Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO : Vrâncenii, invitaţi la sărbătorirea a 157 de ani de la Mica Unire


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, îi invită pe vrânceni, cu mic cu mare, să participe la manifestările dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor. Manifestările vor avea loc duminică, începând cu ora 15.30. Și-au anunțat prezența consilierul prezidențial Sergiu Nistor, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Vasile Dîncu, ministrul Educației și Cercetării Åžtiințifice Adrian Curaj, ministrul pentru Societatea Informațională Marius Raul Bostan. La Focșani va fi prezent și  ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Excelența Sa Paul Brummel.
Din partea Curții de Conturi a României vor participa consilierii Ioan Hurjui și Dan Fortescu, iar de la Curtea Constituțională judecătorii Petre Lăzăroiu, Tudorel Toader și consilierul Carmen Georgescu Stănescu. Patriarhia Română va fi reprezentată la eveniment de Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian Spiridon, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Vor mai fi prezenți președintele Consiliului Județean Galați, Nicolae Bacalbașa, președintele Consiliului Județean Argeș, Florin Grigore Tecău, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Cosmin Călin Boiangiu. La manifestările dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor vor mai participa și parlamentarii de Vrancea Cristian Dumitrescu, Petru Filip, Victor Roman, Angel Tîlvăr, Ciprian Nica.
Manifestările se vor derula pe parcursul a aproape două ore. De la ora 15.30 la 16.00 va avea loc un moment artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei” și Veta Biriș. De la ora 15.45 va avea loc un moment poetic susținut de actorul Ion Dichiseanu. Puțin înainte de ora 16.00, Cristofor Aldea-Teodorovici va interpreta melodia „Limba noastră” și va avea loc trecerea în revistă a Gărzii de onoare.
Imediat după acest eveniment, oficialitățile participante la eveniment vor primi salutul gărzii de onoare, după care va fi intonat Imnul Național al României de către Dan Vladimir Aldea, Vlad Miriță, Sebastian Stan și Corul Pastorala. De la ora 16.05 va avea loc un moment evocator susținut de actori de la teatrul „Maior Gh. Pastia”, apoi un moment artistic susținut de Dumitru Farcaș. Vor urma alocuțiunile oficialităților, după care invitații și autoritățile administrației publice județene și locale vor fi invitați să se prindă în Hora Unirii. Între orele 17.00-17.30 va avea loc un exercițiu Drill Team al militarilor Brigăzii Mecanizate 282 Infanterie Focșani.
Reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan și prefectul Nicușor Halici i-au invitat la manifestări și pe președintele României Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloș, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu și pe președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea. „24 ianuarie 1859 este momentul de început al României moderne. 2016 este primul an în care sărbătorim, ca zi națională, data de 24 ianuarie. Haideți la Focșani, în Piața Unirii, să dăm mână cu mână toți cei cu inima română!”, se arată într-un mesaj adresat vrâncenilor de Marian Oprișan.

De reținut că ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare națională și ca urmare a demersurilor făcute de președintele Oprișan. „A fost voința vrâncenilor în special și a românilor în general ca ziua de 24 ianuarie să devină sărbătoare națională, fiind astfel recunoscut rolul pe care Vrancea l-a avut în realizarea Unirii Principatelor și importanța acestui eveniment, care a stat la baza realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”, declara, anul trecut, șeful administrației județene. 
Legea pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi de sărbătoare națională a avut ca inițiatori peste 100 de deputați și senatori din mai multe grupuri parlamentare, fiind adoptată în 3 decembrie 2014 de Camera Deputaților, în calitate de for legislativ decizional. Senatul, prima Cameră sesizată, a aprobat proiectul de lege în iunie același an. „Se declară ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare națională. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza și/sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile”, se arată în textul legislativ.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?