Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Şeful Poliţiei cere decenţă


Polițiștii din întreaga țară și implicit cei din Vrancea vor să protesteze împotriva măsurilor radicale luate de ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș. Polițiștii așteaptă ca sindicatele să ia o decizie și cel mai probabil, de luni, vor începe protestele la București. Ei sunt nemulțumiți de faptul că salariul le-a fost diminuat cu aproximativ 550 lei, bani pentru norma de hrană. La aflarea veștii, polițiștii, jandarmii și pompierii au luat foc. Cu toate acestea, șeful Poliției Române le cere oamenilor legii….decență.

Oamenii se plâng că nu mai au cu ce-și plăti ratele la bănci și nici ce să le mai pună pe masă copiilor. Un polițist vrâncean ne-a spus că se gândește foarte serios să-și dea demisia și să plece oriunde numai să câștige bani. După ce tăierile au fost anunțate, șeful Poliției Române, chestorul Liviu Popa a avut tăria să facă o videoconferință, joi seara, pe la ora 19.00, și să le ceară polițiștilor „decență”. Acesta a precizat că această reducere este valabilă doar pentru luna iunie și că oamenii își vor recupera banii. Polițiștii spun că nu mai înghit găluștele lui Igaș și ale lui Popa și spun că nu sunt îndreptățiți să ceară decență atâta timp cât ei nu au așa ceva. „Mai  întâi trebuie să fie ei decenți și apoi să ne ceară nouă acest lucru. Tot decență le-am cerut și noi, dar se pare că nu cunosc termenul. Dacă ne lăsau să trăim decent am fi fost și noi decenți. Sunt niște incompetenți care își bat joc de oameni”, ne-a spus un polițist vrâncean. Luna aceasta vor fi agenți care nu vor primi în mână mai mult de 800 lei. Åži asta nu e tot, pe lângă salariile diminuate în Ministerul Administrației și Internelor se vor face și disponibilizări. Oamenii vor fi dați afară începând de luna viitoare. După cum ne spuneau zilele trecute liderii de sindicat, nu vor pleca oamenii care stau toată ziua în birouri și plimbă două hârtii ci polițiștii din operativ. Sindicaliștii spun că ar vrea să organizeze un protest public, pe o perioadă nedeterminată, zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica, între orele 10-18, în fața sediului MAI. Acțiunea ar putea începe de luni. Sindicaliștii spun că va fi instalat un cort cu însemnele SNPPC și se vor desfășura acțiuni de sensibilizare a opiniei publice și a presei. Sindicaliștii mai cer deschiderea, de urgență, a unei linii de comunicare internațională, pentru a informa autoritățile europene despre abuzurile care se acumulează în MAI cu încălcarea reglementărilor europene, în scopul creării de presiune asupra guvernului de la București.

Parlamentarii vrânceni, de partea polițiștilor

Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica dezaprobă intenția mi-nistrului Administrației și Internelor, Traian Igaș, de a concedia, începând cu luna iulie, o parte dintre polițiști, dar și alți angajați ai MAI. În primul rând, deputatul atrage atenția că prin anunțarea deciziei de disponibilizare, mi-nistrul Igaș s-a antepronunțat în ceea ce privește decizia Curții Constituționale care urmează să se pronunțe  în legătură cu neconstituțio-nalitatea legii de modificare și completare a Legii 360/2002 privind statutul polițiștilor.
Pe de altă parte, parlamentarul este convins că măsura de disponibilizare a polițiștilor, anunțată de către Igaș, este luată fără o analiză pertinentă și nu reprezintă altceva decât o răzbunare a lui Traian Bă-sescu pe polițiștii care l-au beștelit cu ocazia diverselor mitinguri. „Din păcate vendeta PDL va afecta grav siguranța cetățeanului și gradul de încredere al acestuia în instituțiile statului. Într-o perioadă de grave convulsii sociale, când oamenii se văd în imposibilitatea de a face față vieții din ce în ce mai scumpe cu bani din ce în ce mai puțini în buzunar, reducerea numărului de polițiști se transformă într-o invitație adresată infractorilor la jaf și comitere de ilega-lități”, spune deputatul Ciprian Nica.
Pe de altă parte, deputatul Ciprian Nica critică și decizia ministrului de a reduce norma de hrană a angajaților MAI. În opinia parlamentarului toate aceste decizii știrbesc grav statutul polițistului. Datorită unor astfel de gesturi politice haina militară este dusă în derizoriu, iar noua lumină în care este pus polițistul face din acesta nu doar o victimă a actualei puteri ci și o victimă a clanurilor infracționale.  În susținerea celor afirmate, deputatul face referire la polițistul care se află în comă de aproape un an de zile, ca urmare a unei lovituri pri-mite în timpul serviciului.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?