Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Un licean de la Pedagogic și o elevă din Adjud, ambasadorii vrânceni ai tinerilor


Mihăiță Sandu (FOTO), elev al Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, și Cristina Popa, elevă la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud, au fost numiți ambasadorii vrânceni ai Dialogului Structurat, de Forumul Tinerilor din România. Tânărul Mihăiță Sandu a mai fost reprezentant al elevilor din Vrancea în acest for, în perioada 2013-2014, alături de Codrin Bostan.
    Ambasadorii Dialogului Structurat au datoria de a fi liantul dintre tineri și autorități, trebuie să facă publice problemele principale ale tinerilor și să le aducă spre dezbatere, inclusiv la nivel național. Forumul Tinerilor din România susține accesul tinerilor la drepturi și sprijină participarea acestora la viața democratică, iar preocuparea principală a organizației este sesizarea problemelor reale ale tinerilor și găsirea unor soluții împreună cu reprezentanții autorităților.
     Mihăiță spune că dorește ca instituțiile locale să aloce bani pentru proiectele de tineret și cele culturale. „Vreau ca atât Primăria, cât și Consiliul Județean să aloce bani pentru proiectele de tineret, culturale. Un exemplu bun ar fi susținerea financiară a festivalului «Vin la teatru»”, spune ambasadorul Dialogului Structurat, Mihăiță Sandu.
    Problemele și nevoile tinerilor vrânceni vor fi discutate în cadrul unei conferințe organizate de cei doi ambasadori în viitorul apropiat.
   

Pactul pentru TINEri

    Forumul Tinerilor din România lansează Pactul pentru TINEri, o coaliție a organizațiilor care susțin modificarea și aplicarea Legii Tinerilor (350/2006). S-au sesizat mai multe aspecte care converg către nevoia de actualizare a actualei Legi a Tinerilor, care conform spuselor unuia dintre ambasadorii Dialogului Structurat, Mihăiță Sandu, e vag formulată și nu există măsuri împotriva celor ce o încalcă. Problemele identificate de Forumul Tinerilor sunt: legea 350/2006 nu rezolvă problema inechităților sociale existente în România, discrepanța dintre sectorul de tineret din mediul rural și cel din mediul urban fiind majoră; legea trebuie corelată cu principalii piloni ai Strategiei Naționale pentru Tineret- „Muncă și antreprenoriat”, „Cultură și educație non-formală”, „Sănătate, sport, recreere”, „Participare și voluntariat”; legea nu pune accent pe participarea activă, responsabilitatea civică și dialog structurat cu tinerii și nu răspunde nevoilor generației noastre, nefiind corelată cu obiectivele și principiile europene din strategia Europa 2020. 
    Scopul Pactului pentru TINEri este generarea unei dezbateri reale în mediul public, cu tema situației tinerilor din România, cu discuții pe marginea nevoilor și provocărilor cu care se confruntă aceștia tot mai des, care să ducă la actualizarea Legii Tinerilor și aplicarea acesteia. Cei care vor să devină o parte a Pactului pentru TINEri o pot face prin completarea formularului disponibil la adresa  http://bit.ly/1Oe6X9j
Forumul Tinerilor din România face parte din Grupul Național de Lucru privind Dialogul Structurat, care își desfășoară activitatea sub coordonarea Ministerului Tineretului și Sportului, în cadrul trioului Președințiilor Consiliului Uniunii Europene asigurat de Letonia, Italia și Luxemburg. Dialogul Structurat este instrumentul folosit la nivelul Uniunii Europene ce are drept scop ca opiniile tinerilor să fie luate în considerare în momentul realizării politicilor de tineret.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?