Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO : Un sud-coreean în Vrancea. Impresionat de Mausoleul Mărășești, slujba protopopului Bran, ospitalitate, vin și sarmale


Un student din Coreea de Sud, Moon-il Kim, de 23 de ani, a vizitat de curând Vrancea și România, și a rămas impresionat. Moon-il Kim a ajuns în România și implicit în Focșani, pentru a o cunoaște personal de Teodora Cobzaru, tânăra focșăneancă pasionată de limba coreeană, și pe familia ei. Cei doi s-au cunoscut în mai 2015, pe un site destinat învățării limbilor străine și de atunci au tot comunicat. Așa se face că în septembrie anul trecut, tânărul din Coreea s-a hotărât să vină în Vrancea, unde a ajuns la finele lunii ianuarie a.c.. A petrecut șase zile pe meleaguri vrâncene și a vizitat tot ce se putea vizita. A fost apoi la Sibiu și la București.

    În Vrancea, coreeanul a vizitat Muzeul Vrancei, toate secțiile acestuia, respectiv istorie, Secția Unirii, dar și Secția de Etnografie din Crângul Petrești. Aici, el a și scris în cartea oaspeților, lucru pe care l-a făcut și la Mausoleul de la Mărășești. De altfel, a fost primul sud-coreean care și-a așternut impresiile în cartea de oaspeți de la Mausoleul Mărășești.
    Pentru că Vrancea este renumită pentru vinurile sale, nu putea rata ocazia de a merge și la o cramă. A ajuns la Crama Casa Panciu și s-a pierdut printre butoaiele cu vinuri de tot soiul, din care a și gustat. De asemenea, a mai ajuns la o fermă de vaci din satul Bătinești, comuna Èšifești, dar și la Cascada Putnei și Lepșa.
    Cel mai mult i-a plăcut Mausoleul de la Mărășești, mai ales că i s-a explicat istoria lui. L-a impresionat în special domnul Mircea, ghidul, pentru că i-a văzut „sclipirea din ochi” atunci când  vorbea despre istorie. Să afle despre istoria poporului român l-a ajutat și un polițist vrâncean, de la Serviciul de Investigații Criminale, care i-a tradus din română în engleză, toate explicațiile ghidului. Evident, Teodora l-a dus pe amicul ei coreean și la liceul la care ea este elevă, respectiv la Liceul de Artă din Focșani, unde a asistat la cursuri.
    Un alt loc pe care l-a vizitat a fost o biserică, unde s-a fotografiat alături de protopopul Eduard-Daniel Bran. El chiar a și participat la o slujbă și i-a plăcut foarte mult.

Sarmalele,  cele mai bune bucate

    Coreeanul a încercat și mâncărurile românești pregătite de mama Teodorei. Cel mai mult i-au plăcut sarmalele, dar și micii. Pe lângă mâncare, a încercat și băuturile românești, țuica fiind una dintre preferatele sale. Pentru că i-a plăcut, a luat cu el țuică și în Coreea. S-a dus acasă și cu vin, asta pentru că la ei este foarte scump și nu este la îndemâna oricui.
    În timpul vizitei în Vrancea a avut și momente de „panică”. Spre exemplu, s-a speriat atunci când a văzut o căruță trasă de cal pe stradă, semn că la ei nu există așa ceva.
    Moon-il Kim ne-a împărtășit și nouă câteva impresii din timpul vizitei în țara și județul nostru. „Este foarte greu să aleg dintre experiențele fantastice pe care le-am trăit în România de pe 26 ianuarie până pe 4 februarie. Cred că sunt foarte norocos că i-am întâlnit pe membrii familiei Cobzaru. M-au tratat ca pe un membru al familiei lor și au  împărțit cu mine totul. M-au dus în multe locuri frumoase din județul Vrancea unde am și mâncat mâncare foarte bună. Doamna Georgiana Cobzaru mi-a gătit o mâncare foarte bună pe care nu o pot uita. Mi-au plăcut în special micii și sarmalele. De asemenea mi-a plăcut foarte mult la Crama Casa Panciu, unde am putut gusta cel mai bun vin pe care l-am băut până acum.
    Am fost la muzeu să aflu despre istorie, tradiții, câmpuri de luptă în perioada războiului mondial. Atunci, Alin, care este colegul domnului Claudiu Cobzaru, mi-a tradus în engleză și m-a învățat foarte multe lucruri despre istoria românilor. Mulțumesc, Alin!.
    Aș vrea să pomenesc despre experiența mea la Mausoleul Eroilor din Mărășești. Am primit foarte multe explicații din partea ghidului muzeograf Mircea. I-am văzut mândria în ochi, am văzut cât de pasionat era atunci când povestea despre înaintași. Sunt foarte onorat că am fost primul sud coreean care a scris în cartea de onoare la Mausoleul Mărășești. Știu că excursia mea a fost scurtă, dar am rămas cu multe amintiri frumoase. Toți oamenii pe care i-am întâlnit au fost foarte primitori și mâncarea a fost pe gustul meu”
, a spus Moon-il Kim, care a ținut să-i mulțumească tatălui Teodorei pentru că l-a dus în locuri minunate, mamei pentru mâncarea delicioasă și Teodorei, datorită căreia a ajuns să cunoască o țară minunată.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?