Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

O expoziție celebrează la Palermo lupta împotriva Mafiei dusă cu aparatul de fotografiat


Letizia Battaglia, fotograf italian admirat care a făcut unele dintre cele mai pline de curaj imagini despre violența Mafiei din Sicilia, este sărbătorită în orașul ei natal, Palermo, cu o importantă retrospectivă, informează agenția de presă DPA.
Lucrând pentru ziarul de stânga ‘ L’Ora ‘, Battaglia a documentat războaiele organizației Cosa Nostra de la începutul anilor 1980, una dintre cel mai sângeroase perioade din istoria orașului Palermo, cu ajutorul unor imagini dramatice ale judecătorilor, polițiștilor, politicienilor, mafioților și civililor împușcați. „Ai putea spune ca în anii 1980, la Palermo nu puteai muri fără să fii fotografiat de Letizia Battaglia”, a scris ziarul ‘Corriere della Sera’ într-un recent portret făcut acestei artiste fotograf.
Însă opera Letiziei Battaglia ca fotograf al străzii explorează și alte aspecte ale societății siciliene, de la viața în cartiere degradate din Palermo, la procesiuni religioase și grandioase petreceri ale aristocraților. Circa 140 de fotografii de mari dimensiuni, inclusiv unele rare de la începuturile carierei sale la Milano, sunt expuse până pe 8 mai la ‘Cantieri Culturali alla Zisa’, un spațiu industrial convertit la artă, aceasta fiind cea mai mare expoziție a artistei.
La un eveniment de presă din luna martie, combativa fotografă în vârstă de 81 de ani, al cărei nume de familie înseamnă „luptă” în limba italiană, a declarat că activitatea sa definitorie cu privire la asasinatele mafiote înfățișează „un război, un adevărat război civil.” Așa-numita „mattanza” (sacrificarea) l-a ajutat între 1981-1983 pe temutul Toto Riina să preia conducerea Cosa Nostra și a dus la o ripostă împotriva Mafiei din partea statului italian întreruptă în 1992 de crimele brutale împotriva procurorilor de top Giovanni Falcone și Paolo Borsellino.
Una dintre victimele ‘mattanza’ a fost guvernatorul Siciliei Piersanti Mattarella. Battaglia a fotografiat corpul acestuia ciuruit de gloanțe scos dintr-o mașină de fratele său Sergio Mattarella, actualul președinte al Italiei. Battaglia, a cărei activitate de fotograf a fost expusă anterior la Paris, Londra, Chicago și Istanbul, a câștigat mai multe premii, inclusiv ‘German Erich Salomon Preis’ în anul 2007 și ‘Conrell Capa Award’ la Centrul Internațional de Fotografie din New York, în 2009.
Cu ocazia expoziției sale de la Palermo, Letizia Battaglia a anunțat că intenționează să se retragă. „Nu mai vreau să fac fotografii, aș prefera să descopăr noi talente”, a declarat ea pentru ziarul ‘Corriere della Sera’, explicând că se va concentra pe conducerea recent deschisului Centru Internațional pentru Fotografie din acest oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?