Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Retrocedări dubioase la Fitioneşti. Primăria solicită anularea a 2 titluri de proprietate obţinute de mama fostului primar Diaconu


Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu (FOTO), solicită în instanță anularea a două titluri de proprietate, emise pe numele Catinca Diaconu, mama fostului primar Gheorghe Diaconu, pe motiv că au fost emise ilegal. Iordache Cazacu îl acuză pe fostul primar Gheorghe Diaconu că a pus ilegal în posesia unor persoane peste 200 hectare de pădure. Fostul edil spune însă că nici nu se pune problema ca retrocedările care au fost făcute în perioada în care era primar să se fi făcut altfel decât prevedea legea.

    Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, solicită în instanță anularea a două titluri de proprietate, emise pe numele Catinca Diaconu, mama fostului primar Gheorghe Diaconu, pe motiv că au fost emise ilegal.
Primarul Cazacu susține că anularea titlurilor de proprietate 110.275/1998 și 5919/2003 emise pe numele Catincăi Diaconu se impune deoarece aceasta nu a depus documente care să dovedească faptul că este moștenitoarea defuncților Ion și Profira Ruginescu. „Diaconu Catinca este moștenitoarea de drept după autorii defuncți Andrei și Elisabeta Gheorghe, conform documentelor de stare civilă ce au stat la baza reconstituirii proprietăților. Din dosarele de reconstituire după autorii defuncți Ruginescu P.Ion și Profira (soț și soție) am constat că Diaconu Catinca nu-și dovedește calitatea de moștenitor, la dosar lipsind documente de stare civilă care să ateste acest fapt, nu există un certificat de moștenitor pentru suprafața de 5.90 ha teren forestier ce au deținut-o anterior anilor 1948 defuncții soți Ruginescu P.Ion și Profira”, se arată în plângerea depusă la Judecătoria Panciu prin care se solicită anularea celor două titluri de proprietate amintite mai sus.
    Conform primarului Iordache Cazacu, chiar dacă ar fi fost Catinca Diaconu moștenitoarea de drept a soților Ruginescu, suprafața care i se cuvenea era de 5,9 hectare de teren forestier și nu 6,9 hectare așa cum a fost împroprietărită, un hectar fiind dat fără acte legale. „Catinca Diaconu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament adică în punctul „Ispita” în suprafață de 5.90 ha. Precizăm că Ruginescu P.Ion și Profira au fost soț și soție și nu au avut roluri separate potrivit evidențelor agricole din anii 1947-1950. Astfel, în loc de 5.90 ha s-au reconstituit 6.90 ha, 1ha fiind în excedent, conform procesului verbal de punere în posesie nr. 614 și a titlului de proprietate nr. 110.275„, se arată în plângere.
    Mai mult, primarul Iordache Cazacu a acuzat că dacă fiul Catincăi, Gheorghe Diaconu, nu ar fi deținut „funcții cheie” în Primăria Fitionești în perioada în care au fost întocmite și emise titlurile de proprietate sus menționate, acestea nu ar fi fost emise. „În acest sens considerăm că este un abuz față de care se impune constatarea nulității absolute a celor două titluri de proprietate”, se mai arată în sesizarea depusă la Judecătoria Panciu.

Primarul Cazacu cere DNA să se sesizeze în acest caz

    Primarul Iordache Cazacu a explicat pe larg cum a fost posibil ca mama fostului primar Gheorghe Diaconu să intre în posesia hectarelor de pădure. „Mama fostului primar Gheorghe Diaconu nu are nicio calitate de moștenitor după defuncții Ruginescu deoarece nu a depus la dosarul de reconstituire nici un act de stare civilă care să demonstreze acest lucru. Mai mult, Catinca Diaconu a solicitat și primit suprafețe de pădure după părinții săi, fiind pusă în posesie cu 28 de hectare de pădure. Cu toate acestea, a mai depus o solicitare de reconstituire a dreptului de proprietate pentru alte 5 ,9 hectare fără a avea calitate de moștenitor, dar Comisia locală de reconstituire a dreptului de proprietate a cărui președinte era fiul său, i-a oferit 6,9 hectare de pădure. Consider că suprafața este dată în afara legilor de retrocedare și solicit organelor de cercetare penală, inclusiv DNA, unde am făcut deja o adresă, să se autosesizeze și să facă cercetările de rigoare, deoarece consider că această retrocedare ilegală a fost posibilă cu ajutorul fiului ei, care la momentul respectiv deținea funcția de primar și implicit era președintele Comisiei locale de reconstituire a dreptului de proprietate”,  a afirmat primarul Iordache Cazacu.

Gheorghe Diaconu, acuzat că a pus în posesie, ilegal, peste 200 hectare de pădure

    Iordache Cazacu îl acuză pe fostul primar Gheorghe Diaconu că a pus ilegal în posesia unor persoane peste 200 hectare de pădure. Acesta susține că a sesizat instituțiile abilitate ale statului, inclusiv DNA, încă din 2014. „Sunt mai multe situații asemănătoare. Din verificările făcute de mine am constatat că mai sunt și alte retrocedări ilegale. Este vorba de punerea în posesie ilegală a peste 200 hectare de pădure, motiv pentru care și aceste aspecte le-am sesizat la DNA încă din anul 2014, unde am depus documente ce dovedesc că punerea în posesie a fost ilegală. Asta în condițiile în care 83 de dosare de reconstituire a dreptului de proprietate, conform Legii 165/2013, cu o suprafață de aproximativ 300 hectare, nu pot fi soluționate deși îndeplinesc toate condițiile legale, deoarece nu avem suprafețe libere la dispoziția Comisiei locale. Åži asta pentru că au fost puse ilegal în posesie de către fostul primar Gheorghe Diaconu, cu acordul membrilor Comisiei locale de validare din acea perioadă, diverse persoane care ar fi deținut pădure înainte de a se naște”, a mai spus primarul Iordache Cazacu.

Diaconu neagă acuzațiile și vrea ca justiția să facă lumină în acest caz

    Contactat de reporterii noștri, fostul primar Gheorghe Diaconu spune că nici nu se pune problema ca retrocedările care au fost făcute în perioada în care era edil să se fi făcut altfel decât prevedea legea. „Nimic din ce se spune în această sesizare nu este adevărat, iar toate punerile în posesie au fost făcute cu respectarea prevederilor legale. Mai mult, aceste puneri în posesie se fac în baza unor documente și după ce dosarele sunt avizate de membrii Comisiei locale de reconstituire a dreptului de proprietate și ulterior aprobate de Comisia județeană de reconstituire a dreptului de proprietate. Deci, nu este vorba de nicio ilegalitate, cu atât mai mult în cazul mamei mele. În orice caz, las justiția să își spună cuvântul în acest caz și vom vedea care este soluția”, a precizat fostul primar Gheorghe Diaconu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?