Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Simpozion despre ctitoriile Brâncovenilor, la Bordeşti


Comuna Bordești va găzdui sâmbătă, 19 martie, o manifestare culturală cu totul și cu totul specială, dedicată iubitorilor de artă brâncovenescă și de istorie medievală în general. Astfel, începând cu orele 10.00, la Åžcoala Gimnazială Bordești sunt așteptați invitații, care vor participa la lucrările Simpozionului „Brâncoveanu-Bordești 2016”. Manifestarea culturală, de mare amploare pentru o localitate situată pe dealurile cu vie nobilă de la Subcarpații de Curbură, este organizată cu prilejul împlinirii a 137 de ani de la ctitoria Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bordești (FOTO) și a 101 ani de la declararea acesteia ca monument istoric. Evenimentul este organizat, în parteneriat, de Primăria și Consiliul Local Bordești, Direcția pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea și Åžcolile Gimnaziale din Bordești și Popești.
Lucrările simpozionului sunt proiectate pe trei paliere: vizitarea Bisericii-monument „Adormirea Maicii Domnului”, prilej cu care se va lansa ghidul de prezentare a monumentului istoric, realizat de profesorul Ionuț Bercaru, susținerea de comunicări științifice de către participanții la simpozion, din județ și din țară, jurizarea și premierea eseurilor pe teme medievale trimise de elevi cu acest prilej.
Principalele obiective urmărite sunt popularizarea bisericii-monument „Adormirea Maicii Domnului” din Bordești, atragerea cercetătorilor și pasionaților de istorie spre problematica medievală și în special a epocii medievale târzii, atragerea elevilor spre studiul istoriei naționale și dezvoltarea capacităților de comunicare științifică și artistică. „Sunt așteptați să susțină comunicări circa 20 de participanți din Vrancea și Buzău, profesori sau pasionați de istorie, artă, arheologie, teologie, fotografie, geografie, etnografie. Sunt sigur că avem o paletă de interese complexă, pe măsura epocii brâncovenești și a bisericii-monument «Adormirea Maicii Domnului» ce ne prilejuiește fericit această posibilitate de a ne cunoaște mai bine, de a colabora și de a ne împărtăși idei. Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Bordești pentru deschiderea arătată culturii și istoriei naționale prin finanțarea acestui tip de manifestări”, ne-a declarat profesorul Ionuț Bercaru.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?