Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Vrânceni cercetați pentru tăieri ilegale și furt de arbori


Mai multe persoane sunt cercetate penal pentru infracțiuni silvice. Acestea sunt bănuite că au tăiat ilegal copaci și au sustras materialul lemnos. Dosarele au fost întocmite în perioada 25-31 ianuarie, în timpul verificărilor făcute de polițiști pentru combaterea infracțiunilor pe această linie.

    Din pădurile Vrancei se taie copaci în neștire. În perioada 25-31 ianuarie 2016,  polițiștii vrânceni au continuat activitățile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, ocazie cu care au constatat mai multe nereguli pentru care au întocmit dosare penale și au dat amenzi.
    Astfel, pe 25 ianuarie, în fondul forestier situat în extravilanul comunei Negrilești a fost depistat un bărbat din localitate, care a tăiat fără drept doi arbori din specia foioase. Pe numele său s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru tăiere fără drept de arbori. La aceeași dată, în fondul forestier situat pe raza administrativă a comunei Bîrsești, proprietate a Ocolului Silvic Experimental Vidra, a fost depistat un bărbat din localitate, care a tăiat fără drept și sustras mai mulți arbori din specia arin. Și în acest caz s-a întocmit dosar, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept și sustragere de material lemnos. Tot atunci, s-a mai stabilit că un bărbat, tot din Bîrsești, a tăiat fără drept mai mulți arbori din speciile arin și cireș, din suprafața sa de teren fâneață, situată în extravilanul comunei. Și în acest caz s-a întocmit dosar.
    Pe 27 ianuarie, în aceeași localitate, polițiștii au depistat un bărbat care a tăiat fără drept și sustras un arbore din specia tei din suprafața de teren situată în punctul „Vărzării”, dar și pe un altul, care a tăiat fără drept și sustras un arbore din specia salcie, din suprafața de teren situată în punctul „Urichet”, din extravilanul comunei. În ambele cazuri se fac cercetări pentru tăiere ilegală și furt de material lemnos.

Bușteni transportați fără documente

    La Ploscuțeni,  polițiștii au identificat un bărbat din localitate, care transporta cu un tractor 19 bușteni lemn lucru din specia tei, fără a deține documente legale de proveniență. El a primit amendă, iar buștenii i-au fost confiscați și predați în custodia specialiștilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Panciu-Valea Caregnei.
    Un alt dosar penal a fost întocmit pe numele unui bărbat din Valea Sării. Oamenii legii spun că a tăiat fără drept și sustras un arbore din specia fag din suprafața de teren situată în punctul „Chilimetea” din extravilanul comunei, aparținând Ocolului Silvic Experimental Vidra. De asemenea, polițiștii din Măicănești au depistat pe DJ 204B, un bărbat din comuna Broșteni, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 0,50 m.c. lemn de foc din specia fag, fără a deține documente legale de proveniență. Lui nu i s-a întocmit dosar penal, ci i s-a aplicat o amendă, iar lemnul i-a fost confiscat și adus la Ocolul Silvic Focșani. Totodată, pe DN 23 A, în comuna Tătăranu, a fost depistat un bărbat din Mera, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1,20 m.c. lemn de foc din specia fag, fără a deține documente legale de proveniență. Și în cazul lui s-au luat aceleași măsuri.
    Într-un alt caz, polițiștii din Nistorești au depistat un bărbat din localitate, care a tăiat fără drept și sustras 7 arbori din specia fag, din pădurea proprietate a unui consătean. Tot la Nistorești, un alt bărbat a tăiat fără drept și sustras 8 arbori din specia fag, din pădurea situată pe raza administrativă a comunei Nistorești. În ambele cazuri s-au întocmit dosare penale.

A refuzat să ducă lemnul la Ocol

    Pe 28 ianuarie, la ora 03.20, pe DN2 E85 – comuna Urechești, polițiștii au depistat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 4,50 m.c. lemn de foc, fără a avea documente legale de proveniență. Acesta a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de către organele de poliție, respectiv depozitul Ocolului Silvic Dumitrești. Pentru asta, polițiștii i-au dat amendă.
    Tot la Urechești „polițiștii au depistat un bărbat din comuna Broșteni, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3,00 m.c. lemn de foc, fără a avea documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin 1 lit. b din Legea 171/2010, materialul lemnos confiscat fiind predat în custodia Ocolului Silvic Dumitrești”, se arată într-o informare a poliției.
    La Dumitrești s-au întocmit dosare penale pe numele a 5 bărbați. Oamenii legii spun despre ei că au tăiat și sustras 7 arbori din speciile fag și arin și un arbore din specia salcie. „De asemenea, cu ocazia primelor verificări efectuate în fondul forestier, a mai fost depistat și un bărbat din comuna Dumitrești, care a tăiat fără drept și sustras 3 arbori din specia fag din proprietatea unui consătean, dar și un arbore din specia fag din pădurea sa. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de «tăiere fără drept de arbori» și «furt de arbori», fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic”, explică polițiștii.
    Alte trei persoane cercetate sunt din Homocea și Fitionești. Pe 28 ianuarie, în fondul forestier de pe raza comunei Homocea, proprietate a Ocolului Silvic Panciu-Valea Caregnei, au fost depistați doi bărbați din comuna Homocea și un bărbat din comuna Fitionești, care au tăiat fără drept și sustras 7 arbori din specia stejar.

Nereguli la gater

    În cadrul acelorași acțiuni s-au făcut verificări și la un gater de pe raza comunei Vidra. Ca urmare a neregulilor constatate, administratorul acestuia a fost sancționat contravențional. „La data de 28 ianuarie a.c., în urma unui control efectuat împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Focșani la o instalație de prelucrare a materialului lemnos de pe raza comunei Vidra, a fost dispusă măsura sancționării contravenționale a administratorului societății pentru încălcarea prevederilor art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010”, spun polițiștii.
    În atenția polițiștilor a ajuns și un bărbat din Garoafa, care a tăiat ilegal doi arbori din fondul forestier de pe raza comunei Nistorești, punctul „Creangă”. Copacii au fost tăiați dintr-o pădure ce aparține unei alte persoane. Pe numele celui care a tăiat copacii s-a întocmit dosar penal, în care este cercetat pentru tăiere ilegală de arbori și furt de arbori.
    În cazul altor doi bărbați, din Mera, s-au dat doar amenzi pentru că transportau lemne fără documente de proveniență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?