Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Leziunile cerebrale sunt foarte frecvente în rândul militarilor expuși la explozii (studiu)


Foștii militari americani expuși în mod repetat la explozii din zonele de război suferă leziuni permanente în anumite părți ale creierului care le-ar putea afecta starea emoțională, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista ‘Science Transnational Medicine’, citat de agenția France Presse.
Multe rapoarte vorbesc despre ușoare leziuni traumatice cerebrale (‘mild traumatic brain injury’ sau ‘mTBI’) ca fiind cele mai frecvente traumatisme în războaiele din Irak și Afganistan, un număr de 250.000 de militari SUA primind acest diagnostic, au declarat cercetătorii. Dar nu a fost stabilit exact modul în care creierul este afectat și nici potențialele efecte emoționale, au explicat experții.
Acești neurologi specialiști în leziuni cerebrale de la VA Puget Sound Health Care System și de la Universitatea din Washington au descoperit că mulți dintre acești soldați expuși exploziilor de bombe sau tirurilor de arme suferă de modificări cronice ale activității neuronilor în regiuni specifice ale creierului. De asemenea, au descoperit că șoarecii expuși la explozii au pierdut dintre neuronii din aceleași regiuni ale creierului. Un fenomen similar a fost descoperit și la foști boxeri după patruzeci de ani.
Rezultatele pot contribui la orientarea cercetării pentru a descoperi tratamente mai eficiente, spun cercetătorii. „Asemănările observate pe cerebelul șoarecilor cu privire la impactul asupra neuronilor al unei expuneri repetate la explozii, cum ar fi pierderea de neuroni constatată anterior la boxeri și în imagistica neuronilor veteranilor din Irak și Afganistan, constituie un progres în înțelegerea leziunilor cerebrale”, a spus dr. David Cook, profesor de medicină la Universitatea din Washington, unul dintre principalii autori ai studiului.
Deși cerebelul este cunoscut mai ales ca fiind partea creierului responsabilă pentru coordonarea mișcării, acești neurologi cred acum că  această parte a creierului ar putea juca, de asemenea, un rol în emoții. „Modificările dispoziției, iritabilitatea și impulsivitatea sunt foarte frecvente în rândul veteranilor are suferă de mTBI’, a relevat dr. Elaine Peskind, co-director de cercetare asupra maladiilor mentale la VA Puget Sound. Potrivit opiniei sale, „aceste rezultate sugerează că ar trebui să ținem seama mai mult de efectele mTBI asupra cerebelului pentru a înțelege mai bine problemele emoționale ale soldaților care suferă de astfel de leziuni cerebrale”, mai notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?