Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GHID pentru depistarea condițiilor artificiale la fondurile europene


Fermierii care vor să acceseze fondurile europene pentru agricultură vor putea consulta o variantă revizuită a Ghidului de nereguli care să ofere informații clare despre indicatorii condițiilor artificiale. Este vorba despre situații în care unii solicitanți îndeplinesc fictiv anumite criterii, cu scopul de a deveni eligibili în accesarea fondurilor europene, pentru a spori punctajul sau pentru alte avantaje financiare. În precedentul PNDR au fost constatate numeroase situații în care unii oameni de afaceri și-au împrumutat angajații, de exemplu, pentru a derula proiecte similare. Ori, prin stabilirea noii variante a Ghidului de nereguli, fermierii vor putea depista existența condițiilor artificiale înainte de momentul demarării implementării proiectului. Vor fi evitate situațiile în care proiectele sunt declarate eligibile, se fac achizițiile publice, iar după 2-3 ani vine un control, sunt constatate condiții artificiale iar fermierii sunt obligați să restituie fondurile.
    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a inițiat săptămâna trecută o serie de consultări ample pe tema condițiilor artificiale, precum și a procedurilor interne de lucru ale instituției. Au fost invitați parteneri publici implicați în accesarea și implementarea fondurilor europene nerambursabile destinate agriculturii și dezvoltării mediului rural. Conducerea AFIR a anunțat că scopul consultărilor îl reprezintă identificarea corectă a indicatorilor de condiții artificiale, precum și a posibilităților de relaxare sau chiar eliminare a unor indicatori care pot fi considerați irelevanți sau cu relevanță scăzută, de exemplu relații sociale – grade de rudenie, aceleași societăți de consultanță, inexistența unui gard între două exploatații alăturate. „Trebuie să acționăm rapid pentru a evita descurajarea fermierilor în a accesa fondurile europene sau să ajungem să punem în pericol investiții viabile dezvoltate în mediul rural de către fermieri sau antreprenori. Nu ne vom opri doar la discuții, ci vom analiza foarte atent toate propunerile și le vom prelua în procedurile de lucru ale AFIR, după aprobarea și agrearea acestora de către toți factorii implicați”, a declarat Andras Szakal, director general al AFIR.
    În cadrul întâlnirilor a reieșit necesitatea unei întâlniri cu reprezentații Comisiei Europene pentru clarificarea și stabilirea unor indicatori clari, care să fie instrumentați și aplicați în mod unitar de către beneficiari, AFIR și instituțiile sau organismele de control de la nivel european si național. AFIR spune că ar trebui o clasificare clară a indicatorilor care semnalează cazuri potențiale de condiții artificiale în două categorii distincte, respectiv indicatori cu relevanță mică/ medie și indicatori cu relevanță ridicată. „Ulterior stabilirii indicatorilor și încadrării acestora, se pot concepe prevederi procedurale prin care să se stabilească faptul că nu poate exista suspiciunea de creare de condiții artificiale în absența a cel puțin unui indicator din ce-a de-a doua categorie – relevanță ridicată. În urma consultărilor cu partenerii sociali, AFIR va publica pe pagina oficială de internet www.afir.info varianta revizuită a Ghidului de nereguli, document ce va oferi un sprijin concret atât beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile, cât și celor interesați să obțină corect și legal finanțare pentru proiecte de dezvoltare rurală”, precizează AFIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?