Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

A FOST DESCOPERITĂ sursa infecțiilor cu E-coli care a dus la îmbolnăvirea și moartea unor copii


Inspectorii veterinari au identificat prezența bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș și în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătății, potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). ‘Dintre cele 194 de eșantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezența Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltată din frigiderul uneia dintre persoanele (aparținător) implicate în ancheta Ministerului Sănătății. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (județul Băcău). De asemenea, au fost descoperite și la probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș’, precizează un comunicat al ANSVSA.
În urma confirmării prezenței bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unității, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare. ANSVSA a dispus sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situației și efectuarea dezinfecției în această secție a spațiilor, utilajelor, ustensilelor și a suprafețelor de lucru. Dezinfecția va fi urmată de recoltarea de teste de sanitație care să ateste eficiența igienizării. De asemenea, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate. Nu în ultimul rând, se vor recolta probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepției în fabrică, pentru examen bacteriologic, și probe de apă, provenite de la intrarea și ieșirea din unitate.
ANSVSA precizează că toate aceste date sunt puse la dispoziția Ministerului Sănătății pentru a fi utilizate în ancheta epidemiologică pe care o desfășoară. În data de 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA și DSP din județele Argeș și Dolj au demarat acțiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV). Ancheta ANSVSA, desfășurată în colaborare cu Ministerul Sănătății a fost extinsă, din data de 26 februarie 2016, și în județul Bacău, ca urmare a noilor informații primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF).
În prezent, pe Secția de Nefrologie a Spitalului ”Marie Curie” sunt internați cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?