Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Cum poți deveni asigurat la sănătate, chiar dacă nu plătești contribuția


Asigurările de sănătate sunt o condiție primordială pentru a beneficia de toate facilitățile medicale din sistemul sanitar. Există însă mai multe situații în care legea permite coasigurarea dacă persoana în cauză nu obține niciun fel de venituri personale, dar are în familie un membru care își poate asuma întreținerea sa. Astfel, o persoană care plătește contribuția la sănătate, dacă dorește să coasigure un membru al familiei, respectiv mamă, tată, soț, soție, care nu obține venituri, trebuie să dovedească faptul că are venituri și că plătește asigurarea de sănătate către stat.
Mihai Copaci (FOTO), președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, ne-a explicat cum poate deveni o persoană coasigurată la sănătate. „Persoanele neasigurate, respectiv soțul, soția, mama sau tatăl, aflate în întreținerea unei persoane asigurate, sunt coasigurați și își păstrează calitatea de asigurat și dreptul de a beneficia de servicii medicale gratuite și decontate atâta timp cât persoana respectivă plătește asigurarea la sănătate. Coasigurații nu pot avea, la rândul lor, coasigurați. Persoanele enumerate mai sus pot deveni coasigurate în momentul în care angajatorul persoanei asigurate își dă acordul la ANAF, prin declarația 112”, ne-a explicat Mihai Copaci.
Astfel, dacă este vorba de coasigurarea soției, aceasta va solicita de la Administrația Financiară o adeverință din care să rezulte că nu obține niciun fel de venit. Pasul următor este ca asiguratul, adică soțul, să își asume responsabilitatea că își ia soția în întreținere, urmând să își anunțe angajatorul, care va anunța acest lucru la ANAf. Următorul pas este ca Administrația Fiscală să trimită baza de date reactualizată la CAS, iar persoana care va deveni coasigurată se va deplasa la CAS Vrancea cu adeverința din care reiese că nu obține venituri, o copie după actul de identitate și una de pe certificatul de căsătorie, în urma căreia va primi o adeverință de asigurat. „În cazul coasiguraților persoanelor angajate, situația se prezintă astfel: soțul, soția și părinții aflați în întreținerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum și o declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă, se prezintă la CAS Vrancea. După ce sunt depuse aceste documente, persoanei coasigurate i se va elibera o adeverință de asigurat, care se actualizează din 3 în 3 luni, până când i se va emite cardul de sănătate”, a explicat Copaci. Legea dă dreptul părinților să fie coasigurații copiilor lor, cu condiția ca părinții să nu obțină niciun fel de venit.
Și persoanele care au PFA-uri sau profesii liberale pot lua ca și coasigurați membrii familiei. De reținut este că o persoană asigurată poate avea cel mult trei coasigurați în întreținere.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?