Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO : Scriitorul Ioan Slavici, comemorat la 168 de ani de la naștere


Scriitorul Ioan Slavici a fost comemorat, ieri, cu prilejul împlinirii a 168 de ani de la naștere, printr-o slujbă de pomenire oficiată la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Panciu. Evenimentul a avut loc în cadrul „Zilelor Liceului Ioan Slavici”, participând elevi și profesori, dar și primarul Iulian Nica. Acesta a aprins lumânări și s-a recules la mormântul scriitorului. „În fiecare an, în luna ianuarie, Liceul Teoretic din Panciu își omagiază patronul spiritual, marele scriitor Ioan Slavici. Alături de elevi și profesori, întreaga comunitate se roagă pentru odihna sa veșnică și îi mulțumește pentru faptul că a iubit orașul nostru și a dorit să-și doarmă somnul de veci aici”, a declarat edilul.
Despre Ioan Slavici și ultimii ani ai vieții sale, petrecuți la Panciu, a vorbit și Ștefan Aga, preotul paroh al Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, în cimitirul căruia se află mormântul scriitorului. Acesta a afirmat că deși Ioan Slavici este ardelean la origine, din Șiria-Arad, spre sfârșitul vieții s-a retras la Panciu, unde a dorit să-și doarmă somnul de veci. „Tinerii nu ar trebui să uite că Panciul are un reprezentant de seamă al literaturii române, care își doarme aici somnul de veci. Această pomenire este un semn de respect pentru cei care sunt niște simboluri ale națiunii române, le păstrăm vie memoria acestor corifei care ne reprezintă în lume”, a spus Ștefan Aga.
Sărbătoarea liceului păncean a inclus și o festivitate ce a fost găzduită de Casa de Cultură. Aceasta a inclus momente artistice susținute de elevii Bianca Maria Carabă – membră a Trupei de Teatru „Protha”, Andrei Pănescu, Anastasia Èšopa, Gabriel Ploșniță, Ilaria-Denisa Popa, Trupa de Majorete „Cheers”, precum și de fostul absolvent al liceului, Liviu Valentin Dabija. De asemenea, cadrele didactice au evoluat în sceneta „Noul director al școlii”, iar Consiliul Școlar al Elevilor a prezentat scurt-metrajul „Profesorilor mei, cu dragoste”.
Profesoarele Elena Manovici, Mirela Bozbici, Cristina Istrate, Luminița Cociorbă și Teodora Danțiș au trecut în revistă proiectele extracurriculare „eTwinnig”, „Erasmus+”, „Olimpiadele K” și „Impact Perfect LIS”. Actualii și foștii profesori ai instituției – care au absolvit cursurile liceului și au revenit aici ca dascăli – au urcat pe scenă în cadrul momentului intitulat „Absolvenții de ieri și de azi”. Aceștia au primit flori și plachete omagiale. Trofeul „Ioan Slavici” a fost oferit, anul acesta, directorului societății Tricotton Junior, Elena Stoica.
Primarul Iulian Nica a declarat că „Zilele Liceului Ioan Slavici” reprezintă un prilej de mare bucurie pentru profesorii și elevii de ieri și de azi care, anual, în luna ianuarie, se reîntâlnesc pentru a sărbători instituția ce a devenit un reper important al învățământului vrâncean, dar și pentru a-l sărbători pe patronul spiritual al liceului – marele scriitor Ioan Slavici. „La ceas aniversar, doresc să vă asigur de faptul că, și în 2016, vom continua să investim în educația voastră, a elevilor. În luna februarie, vom inaugura cele două noi corpuri de clădiri ce au fost realizate datorită proiectului cu finanțare europeană «EDU PANCIU». Veți avea la dispoziție 16 laboratoare moderne, cu dotări de ultimă generație, care vă vor ajuta să vă pregătiți pentru viitoarele olimpiade și concursuri. Am convingerea că, pentru Liceul «Ioan Slavici», 2016 va fi încă un an al performanțelor de excepție. Vă urez tuturor multă sănătate, putere de muncă și, nu în ultimul rând, multă ambiție și curaj în a vă împlini visele! La mulți ani!”, le-a transmis participanților la eveniment primarul Iulian Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?