Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO : ANIMALE DE COMPANIE: Bull Terrier


Bull Terrier este un companion apreciat pentru curajul său, pentru inteligență și pentru dragostea față de copii. Originar din Marea Britanie, acest câine a rezultat din încrucișarea terrier-ului cu vechiul bulldog englez (un câine care era mult mai mare decât actualul Bull Terrier) la începutul secolului al XIX-lea. Era agil și folosit pentru momirea taurilor, în lupte canine și pentru înlăturarea dăunătorilor din gospodării. Era prețuit pentru curaj, agilitate și viteză. Primul Club Staffordshire Bull Terrier a fost format în Anglia în 1835 și un standard de rasă a fost scris la scurt timp după aceea. În 1860, un crescător a creat un Bull Terrier alb imaculat, care și-a câștigat rapid popularitatea. Datorită blănii sale albe și a curajului său, câinele este cunoscut și în prezent ca și White Cavalier (Cavalerul Alb).
    Primul Bull Terrier a fost prezentat în 1917, iar numele său a fost Gladiator. Datorită problemelor multiple de sănătate cu care s-a confruntat, Ted Lyon, printre alții, a diversificat culoarea folosind rasa Staffordshire Bull Terrier în secolul al XX-lea. În 1936, s-a hotărât ca Bull Terrier-ul alb și cel colorat să fie considerați varietăți distincte ale aceleași rase. Bull Terrier-ul poate fi de aproape orice culoare sau combinații de culori, cu excepția albului. Dacă culoarea albă este prezentă, ea nu trebuie să fie dominantă. Bull Terrier-ul este recunoscut de către American Kennel Club, fiind încadrat în grupa terrier-ilor. Club Staffordshire Bull Terrier din America a fost fondată în anul 1974.

    Bull Terrier este o rasă de câini de talie medie, cu botul lung și corp musculos. Blana este scurtă și aplatizată pe forma corpului, de culoare albă sau alte culori. Definitoriu pentru Bull Terrier este capul său, care privit din față are „formă de ou”, în partea de sus a craniului fiind aproape plat. Nasul este negru și îndoit în jos la vârful, cu nări bine dezvoltate, potrivit site-ului dogtime.com. Ochii de formă triunghiulară (unicul câine care are această formă a ochilor) sunt mici și de culoare închisă. Urechile sunt mici și dispuse aproape una de cealaltă. Coada este purtată orizontal. În general, este de culoare albă. Câinele are un mers voios fiind cunoscut și sub numele de „Gladiatorul rasei canine”. Blana Bull Terrier-ului este scurtă și netedă, putând avea culori diferite: alb, roșcat, cafeniu sau dungat pe fond cenușiu. Singurele culori care nu sunt agreate la acest câine sunt albastru, verde și roșu-închis. Înălțimea la greabăn este între 40 și 50 cm, iar greutatea între 25 și 33 kg. Există, de asemenea, o versiune în miniatură a acestei rase.
    Bull Terrier este o rasă de câine de familie. Educat corespunzător devine un câine prietenos deși este cunoscut pentru latura dominantă ce necesită control ferm din partea proprietarului. Este un luptător tenace și deseori poate deveni agresiv față de alte animale. El poate fi, atât, independent, cât, și încăpățânat și, din aceste motive, nu este considerat potrivit pentru un proprietar neexperimentat în domeniu. Deși încăpățânat, este deosebit de bun cu oamenii. Socializarea timpurie va asigura o înțelegere bună a câinelui cu alți câini sau cu alte animale. Personalitatea lor este descrisă având o atitudine iubitoare și spre joacă, fiind un câine iubitor de copii (de preferință mai mari, care știu să se joace cu un câine) și un membru perfect pentru o familie. Puii mănâncă o mulțime de produse alimentare. De la naștere până la vârsta de șase luni, trebuie să mănânce de două ori până la de patru ori mai mult ca un câine adult pentru a susține creșterea. În general, consumă produse din carne de pui, îmbogățită cu vitamine, minerale și grăsimi esențiale pentru creștere. Mâncare etichetată „pentru toate etapele de viață” este indicată.
    În ceea ce privește sănătatea, mulți câini din această rasă au tendința de a dezvolta alergii cutanate. Înțepăturile de insecte, cum ar fi cele de purice și, uneori, țânțari pot produce o reacție alergică generalizată cu manifestări de urticarie, erupții cutanate și prurit. Această problemă poate fi oprită prin protejarea câinelui pentru a nu intra în contact cu aceste insecte, ceea ce este mai dificil de realizat. Bull Terrier-ul alb necesită o atenție deosebită când este expus la razele soarelui, fiind predispus arsurilor solare. Se mai poate confrunta cu afecțiuni, precum entropionul — o afecțiune a pleoapelor, mastocitoamele — procese tumorale maligne, care pot afecta pielea sau organele interne ale câinelui. Sindromul cozii rotitoare este o tulburare de comportament în care câinele îți rotește coada în mod continuu sau și-o aleargă. Surditatea trebuie verificată la nașterea cățeilor, ea apare la 20% din specimene alb pur și la 1,3% din altele, potrivit site-ului animalutze.com. Un studiu din Marea Britanie relevă că durata de viață a câinilor din această rasă este în medie de la 9 la 10 ani, dar se înregistrează un număr mare de câini care trăiesc între 10-15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?