Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO și GALERIE FOTO : Tochitură, fasole, vin fiert și voie bună, la pomana porcului organizată de Premium Porc în Piața Unirii


Valentina Enache, Albert Daniel, Irimia Niculina și Costică Gâdea au fost câștigătorii concursului „Cârnatul anului”, care a avut loc vineri în Piața Unirii în cadrul unui eveniment organizat de Premium Porc în colaborare cu autoritățile locale. Este a treia ediție a evenimentului prin care la Focșani se organizează cea mai mare pomană a porcului din țară. Startul pregătirilor a fost dat dimineață, când carnea a început să fie prăjită în ceaunul adus în Piața Unirii. Seara, sute de vrânceni s-au așezat la coadă pentru a lua o porție de tochitură cu murături sau o  porție de mămăliguță cu fasole.

    Sute de vrânceni au fost prezenți vineri seară, în Piața Unirii din Focșani la cea mai mare pomană a porcului din țară, organizată de grupul de companii Premium Porc, al doilea mare crescător de porci din România. Este al treilea an consecutiv în care compania Premium Porc a ales să organizeze un asemenea eveniment dedicat Ignatului, ziua tradițională când românii
sacrifică porcii pentru Sărbătoarea Crăciunului. Cei de la Premium Porc au oferit tochitură cu carne de la animalele crescute la fermele proprii dar și mămăliguță cu fasole, pentru cei care au ținut post. De asemenea, fiecare doritor a primit câte un pahar cu vin fiert.

    Pregătirile au început de dimineață, când carnea a început să fie prăjită în ceaunul de o mie de litri adus în Piața Unirii. Ceaunul imens a fost făurit manual de meșterul Tortică. Meșteri bucătari au fost șefii Mihai Neacșu de la 240 Restaurant diin Focșani și Liviu Bosnea, de la Grillworld România. Bucătarii au pregătit 1700 porții de tochitură, câteva sute de porții de fasole de post și sute de litri de vin fiert. Conform tradiției, nu putea lipsi pârlirea porcului, care a fost făcută cu o metodă mai modernă, o butelie cu gaz, pentru porcii aduși în Piața Unirii. Ulterior, carnea a fost frecată cu mălai pentru ca șoricul să fie cât mai bun. Voia bună și distracția în Piața Unirii au fost asigurate de artiștii Ansamblului Folcloric Å¢ara Vrancei. 

    După ce au pregătit tochitura, bucătorii au trecut la jurizarea cârnaților pregătiți de concurenți. Fiecare candidat a trebuit să aranjeze cârnații pe o farfurie, alături de legume. După ce cârnații au fost aranjați în farfurii, șefii Mihai Neacșu și Liviu Bosnea au trecut la analiză. Cu o pensetă în mână au mirosit, gustat, analizat fiecare probă iar la final au stabilit cei patru câștigători ai concursului. Valentina Enache, Albert Daniel, Irimia Niculina și Costică Gâdea au primit câte o jumătate de porc. Au fost premii pentru cea mai bună aranjare în farfurie, cei mai buni cârnați, cea mai interesantă farfurie. „Vă mulțumim pentru că ați venit în această seară și ați rămas alături de noi. Suntem la a treia ediție a zilei porcului Ignat organizată de grupul de companii Premium Porc, al doilea mare producător de carne de porc din România. Ziua de Ignat, ziua sacrificării porcului este ziua în care avem posibilitatea să reînviem tradițiile strămoșești așa de frumos păstrate în județul Vrancea. În numele grupului de companii Premium Porc vă urez distracție plăcută în continuare, Sărbători Fericite alături de cei dragi, un an cât mai bun și bineînțeles să ne vedem la anul tot aici, să sărbătorim ziua Porcului Ignat”, a afirmat reprezentantul Premium Porc, Rareș Popelca.

Tradiții de Ignat

    Sărbătoarea din 20 decembrie, închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei, este cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inatoarea. Se crede că în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiați. De acum încolo nu se mai îngrașă, nu mai pun carne pe ei și nu mai mănânca, pentru că și-au visat tăierea. Singura activitate permisă în această zi era tăierea porcului. Femeile însărcinate, de teama de a nu naște copii cu infirmități, respectau cu strictete interdicția de a lucra. Persoanele care lucrau în această zi, erau pedepsite de cea care patrona ziua: Inatoarea – o femeie bătrână, lacomă și urâtă. Potrivit credinței din popor, ea le ispitește pe femei să lucreze, după care le opărește.

    În multe zone porcii încă sunt sacrificați în această zi. „Chiar de n-ai tăia un porc, taie cel puțin o pasere: găină, rață, gâscă; ori înțeapă creasta la o găină neagră ca să dea sângele, că așa e bine: să vezi sânge în ziua de Ignat, că numai atunci vei fi ferit de boale”, arată o credință din Muscel. Se spune că pentru ca cei care taie porcul să fie iertați de uciderea voită a animalului, este bine ca ei să rostească cuvintele : Ignat, Ignat/Porc umflat, iar înainte de a-l sacrifica să spună : Doamne ajută să-l mâncăm sănătoși. La tăierea porcului nu trebuie să stea în apropiere nimeni milos din fire pentru că există credința că porcul moare cu  greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi bună. Cel ce taie porcul, nu trebuie să strângă din dinți, ca să nu iasă carnea porcului tare și să fiarbă cu greutate.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?