Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Pacienţii primesc medicamente dacă e prelungit contractul cadru


Prelungirea cu două luni a actualului contract-cadru va permite modificarea preve-derilor cu care medicii de familie nu sunt de acord, iar pacienții vor primi medicamente compensate și gratuite după 1 aprilie, a spus, miercuri, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu. „Dacă ar fi așa, am avea timp să modificăm toate acele prevederi cu care nu suntem de acord. De fapt, noi nu criticăm numai contractul cadru, ci mai multe acte normative, la pachet. Este vorba despre legea permanenței, legea informatizării și contractul cadru”, a declarat Rodica Tănăsescu. Ea a precizat că prin decizia de a prelungi cu două luni actualul contract cadru privind acordarea asistenței medicale în sistemul sanitar pacienții nu vor mai avea de suferit.
În ce privește acuzațiile aduse medicilor de familie de către președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Rodica Tănăsescu a spus că ele trebuie probate. „Președintele CNAS trebuie să facă dovada fraudei”, a adăugat Tănăsescu.
Noul contract-cadru pentru anii 2011-2012 trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie. Medicii de familie au cerut, miercuri, autorităților, într-o conferință de presă, să amâne intrarea în vigoare a actului normativ cu o lună, timp în care să fie făcute acele modificări solicitate de ei. Surse oficiale au declarat că autoritățile au căzut de acord ca noul contract-cadru să intre în vigoare peste două luni, respectiv din 1 iunie. Astfel, din 1 aprilie, când trebuia să intre în vigoare noul contract-cadru, vor fi întocmite acte adiționale care vizează prelungirea cu încă două luni a actului normativ din 2010. Peste 80 la sută din medicii de familie au anunțat că nu vor semna contractele cadru la 1 aprilie, astfel că, după această dată, bolnavii nu vor putea primi rețete compensate, gratuite și trimiteri către specia-liști, a spus președintele Fe-derației Naționale a Patronatelor Medicilor de Fa-milie (FNPMF), Doina Mihăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?