Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

PROCES între primăriile Chiojdeni şi Dumbrăveni din cauza romilor din Luncile


Primăriile din Chiojdeni și Dumbrăveni au ajuns în instanță din cauza loturilor de teren pentru 26 familii de romi care au rămas fără locuințe la alunecările de teren din 2014. Procesul a fost inițiat de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Chiojdeni care a dat în judecată Unitatea Administrativ Teritorială Dumbrăveni pentru faptul că a refuzat să aloce 26 de loturi de teren pentru locuințele afectate de alunecarea de teren din satul Luncile.
    Primarul Åžerban Pîrlogea de la Chiojdeni spune că a recurs la acest gest deoarece UAT Dumbrăveni nu a vrut să aloce terenul în cauză pentru locuitorii cărora le-au fost avariate casele în urma alunecărilor de teren din anul 2014 și ulterior. Terenul la care face referire primarul din Chiojdeni are o suprafață de 9 hectare și, printr-o hotărâre de Guvern, s-a stabilit că va fi o suprafață destinată strămutării unor familii care și-au pierdut locuințele în urma unor situații precum inundații, alunecări de teren sau alte fenomene naturale extreme. Terenul are o amplasare atractivă pentru cei care vor o locuință, respectiv în zona Spitalului din Dumbrăveni. Edilul de la Chiojdeni a explicat că, deși este o Hotărâre a Guvernului României, cei de la Dumbrăveni nu vor să aloce terenul în cauză sub nici o formă. Prin urmare singura soluție după părerea primarului a fost chemarea în instanță pentru a se putea rezolva acest conflict.
    Conform portalului Tribunalului Vrancea, dosarul cu pricina a fost depus pe data de 11 decembrie 2015, a primit numărul 2465/91/2015, secția a II-a civilă și de contencios administrativ fiscal, urmând ca primul termen de judecată să aibă loc pe data de 30 martie. „Primul termen este pe data de 30 martie la secția a doua civilă contencios administrativ. Există o Hotărâre a Guvernului României prin care Agenția Domeniului Statului pune la dispoziție 9 hectare de teren în comuna Dumbrăveni pentru aceste situații. Noi am solicitat teren pentru cele 26 de familii. Am discutat cu primarul de la Dumbrăveni și mi-a spus că nu au vrut și nici nu au votat consilierii locali. Mi se pare că aici este vorba și de o gravă discriminare la adresa locuitorilor de etnie romă. Dacă nu se poate omenește ne-am adresat justiției și sper să facă dreptate în acest caz”, a spus Åžerban Pîrlogea, primarul din Chiojdeni.
    În replică, Valentin Tîlvăr, primarul de la Dumbrăveni spune că decizia de respingere a fost luată de Consiliul Local al comunei. „Eu am inițiat proiectul de hotărâre dar Consiliul Local nu a fost de acord. Este un proces care nu are legătură cu Primăria. Am angajat avocat pentru proces și așteptăm să vedem dacă instanța poate obliga Consiliul Local să ia o anumită decizie”, ne-a spus edilul din Dumbrăveni. Acesta a arătat că, pe terenul respectiv, până acum au fost acordate locuri de casă pentru cele cinci familii din Gura Caliței care au fost strămutate din cauza alunecărilor de teren care le-au afectat locuințele. Deși oamenii au termen de un an de zile pentru ridicarea noilor locuințe, până acum a fost construită o singură casă.
Majoritatea locuințelor sunt asigurate obligatoriu
    Situația de la Chiojdeni este dificilă și pentru că persoanele afectate nu pot primi niciun fel de ajutor din partea statului. Odată cu intrarea în vigoare a noului sistem de asigurare obligatorie a locuinței, statul nu mai poate oferi despăgubiri pentru aceste cazuri. Situația este dramatică însă pentru că nu toate familiile de romi din Luncile aveau asigurare pentru locuința în care trăiau. Deoarece sunt persoane care beneficiau de ajutoare sociale, asigurările erau plătite de Primărie. Au fost însă cazuri în care aceste ajutoare pentru venitul minim garantat au fost anulate din diferite cauze și, în aceste situații, nu au fost înnoite asigurările.
    Romii spun însă că de la Primărie nu li s-a comunicat nimic, doar au văzut că a venit o comisie de la Focșani care să vadă ce a mai rămas din locuințele afectate de alunecările de teren. „La mine a venit casa vecinului peste noi iar până acum nu știm ce se va întâmpla. Casa fiicei a fost distrusă și stă la mine împreună cu copiii. A venit o comisie de la Focșani dar la noi nu a ajuns nimeni. De la primărie ni s-a spus că nu s-a aprobat nimic. Nu știm ce să facem acum”, ne-a spus Maria Beldiman.
    Femeia spune că asigurarea pentru locuință era plătită de la Primărie, fără mai multe detalii.„Din cele 26 de locuințe de la Luncile, opt nu au avut asigurare. Au venit la fața locului cei de la PAID, societatea de asigurări pentru a vedea care este situația în teren. Cei care sunt beneficiarii Legii 416 sunt asigurați obligatoriu cu locuința și nu trebuie să plătească ei asigurarea. În acea perioadă au fost opt persoane care nu au beneficiat de ajutor social și nici nu au făcut asigurarea obligatorie pe bani lor”, a spus Åžerban Pîrlogea, primarul de la Chiojdeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?