Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Transporturi ilegale de lemne, interceptate de polițiști


Mai multe persoane sunt cercetate de polițiști pentru infracțiuni la regimul silvic. Unii au dosare penale pentru că au tăiat ilegal copaci, alții sunt cercetați și pentru sustragere de material lemnos. Au fost și persoane cărora li s-au aplicat doar amenzi, fie pentru că nu au putut justifica proveniența materialului lemnos pe care îl transportau, fie că au fost constatate nereguli în documente. Acțiunile pe această linie vor continua, mai ales că se apropie Crăciunul și vor începe să apară nereguli cu transportul brăduților.

    În ultima săptămână, polițiștii vrânceni au derulat mai multe activități pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice. În timpul verificărilor, polițiștii din Păulești au stabilit faptul că în cursul lunii aprilie 2015, un bărbat din localitate a tăiat din proprietatea sa, situată în punctul „Chelea Hrojdiei’’, în extravilanul satului Păulești, 4 arbori din specia arin, care nu purtau amprenta unui dispozitiv special de marcat de formă circulară. Materialul lemnos rezultat a fost transportat la domiciliul acestuia și folosit în propria gospodărie. „În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori”, spun polițiștii.
    O altă neregulă a fost constatată de polițiștii din Tulnici. Pe data de 1 decembrie, la ora 16.10, ei au identificat pe DN 2D un bărbat din comuna Vizantea Livezi, care transporta cu o autoutilitară material lemnos din specia fag, fapt nemenționat în avizul de însoțire. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de 12,206 m.c. lemn rotund a fost confiscată.
    Dosar penal au întocmit și polițiștii de la Cîrligele, care au stabilit în urma verificărilor că un bărbat a tăiat și sustras trei fagi. „Polițiștii din Cîrligele s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat, din localitate, a tăiat fără drept și sustras trei arbori din specia fag, din suprafața de pădure proprietatea unui ocol silvic, situată pe raza comunei Cîrligele, sat Bonțești. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori”, au adăugat oamenii legii.
    O altă neregulă a fost constatată în cazul unui bărbat din Reghiu, care a fost oprit în trafic la Focșani, pe strada Mărășești. El transporta cu autoutilitara 1,00 m.c. lemn foc din specia fag, fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire). Din această cauză, polițiștii l-au amendat și i-au confiscat lemnul, care a fost predat în custodia Ocolului Silvic Focșani.
    Și un bărbat din Nereju a avut ghinion la Focșani. El a fost oprit în trafic pe strada Vrancei, în timp ce transporta lemne cu o autoutilitară. „Fiind comparată cantitatea de cherestea existentă în autoutilitară cu cantitatea înscrisă în avizul de însoțire, a rezultat un plus de 2,50 m.c. În cauză au fost dispuse măsuri de sancționare contravențională a conducătorului auto conform art. 19 alin. (1) lit. m din Legea nr. 171/2010, cantitatea de 2,50 m.c. cherestea din specia rășinoase fiind confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Focșani”, au arătat polițiștii.

Lemne confiscate la Bătinești și Dumitrești

    În cadrul aceleiași acțiuni, la data de 30 noiembrie, ora 04.50, polițiștii din Èšifești au depistat pe DJ 205E, în satul Bătinești, un bărbat care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3,00 m.c. lemn foc din specia fag, fără a poseda documente de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, fiind dispusă și  măsura complementară a confiscării cantității de 3,00 m.c. material lemnos, care a fost predat în custodia Ocolului Silvic Panciu. O zi mai târziu, la ora 12.10, polițiștii din Dumitrești au depistat un bărbat, din localitate, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1,20 m.c. lemn de foc din specia plop, fără a avea documente legale de proveniență. Și în cazul lui s-au luat aceleași măsuri.
    La Dumitrești, un bărbat care transporta lemne, iar avizul de însoțire a încărcăturii avea termenul de valabilitate expirat, a refuzat să predea materialul lemnos. „La data de 28 noiembrie a.c., ora 06.45, polițiștii din Gugești au depistat în comuna Dumitrești, pe DN 2N, un bărbat, din comuna Racovițeni, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 2,00 m.c. lemn de foc din specia plop, conform unui aviz de însoțire primar, emis la data de 27 noiembrie a.c., cu valabilitate până la data de 28 noiembrie a.c., orele 06.00. Având în vedere că avizul de însoțire avea termenul de valabilitate expirat, i s-a indicat conducătorului auto să transporte materialul lemnos la Ocolul Silvic Dumitrești. Întrucât bărbatul a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de agentul constatator, s-a procedat la aplicarea unei sancțiuni contravenționale, pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. e și art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010”, au adăugat oamenii legii.
    Tot polițiștii din Gugești și specialiști silvici din cadrul Ocolului Silvic Dumitrești, au depistat trei bărbați, toți din comuna Tîmboești, în timp ce transportau cu căruțele  cantitatea de 1,90 m.c. lemn de foc din specia tei, fără documente legale de proveniență și transport. Și ei au refuzat să ducă lemnul în locul indicat de agentul constatator, așa că au primit doar amendă. De asemenea, „la data de 1 decembrie a.c., polițiștii din Gugești au depistat pe drumul comunal Dumitrești – Motnău, un bărbat, din comuna Dumitrești, care transporta cantitatea de 1,24 m.c. lemn de foc diverse tari, fără documente legale de proveniență. În cauză au fost dispuse măsuri conform art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010”, mai precizează polițiștii. La Răcoasa, polițiștii au oprit pe DN 2L o autoutilitară care transporta 2 pomi de Crăciun cu lungime de 4, respectiv 5 m, pentru care conducătorul auto nu a prezentat  documente justificative de proveniență. S-a procedat la confiscarea celor 2 pomi de Crăciun, iar conducătorul auto a fost sancționat.   
    O altă contavenție a fost aplicată de polițiștii din Soveja, care au depistat pe DN 2L, în punctul „Chilug”, un atelaj hipo ce transporta material lemnos, specia fag și carpen, fără să dețină documente legale de proveniență. „Conducătorul auto a refuzat să transporte materialul lemnos la locul indicat de agentul constatator, respectiv Ocolul Silvic Soveja, motiv pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională”, mai susțin polițiștii.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?