Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Sfaturi de la polițiști de Ziua Siguranței pe Internet


Pentru a marca ziua de 9 februarie, Ziua Siguranței pe Internet, polițiștii vrânceni în colaborare cu DJST Vrancea au organizat dezbateri cu elevii pe această temă. În cadrul activității au fost purtate discuții interactive și au fost oferite recomandări pentru a nu fi victime ale persoanelor rău-inteționate.

Sfaturi generale pentru navigarea sigură pe internet

-Nu oferiți necunoscuților de pe internet informații despre dumneavoastră sau familie (număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al dumneavoastră sau al rudelor etc.).
– Aveți grijă cum postați fotografii cu dumneavoastră sau cu familia! Restricționați accesul necunoscuților la profilul dvs. Nu uitați că fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere și servere, chiar dacă veți șterge postarea inițială.
– Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi truncate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, verificați mai multe surse de informare.
– Atenție! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie însoțite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.
– Păstrați secretă parola de e-mail și nu o dezvăluiți nici măcar prietenilor! Dacă bănuiți că parola v-a fost descoperită, schimbați-o imediat! În acest fel nimeni nu vă poate citi mesajele personale și nu vă poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dumneavoastră.
– Când vă creați adresa de e-mail, folosiți un pseudonim, o prescurtare și în niciun caz numele întreg, data nașterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dumneavoastră cu ușurință.
– Parola e bine să aibă cel puțin 12 caractere, să conțină litere, cifre și semne de punctuație și să fie cât mai greu de ghicit, chiar și pentru cei care vă cunosc foarte bine. Nu folosiți datele de naștere sau alte cuvinte pe care cei din jur știu că le preferați și pe care le-ar putea ghici.
– Pentru protecția computerului, scanați atașamentele de e-mail înainte de a le deschide.
– Nu descărcați și nu instalați programe pirat sau pe care nu le cunoașteți; ele pot distruge date din calculatorul dvs.
– Navigarea pe Internet este sigură când vă personalizați browser-ele să nu rețină parole, date de identificare și să nu dea accept la comunicarea oricăror date motivate ca fiind ‘în interes statistic’ etc.
– Puteți oricând să vă opriți din navigarea pe internet sau să refuzați continuarea unei discuții pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu v-a plăcut sau care v-a speriat.
– Dacă primiți e-mail-uri, fișiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoașteți sau care vi se par suspecte, nu le deschideți, ștergeți-le imediat. Ele pot avea viruși sau programe care pot citi date de pe calculatorul dumneavoastră. Cereți ajutorul unei persoane specializate când observați că nu mai funcționează normal computerul.
– Atunci când utilizați camerele web, pentru siguranța dvs., nu comunicați decât cu persoane de încredere. Informațiile pe care le pot afla necunoscuții sunt la fel de importante ca și cum v-ar deschide ușa casei în realitate. Ei văd ce lucruri de valoare sunt în casă, vor cunoaște programul familiei și multe alte date care v-ar putea pune în pericol, dacă ar dori să vă viziteze sau să vă șantajeze.
– Dacă vreți să vă întâlniți față în față cu o persoană cunoscută pe Internet, anunțați pe cineva din familie sau dintre prieteni, fixați întâlnirea numai într-un loc public intens circulat și mergeți eventual cu cineva de încredere, care vă poate apăra la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folosiți telefonul personal când sunați pe cineva întâlnit pe Internet.
– În cazul în care cineva vă transmite fotografii sau propuneri indecente, puteți raporta acest lucru la Internet Hotline – www.safernet.ro
– Mențineți permanent protecția computerului și folosiți întotdeauna un program anti-virus actualizat.

Sfaturi pentru copii (vârsta 10 – 14 ani)
10 reguli pentru o navigare sigură și plăcut[ pe Internet!       

Internetul este o lume fantastică, plină de informații utile și lucruri distractive, la care toți copiii au dreptul. Dar această lume ascunde și pericole ce pot fi evitate dacă respecți următoarele reguli:
1. Stabilește împreună cu părinții tăi regulile de folosire a calculatorului și a Internetului. Poți face o listă cu site-urile pe care dorești să navighezi sau pe care ți le propun părinții și hotărâți de comun acord orele când e cel mai potrivit să utilizezi Internetul. Calculatorul te poate ajuta să-ți faci temele sau să-ți petreci timpul într-un mod plăcut. Părinții te pot învăța cum să găsești mai repede informațiile utile, dar și tu le poti arăta cât de priceput esti în folosirea calculatorului.
2. Nu da nici unei persoane întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta. Acestea pot fi numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, școala la care înveți, locul de muncă al părinților etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine ești și unde locuiești, anunță-ți părinții imediat.
3. Parolele sunt secrete și îți aparțin. Ele sunt ca și cheile de la casă pe care nu le dai nimănui, nici măcar cunoscuților. Cu excepția părinților! Trebuie să-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îți cer parola, deoarece aceștia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Dacă bănuiești că parola ți-a fost divulgată, schimb-o imediat, singur sau cu ajutorul părinților.
4. Dacă vrei să te întâlnești față în față cu persoanele cunoscute pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunță-ți părinții pentru a ști unde mergi să cunoști acea persoană, alege un loc public. Nu accepta niciodată să mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce par a fi pe Internet. Nu de puține ori băieții se dau drept fete sau invers, ori vârsta declarată nu este cea adevarată.
5. Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta! Atunci când dorești să încarci (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să-ți creezi un profil sau cont (cum ar fi, Hi5, My Space etc.), selectează fișierele împreună cu părinții. Învață să creezi o listă cu persoanele care îți pot vedea profilul.
6. Nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat.
7. Nu răspunde la mesajele care te supară sau care conțin cuvinte sau imagini nepotrivite! Pastrează-le pentru a le arăta părinților, profesorilor sau, în cazuri grave, Poliției.
8. Dă dovada de respect, chiar dacă nu-i cunoști pe cei cu care comunici.
9. Cumpărarea produselor pe Internet este permisă doar părinților.
10. Poți oricând să te oprești din navigarea pe Internet sau să refuzi să continui discuțiile pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu ți-a plăcut, te-a speriat sau, pur și simplu, nu ai înțeles.

Sfaturi pentru adolescenți (15 – 21 ani)
10 reguli pentru o navigare sigură și plăcută pe Internet!   

Internetul reprezintă un spațiu fascinant, în care comunicarea, informația și divertismentul sunt beneficii pentru toți oamenii indiferent de vârstă și de cultura căreia îi aparțin. 
1. Fii întotdeauna atent când navighezi pe Internet!
2. Nu da nici unei persoane întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta.
3. Parolele sunt secrete și îți aparțin.
4. Dacă vrei să te întâlnești în mod real cu persoana cunoscută pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunță-ți părinții pentru a te însoți, preferabil într-un loc public.
5. Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta!
6. Nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat.
7. Fii atent la programele sau jocurile gratuite pe care le downloadezi.
8. Dacă cineva te face să te simți inconfortabil poți oricând să renunți la comunicarea cu acea persoană.
9. Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoști pe cei cu care comunici.
10. Cere ajutor, în orice situație, persoanelor în care ai încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați.

Biroul de Presă al IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?