Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Condamnată pentru fapte de corupție, fosta judecătoare Anișoara Topor este la un pas de libertate


Fosta judecătoare Anișoara Topor ar putea ieși din pușcărie în curând. Asta pentru că magistrații de la Judecătoria Bacău i-au admis cererea de liberare condiționată, instanța pronunțându-se pe data de 11 ianuarie.  
Anișoara Topor nu poate părăsi încă penitenciarul în care este încarcerată deoarece soluția nu este definitivă, putând fi atacată în termen de trei zile de la comunicare. „(…) admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bacău privind pe condamnata Topor Anișoara. Dispune liberarea condiționată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 170/2014 emis de Curtea de Apel Bacău în temeiul sentinței penale nr.161/2012. Se atrage atenția petentului condamnat asupra consecințelor nerespectării prevederilor art.588 Cod proc. Pen. (…). Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică din 11.01.2016”, se arată în decizia instanței.
    Fosta judecătoare de la Judecătoria Focșani Anișoara Topor a fost condamnată definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare la începutul lunii iulie a anului 2014. Tot atunci, fratele ei, Aurel Lăduncă, a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Imediat ce mandatul a ajuns la IPJ Vrancea, Anișoara Topor a mers singură la poliție și s-a predat, fără să aștepte ca oamenii legii să meargă la ea acasă pentru a pune mandatul în executare.

Condamnată pentru luare de mită și trafic de influență

    Problemele fostei judecătoare Anișoara Topor au început în data de 8 decembrie 2011, atunci când procurorii anticorupție au descins în casa ei, iar în urma percheziției domiciliare a și fost reținută. Procurorii au propus instanței de judecată arestarea preventivă, care a fost admisă, judecătoarea fiind pusă în libertate în februarie 2013, după nenumărate cereri.  Apoi, judecătoarea și fratele său, Aurel Lăduncă, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție. Magistratul a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență, în timp ce fratele de complicitate. 
În rechizitoriu se arată că Anișoara Topor ar fi primit de la un om de afaceri, din Golești, 80.000 de lei și 700 de euro pentru a da soluții favorabile într-un dosar în care acesta revendica 13 hectare de teren. Banii ar fi ajuns la magistrat prin intermediul fratelui său. „După primirea banilor, la data de 5 octombrie 2010, inculpata Topor Anișoara a pronunțat, pe fond, o hotărâre judecătorească prin care a obligat Comisia locală de aplicare a legii fondului funciar de pe lângă Primăria Focșani să elibereze un proces-verbal de punere în posesie și Comisia județeană de aplicare a fondului funciar de pe lângă Prefectura Vrancea să elibereze titlul de proprietate”, se arată într-un comunicat al DNA, remis presei la momentul respectiv. Atunci s-a vorbit inclusiv despre faptul că Topor l-ar fi trimis pe denunțător să ia bani de la cămătari pentru a-i da ei.
În ceea ce-l privește pe Aurel Lăduncă, în rechizitoriu se arată că acesta i-a transmis judecătoarei banii și ar fi primit 3.800 de euro pentru renovarea unui acoperiș al unei case de vacanță.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?