Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : Liceenii de la „Mincu“ au învățat cum să aibă „O viață fără riscuri!”


Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani a fost gazda unei noi activități din cadrul proiectului educațional „O viață fără riscuri!”. Astfel, elevii au participat la o dezbatere cu tema „Prevenirea și combaterea comportamentelor de risc” – consum de alcool, droguri, tutun și plante etnobotanice. Invitate la această activitate au fost medicul Doina Chiriac, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, și comisarul Monica Manolache din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vrancea.
Activitatea a început cu vizionarea unui videoclip, în care elevilor li s-a prezentat un scurt istoric al drogurilor, de la folosirea lor în cadrul ceremoniilor religioase, la scopurile terapeutice și ajungând la extinderea fără precedent a consumului doar pentru stările euforice pe care le creează. Au urmat apoi și alte materiale informative, din care elevii au aflat despre pericolul și efectele consumului de droguri, alcool și plante etnobotanice.
Ei au aflat apoi și care sunt principalele droguri consumate în România: cocaina, heroina, canabisul și drogurile de sinteză, în special ecstasy. Pentru a ajunge consumatori, un rol esențial îl are anturajul, care stârnește interesul și curiozitatea adolescenților din grup. Odată încercat, drogul creează, încet, încet, dependență. De aceea, au fost prezentate, în continuare, unitățile medicale în care se face detoxifierea, atât pentru adulți, cât și pentru tineri, cele mai multe fiind în București. Acest lucru se explică prin faptul că 1% din populația capitalei este consumatoare de droguri, așa cum reiese din materialele prezentate. S-a vorbit și despre tratamentul în caz de supradoză. Elevii și-au spus apoi părerea în legătură cu motivele care i-ar determina să încerce drogurile sau plantele etnobotanice și ce pot face dacă, printre prietenii lor, se numără astfel de consumatori.
În partea a doua a activității, elevii au fost consiliați în legătură cu prevenirea delicvenței juvenile și a victimizării minorilor în unitățile de învățământ. O altă temă abordată s-a referit la creșterea siguranței rutiere și reducerea accidentelor, din cadrul programului local derulat de IPJ Vrancea, „Alege viața”. Activitatea s-a încheiat cu o scurtă informare privind profesia de polițist, din cadrul campaniei „Și Tu poți deveni POLIÈšIST”, desfășurată tot de IPJ. Proiectul este coordonat de profesoarele Cezarina Nicodei, Cornelia Neacșu, Florentina Ciomaga și Elena Duțescu. „Este cunoscut faptul că, în perioada adolescenței, este foarte puternică nevoia de identificare, adolescentul încercând să împrumute trăsăturile unor modele. Dacă aceste modele nu sunt găsite în familie, el se va orienta spre grupul de prieteni și se va conforma regulilor sale, chiar dacă va adopta un comportament antisocial. De aceea, activitatea s-a îndreptat spre prevenirea acestui tip de comportament în rândul elevilor”, au transmis coordonatorii proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?