Informaticienii Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (IȘJ) au realizat pe site-ul instituției o secțiune, intitulată Resurse Educaționale Deschise (RED), unde doritorii vor putea găsi cursuri, demonstrații și ghiduri gratuite, un fel de bibliotecă școlară virtuală, unde urmează să fie încărcate materiale pentru cadrele didactice. Secțiunea respectivă încă nu este funcțională, fiind în lucru. Aceasta a fost realizată la solicitarea Ministerului Educației Naționale (MEN), care a cerut acest lucru încă din noiembrie 2017.
Chiar dacă spațiul de pe site-ul IȘJ este limitat, cadrele didactice pot trimite materiale de dimensiuni rezonabile. În secțiunea respectivă pot fi încărcate resurse educaționale deschise, elaborate de cadrele didactice din județ. Secțiunea va avea o structură unitară de conținut, organizată pe niveluri de învățământ/ clase și arii curriculare/ discipline de studiu.
Potrivit informațiilor furnizate de inspectorul școlar general, cadrele didactice care concep materiale și vor să le dea și celorlalți colegi, trebuie să le prezinte inspectorului de specialitate, care ulterior le supune consiliului consultativ. Acesta va decide dacă este un material care va fi sau nu încărcat pe platforma IȘJ. „Noi am creat pe site-ul inspectoratului o secțiune, așa cum a cerut Ministerul, de care se ocupă doamna inspector Cornelia Neacșu. Colegii care au materiale și vor să le încarce pe site trebuie să știe că acestea vor trece prin votul consiliului consultativ al fiecărei discipline și abia apoi pot fi încărcate pe site”, ne-a spus inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea.
Trebuie știut faptul că deși secțiunea a fost creată, mai sunt câteva detalii tehnice de pus la punct, ceea ce face ca pagina de resurse educaționale deschise să nu fie încă funcțională. potrivit informațiilor furnizate de inspectorul de informatică, profesorul Cornelia Neacșu. Potrivit acesteia, în aproximativ o săptămână, pagina va fi funcțională.
Implementarea acestei inițiative face parte dintr-un proiect al Ministerului Educației de a realiza Biblioteca Școlara Virtuală. Resursele educaționale deschise sunt mijloace de învățare adaptate la nevoile specifice ale procesului instructiv-educativ, disponibile gratuit. În această categorie sunt incluse diverse materiale de învățare, suporturi de curs, proiecte, experimente și demonstrații, dar și programe școlare, ghiduri pentru profesori sau alte materiale educaționale (articole, module, prezentări ce acoperă atât sfera curriculară, cât și cea extracurriculară etc.).
Potrivit Ministerului Educației, cadrele didactice pot propune materiale educaționale proprii, în format electronic, cu respectarea legislației în vigoare privind proprietatea intelectuală/ dreptul de autor. „Evaluarea și selecția resurselor se desfășoară la nivelul inspectoratelor școlare, în consiliile consultative de specialitate. Procesul de evaluare și selecție a resurselor educaționale deschise se va derula cu ritmicitate, cel puțin o dată pe lună, în funcție și de frecvența și numărul materialelor educaționale depuse”, se precizează în regulamentul Ministerului.
Până acum dascălii vrânceni nu s-au prea înghesuit cu materiale, mai ales că luna decembrie a fost una cu multe zile libere, iar anul a început cu două săptămâni de vacanță. Trebuie spus că profesorii care vor încărca materiale pentru biblioteca virtuală ar putea fi recompensați cu puncte, care să îi ajute la obținerea gradației de merit, după cum au lăsat să se înțeleagă în mai multe rânduri reprezentanții Ministerului Educației.