Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Neculai Ionescu NU MAI ESTE primar al comunei Homocea


Neculai Ionescu nu mai este primar al comunei Homocea. Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, a emis ieri, ordinul de încetare înainte de expirarea la termen a mandatului de primar al comunei Homocea, funcție deținută de Neculai Ionescu. Ordinul prefectului are la bază referatul constatator semnat de secretarul comunei Homocea, care a luat act de faptul că, în luna decembrie 2015, primarul comunei Homocea, Neculai Ionescu, a fost condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost judecat pentru infracțiunile de instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Inițial el a fost achitat în acest dosar de magistrații de la Judecătoria Adjud. Procurorii au făcut apel, iar magistrații de la Curtea de Apel Galați l-au condamnat la închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă.
    Ordinul prefectului de încetare înainte de termen a mandatului de primar al comunei Homocea are la bază referatul secretarului comunei, decizia Curții de Apel Galați, nr. 1415/A/, din 15 decembrie 2015, dar și articolele 15 și 16 din Legea 393/2004, privind statutul aleșilor locali. „Având în vedere referatul întocmit de către secretarul comunei Homocea prin care se aduce la cunoștința prefectului județului Vrancea faptul că în conformitate cu prevederile art. 15*), alin.(2), lit. e din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 69 alin.(2) din Legea 215/2001 Legea administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, mandatul primarului comunei Homocea, județul Vrancea, a încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, ca urmare a condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate; Decizia nr. 18 din 8 iunie 2015 pronunțată în dosarul 1.063/1/2015 de Înalte Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care stabilește că: Dispozițiile art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81 – 82, respectiv cu executarea în alte condiții decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările și completările ulterioare; prefectul județului Vrancea a emis, în temeiul art. 16 alin (1) din legea 393/2004, în data de 26 ianuarie a.c.  Ordinul nr.17 prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului comunei Homocea, domnul Ionescu Neculai”, se arată în comunicatul remis presei de prefectul Nicușor Halici.
    Contactat de reporterii noștri, primarul Ionescu a spus ieri că a aflat de decizie și că după ce o va vedea și o va analiza, va deschide acțiune în instanță. „Mă așteptam. Voi analiza ordinul și mă voi adresa instanței de contencios, care va trebui să dea o soluție în termen de 30 de zile”, a precizat Neculai Ionescu.

Primarul Ionescu, condamnat pentru falsificarea unor adrese

    Reamintim că septembrie 2014, primarul Ionescu a fost trimis în judecată  alături de consiliera sa, Maria Daniela Pavel. Ionescu a fost acuzat de procurori de instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, iar consiliera de fals material în înscrisuri oficiale. Totul a pornit de la alegerile din iunie 2012. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, după alegerile locale din 10 iunie 2012, PNG-CD a înaintat la Primăria Homocea o adresă, prin care a comunicat Consiliului Local măsura excluderii din partid și retragerea sprijinului politic față de 10 consilieri. Printr-o altă adresă, înregistrată tot la Primăria Homocea, PNG-CD reafirmă sprijinul politic și solicită validarea mandatelor de consilieri locali a altor patru persoane, respectiv Constantin Bățaru, Ionuț  Stoican, Ștefan Melu și Costel Ciulei. Potrivit procurorilor, Ionescu a dispus ca Maria Daniela Pavel, în calitate de consilieră a sa, să înregistreze cele patru adrese emise de PNG-CD, să le dea numere de înregistrare și să le înainteze la Primăria Homocea. În rechizitoriu se mai arăta că pe 1 aprilie 2013, primarul a convocat ședința ordinară a Consiliului Local Homocea, prin care a solicitat punerea în executare a sentinței civile a Curții de Apel Galați. În timpul ședinței, PNG-CD a înaintat o adresă din care rezulta că și lui Constantin Bățaru, Ionuț Stoican și Costel Ciulei li s-a retras sprijinul politic, fiind excluși din formațiune. Consilierii au fost de acord prin vot doar cu proiectele de hotărâri care au vizat încetarea mandatelor de consilieri locali, vacantarea celor patru posturi, refuzând să valideze pe cei patru consilieri supleanți nominalizați în sentința civilă.  Apoi, potrivit procurorilor, la data de 8 aprilie 2013, Ionescu ar fi șters cu pasta corectoare patru numere de înregistrare date pe 28 martie și a rugat-o pe consiliera sa să înregistreze documentele trimise de PNG-CD cu data de 8.04.2013. În aceeași zi, Ionescu a convocat ședința extraordinară a Consiliului Local Homocea, prin care a solicitat punerea în executare a sentinței civile din 2012, rămasă definitivă în 2013, la Curtea de Apel Galați. Primarul ar fi prezentat adresele cu numerele de înregistrare  modificate, prin care a propus validarea mandatelor de consilieri locali ale lui Constantin Bățaru, Ionuț Stoica, Ștefan Melu și Costel Ciulei, iar în urma supunerii la vot, cei patru consilieri au fost validați.

Contracte de deszăpezire atribuite fratelui său

    Neculai Ionescu a mai fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul Curții de Apel Galați pentru conflict de interese, acuzat fiind că i-a atribuit contracte de deszăpezire fratelui său. Magistrații de la Judecătoria Focșani s-au pronunțat în dosar în decembrie 2015 și i-au dat primarului un avertisment. Procurorii nu au fost mulțumiți de soluție și au făcut apel, care se va judeca tot la Curtea de Apel Galați.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?