Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Prefectul acuză evaziunea din exploatarea pădurilor, producția de cereale și de alcool


Multe activități comerciale din Vrancea nu sunt impozitate și nu se derulează „la lumină”, a acuzat prefectul Nicușor Halici la ședința de ieri a Colegiului Prefectural. Reprezentantul Guvernului le-a spus șefilor de instituții publice deconcentrate că, în statistici, Vrancea apare ca un județ sărac, dar, pe de altă parte, sunt domenii precum exploatarea resurselor naturale, păduri, alcool și derivate de alcool, producție de cereale unde activitățile se derulează în zona gri a economiei. „Sunt câteva mari activități care aduc un prejudiciu destul de mare bugetului județului și celui național”, a spus prefectul Nicușor Halici.
    Acesta a vorbit și despre măsurile de descentralizare/regionalizare luate la nivelul unor ministere care îi afectează direct pe cetățenii și firmele din județ. Deși, în teorie, în prezentările oficiale, aceste măsuri de descentralizare ar trebui să fie în sprijinul cetățenilor, realitatea a demonstrat că sunt, dimpotrivă, împovărătoare pentru firmele și locuitorii județului. Este cunoscut modul în care peste o sută de firme vrâncene trebuie să facă naveta la Constanța din acest an pentru că strategia Ministerului Finanțelor a stabilit desființarea Administrației Contribuabililor Mijlocii la nivelul județelor și transferul acestei administrații la nivelul regiunii. Iar în regiunea de Sud Est a fost aleasă varianta cea mai proastă pentru Vrancea, respectiv mutarea acestei administrații tocmai la Constanța. Aceasta înseamnă ca cele aproape 150 de firme mijlocii să își angajeze oameni și să cumpere mașină doar pentru drumurile care trebuie făcute în orașul de la Marea Neagră.
    Tot la Constanța este și Inspectoratul de Stat în Construcții de unde trebuie emise avize pentru lucrările de construcții realizate de administrațiile locale. Iar exemplele pot continua. Prefectul a arătat că, în administrația publică, experiența ultimilor ani a arătat că, cu cât este mai aproape de cetățeni, cu atât este mai eficientă. Cu cât este mai departe, eficiența este mai scăzută.
    Pe de altă parte, prefectul le-a mulțumit șefilor de instituții deconcentrate pentru modul în care au acționat în ultimul an și pentru realizarea obiectivelor din programul de guvernare. „Se observă o creștere a eficienței, a implicării dumneavoastră”, a afirmat prefectul Halici. Acesta a arătat că așteaptă pentru perioada următoare ca de la nivelul instituțiilor publice să vină propuneri de modificare a legislației, de simplificare legislativă. „În perioada următoare aștept observații, propuneri în vederea eficientizării activității, a descentralizării”, a afirmat prefectul Nicușor Halici.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?