Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Au crescut normele de venit pentru persoanele cu activităţi independente. Mii de vrânceni sunt afectați


Fiscul a crescut normele de venit din 2016 pentru activități independente astfel încât toate PFA-urile din această categorie să achite contribuții de asigurări sociale. De exemplu, la boiangerie (Atelier sau secție industrială în care se execută vopsirea produselor sau a materialelor – n.r. ), de la 10.800 lei, norma de venit în 2015 pentru un PFA cu această activitate din Focșani, a sărit la 12.600 lei. Adică exact valoarea minimă de la care trebuie plătite aceste contribuții sociale. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că, pentru 2016, coeficienții de reducere aprobați sunt de 50% pentru bărbații peste 65 ani, respectiv 50% pentru femei peste 60 ani.
    Potrivit noului Cod Fiscal, persoanele cu venituri din activități independente care au avut venituri lunare mai mici de 845 lei în acest an nu vor plăti în 2016 plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale. Veniturile din activități independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere dar și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual sau într-o formă de asociere. La nivelul județului sunt peste 6500 de PFA, Întreprinderi Individuale, Întreprinderi Familiale, la care se adaugă persoanele care obțin venituri din drepturi de autor.
    Legislația fiscală prevede că sunt câteva situații în care aceste persoane au obligația să se asigure în sistemul public de pensii, chiar dacă obțin și venituri din salarii. Astfel, există această obligație dacă venitul realizat în anul precedent, „rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse in sistem real”. O altă situație este cea în care valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.
    Finanțiștii au explicat că, în 2016, vor trebui efectuate plăți anticipate de către persoanele care obțin venituri din activități independente. Aceste plăți se vor calcula la o bază de calcul stabilită în funcție de tipul de impozitare, la normă de venit sau sistem real. În cazul celor impozitați la normă de venit, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfășoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate, și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig.

Declarațiile CAS trebuie depuse în luna ianuarie

    Indiferent de impozitare, în sistem real sau la normă de venit, vrâncenii cu venituri din activități independente trebuie să depună în luna ianurie o declarație cu venitul asigurat la sistemul public de pensii. În cazul celor care încep o activitate în cursul anului fiscal, aceștia trebuie să depună declarația cu venitul asigurat la sistemul public de pensii în termen de 30 de zile de la data începerii activității. „Cota de contribuție de asigurări sociale pentru contribuabilii impuși în sistem real sau la norma de venit este cota pentru contribuția individuala, care de exemplu, pentru condiții normale de munca este de 10,5%. Totuși, contribuabilii pot opta pentru cota integrală de asigurări sociale corespunzătoare condițiilor normale de muncă în cota de 26,3%”, arată AJFP Vrancea.
    Opțiunea este obligatorie pentru întreg anul fiscal, inclusiv la regularizarea plaților anticipate, și se consideră reînnoită pentru fiecare an fiscal. Contribuția de asigurări sociale, în cazul veniturilor determinate în sistem real, va fi definitivată în baza declarației privind venitul realizat care se depune până la 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?