de la Vintileasca.

Cu toate că în februarie a fost destul de cald și localnicii au mai redus focul din sobe, odată că reîntoarcerea zăpezii, gospodarii au încins din nou cărbunii. Cât despre vremea care se schimbă mereu, ba ninge, ba plouă, ba este vreme frumoasă, gospodarii din Vintileasca spun că s-au obișnuit și că nu își fac griji. „Acum (joi, la  ora 17.45) la noi burnițează așa mărunt, însă mai sus la Neculele sau Bahnele sigur ninge. Acolo și zăpada este mult mai mare și cred că sare de 15 centimetri. În urmă cu mai bine de 15 ani, a fost tot așa o vremea grea de iarnă, deși eram mult în primăvară intrați. Trăiau părinții mei când din cauza unei zăpezi foarte întârziate ciobanii cu oile, care se aflau la pășunat pe muntele Furu, au fost nevoiți să coboare de acolo la Podul Boldit de pe pârâul Purcelul, că nu mai aveau oile cum să mănânce din cauza omătului. Åžtiu că vreo cinci, șase oi din cauza zăpezii și că nu mai mâncaseră de ceva vreme au murit. Acum poate nu va ține iarna până în mai, când este Paștele la noi, la creștini„, a mai spus Mitică Maftei.

Pârtie ca în plină iarnă
 
Autoritățile locale din Vintileasca au fost nevoite să intervină cu utilajele din dotare pentru a face pârtie pe drumurile din localitate, dar și să deschidă o cale de acces pe drumul național DND 2 R, până când au venit utilajele de la Focșani. Primarul localității spune că a făcut pârtie la fel ca în plină iarnă. „Am avut probleme cu curentul electric din cauza unui arbore din care s-au rupt mai multe crengi și care au căzut peste firele de curent. De dimineață, de la 5 și un sfert, l-am sunat pe directorul Paraschiv de la Drumuri Naționale și l-am rugat să trimită un utilaj de la Focșani, că cei pe care îi are aici la noi nu au făcut față. Am intervenit noi cu buldo de la Primărie și am rupt zăpada și apoi au venit și cei de la Drumuri Naționale. La Bahnele spre Pod, unde a viscolit, zăpada avea mai mult de jumătate de metru. Am fost nevoiți să facem pârtie peste tot pentru a se putea circula. Este o zăpadă grea, apoasă”, a spus Georgel Spătaru.
Sus, la schitul Muntioru de la Vintileasca, stratul de zăpadă era de peste 30 de centimetri și aseară, la ora închiderii ediției noastre, continua să ningă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?