Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Lemne transportate cu AVIZ FALSIFICAT. Polițiștii au întocmit dosare penale


Un bărbat din Odobești a crezut că dacă falsifică rubrica „data emiterii” din avizul de însoțire a lemnului, pe care îl transporta, îi va putea păcăli pe polițiști. Nu a fost așa. El a fost oprit în trafic la Ciorăști, iar în urma verificărilor s-a stabilit că documentul de însoțire a lemnului nu era valabil, motiv pentru care a primit o amendă și i s-a confiscat marfa. Mai mult, pe numele său a fost întocmit dosar penal, în care se fac cercetări pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. „La data de 19 noiembrie a.c., ora 12.45 polițiștii din Nănești au depistat pe raza comunei Ciorăști un bărbat, din orașul Odobești, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 4,00 m.c. lemn de foc din speciile fag și tei. Conducătorul auto a  prezentat un aviz de însoțire secundar, care prezenta urme de contrafacere la rubrica «data emiterii». Întrucât s-a stabilit faptul că materialul lemnos transportat nu este însoțit de un document valabil, s-a procedat la sancționarea contravențională a  conducătorului auto (…) și la confiscarea materialului lemnos. De asemenea, a mai fost întocmit și un dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul savărșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (…)”, a transmis subcomisar Bogdan Toader, de la Biroul de Presă al Poliției.
    Aceasta nu este singura neregulă constatată de polițiști în timpul acțiunilor pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, desfășurate în intervalul 16-22 noiembrie. Fără aviz de însoțire a încercat să transporte lemne și un bărbat din Mera. Polițiștii i-au dat și lui planurile peste cap, pentru că l-au oprit în trafic pe strada Antrepozite din Focșani și i-au cerut documentele. Dat fiind că nu a avut ce să le arate, bărbatul a fost sancționat și a rămas și fără lemne. „La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice au depistat pe strada Antrepozite din municipiul Focșani un bărbat, din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 2,50 m.c. material lemnos (1,00 m.c. lemn de foc din specia fag, 1,00 m.c. lemn de foc din specia carpen și 0,50 m.c. lemn de foc din specia plop), fără documente legale de provenință, respectiv aviz de însoțire. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional (…), fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos, care a fost predat în custodia Ocolului Silvic Focșani”, a adăugat ofițerul de presă al IPJ Vrancea.
    În aceeași zi a fost depistat, pe strada Vîlcele din Focșani, un alt bărbat din Mera, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 2,00 m.c. lemn de foc din specia fag, care nu corespundea din punct de vedere al speciei cu materialul lemnos specificat în avizul de însoțire prezentat. Și în cazul lui s-au luat aceleași măsuri.
Într-un alt caz, un bărbat din Mera transporta cu o mașină cantitatea de 1,60 mc lemn de foc, tot fără documente. Acesta a fost depistat pe strada Mărășești din municipiu.
 
Dosare penale pentru tăiere ilegală de arbori 

    S-au întocmit și dosare penale, unul pe numele unui bărbat din Chiojdeni, care a trăiat fără drept patru copaci. „La data de 16 noiembrie a.c., polițiștii din Chiojdeni s-au sesizat cu privire la faptul că, în data de 12 noiembrie a.c., un bărbat, din comuna Chiojdeni, a tăiat fără drept și sustras 4 arbori din specia fag, din pădurea situată în punctul «Seciu Popii», proprietatea unui bărbat, din aceeași localitate. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori (…)”, au adăugat oamenii legii.
    În aceeași situație se află și cinci bărbați din Mera, bănuiți că au tăiat fără drept mai mulți arbori și au creat un prejudiciu de 6.000 lei. „La data de 18 noiembrie a.c., ora 13.00, polițiștii din Mera împreună cu specialiști silvici din cadrul Ocolului Silvic Focșani au desfășurat activități pe linia prevenirii și combaterii tăierilor ilegale de arbori și sustragerii de material lemnos, în fondul forestier de pe raza comunei. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că 5 bărbați, toți din comuna Mera, au tăiat fără drept și sustras din punctul «Zimca» arbori în valoare de 6.000 lei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori (…)”, explică oamenii legii.
    Dosar penal a mai fost întocmit și pe numele unui bărbat din Adjud. În cazul lui, polițiștii din Homocea s-au sesizat cu privire la faptul că a tăiat fără drept și sustras 7 arbori din speciile salcie și salcâm. 

Mașini încărcate cu lemne, oprite în trafic 

    La Bolotești, polițiștii au oprit în trafic o mașină ce transporta lemne, iar în urma verificărilor s-a stabilit că ce era în mașină nu corespundea cu ce era trecut în aviz. „La data de 21 noiembrie a.c., ora 06.00, polițiștii din Bolotești au depistat pe  DN 2D un bărbat, din comuna Nereju, în timp ce transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 16,07 m.c. cherestea din specia rășinoase. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că în avizul de însoțire secundar era înscrisă cantitatea de 14,07 m.c. cherestea din specia rășinoase, fiind transportat astfel 2,00 m.c. cherestea rășinoase în plus. În cauză au fost dispuse măsuri de sancționare contravențională (…), materialul lemnos fiind predat Ocolului Silvic Experimental Vidra. De asemenea, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru completarea necorespunzătoare a avizului de însoțire secundar prezentat (…)”, au adăugat oamenii legii.
    Cu un caz asemănător s-au confruntat și polițiștii din Tulnici. Ei au fost sesizați duminică după-amiază că pe DN 2D, din direcția Lepșa către Tulnici, se deplasează două autoutilitare care transportă material lemnos fără să dețină avize de însoțire. În urma sesizării, pe raza localității Tulnici au fost oprite cele două autovehicule, conduse de doi bărbați din comuna Vidra, sat Burca. Aceștia transportau lemn de foc din speciile foioase și rășinoase fără a deține aviz de însoțire ori alte documente echivalente acestuia prevăzute de normele legale privind circulația materialelor lemnoase în vigoare. „La solicitarea organelor de poliție, la fața locului s-a deplasat un specialist silvic, care a procedat la măsurarea materialului lemnos, rezultând cantitatea totală de 10,00 m.c. lemn de foc din speciile foioase și rășinoase, fapt pentru care cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional (…), iar cantitatea de 10 m.c. lemn de foc foioase și rășinoase a fost confiscată”, au mai precizat polițiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?