Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Douăzeci şi şase de ani de la moartea ziaristului vrâncean Leon Kalustian


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea comemorează 26 de ani de la moartea ziaristului vrâncean Leon Kalustian, invitând pe cei interesați să cunoască o fațetă a personalității acestuia să acceseze linkul: http://www.leonkalustian.ro/leon-kalustian-insotitor-de-o-viata-al-condeiului/. Totodată, cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la moartea ziaristului vrâncean și a împlinirii a 40 de ani de la publicarea volumului „Conspirații sub cer deschis”, la sediul central al Bibliotecii Județene este organizată o expoziție de documente și cărți care evocă personalitatea lui Leon Kalustian.
    Instituția de cultură vrânceană și-a asumat misiunea de promovare a personalităților cultural-științifice și literare care s-au născut sau care și-au legat o parte a activității lor creatoare de meleagurile vrâncene, creând fonduri și colecții speciale din opera acestora. În acest sens, Fondul documentar Leon Kalustian este constituit din peste 1000 de cărți cu tematică variată. Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, majoritatea sunt cărți de literatură română și universală, istorie, filozofie, religie, artă și geografie, cuprinzând descrieri de călătorii din diferite zone ale lumii. 
Pe lângă acestea, fondul include lucrări de drept, astronomie și științe naturale, precum și de medicină. Fondul cuprinde și biografii despre numeroase personalități, dar și cărți cu autograf. Multe lucrări sunt în limba franceză. „În donația de carte provenită din biblioteca personală a lui Leon Kalustian se regăsesc și câteva cărți scrise în limbile italiană, germană, engleză, latină și maghiară. În anul 2007, domnul Ioan Codreanu, nepotul scriitorului, donează Bibliotecii Județene «Duiliu Zamfirescu» Vrancea documente originale, fotografii, scrisori olografe și obiecte care au aparținut marelui publicist. Pe lângă acestea, se adaugă ziare și reviste cu articole despre viața lui Leon Kalustian. Donația mai include două filme documentare: Bucureștiul necunoscut – o evocare a celebrei cafenele literare Capșa și Publicistul și epoca sa – convorbire cu Vartan Arachelian realizate de Televiziunea Română și patru crochiuri cu portretul lui Leon Kalustian semnate de PIM și de Åžtefan Popa Popas. Din anul 2005, Sala Periodice a bibliotecii a primit numele «Leon Kalustian»”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Leon Kalustian, născut la data de 17 octombrie 1908, în Focșani, a fost primul copil al familiei Sarkis Kalustian (1867-1921), armean ajuns prin vitregiile istoriei în ținuturile Vrancei, și al Iuliei Kalustian, născută Gherghel (1876-1948), româncă din Ardeal. În orașul de pe Milcov, urmează cursul primar și o clasă de liceu, după care se pregătește ca autodidact. Părăsește de tânăr, la vârsta de 20 de ani, orașul Unirii și se stabilește în București. În anul 1926 îl întâlnim deja în presa de stânga a vremii, fiind un pamfletar de temut apărând valorile democrației. În anii treizeci scrie neiertător despre dreapta și extrema dreaptă românească, despre hitlerism, fascismul italian, legionarismul și cuzismul prezente, ca ideologii de masă, în societatea românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?