Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Artileriştii vrânceni și-au omagiat eroii


Artileriștii vrânceni au avut o zi specială, ieri, la aniversarea a 172 ani de la înființarea artileriei române moderne de domnitorul Å¢ării Românești Gheorghe Bibescu. Cu această ocazie, a fost organizată o ceremonie militară la sediul Brigăzii 8 LAROM, urmată de un omagiu adus la Cimitirul Nordic celui care a fost generalul de artilerie Nicolae Vasiliu, fost comandant al Regimentului 11 Artilerie și primar al municipiului Focșani. La ceremonia militară și religioasă din Cimitirul Nordic au fost prezente autorități locale, dar și istoricul Florian Bichir, comandorul Marian Moșneagu, șeful Serviciului Istoric al Armatei.
Prezentarea celui care a fost generalul Nicolae Vasiliu a fost făcută de generalul de brigadă prof. univ. dr. Adrian Stroea. Acesta a arătat că Nicolae Vasiliu, membru al unei familii de militari, ” a fost profund implicat în înfăptuirea idealurilor naționale, a politicii militare a statului român”. Tatăl său, Zamfir Vasiliu, a fost ofițer participant la Războiul de Independență din 1877. Ulterior, ca urmare a calităților profesionale a devenit comandant al Regimentului legendar de dorobanți 10 Putna și a fost înaintat în gradul de general de brigadă. „După Primul Război Mondial a deținut cele mai importante demnități militare, a fost comandant al Regimentului 17 la Bacău. A fost comandant al regimentului 19 la Ploiești, comandant al Regimentului 11 din 1924 până în 1928,  comandant al Brigăzii 6 Obuziere și către finele carierei militare, comandant al artileriei Corpului 5 armată la Brașov. A fost trecut în rezervă la limită de vârstă în 1937. În perioada 1943-1944 a fost primar al municipiului Focșani”, a spus generalul de brigadă prof. univ. dr. Adrian Stroea.
Acesta nu a ocolit subiectele mai sensibile referitoare la familia Vasiliu. Fratele generalului Nicolae Vasiliu a fost generalul Constantin „Piki” Vasiliu, comandant al Jandarmeriei Române între 1940-1944 și a deținut funcția de subsecretar de stat. Acesta a fost coleg cu mareșalul Ion Antonescu. A făcut parte din lotul Antonescu, fiind executat alături de mareșal în 1946. 
Prezent la evenimentul de la Cimitirul Nordic, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare a arătat că, la Focșani, se află una dintre cele mai de seamă și mai mari unități de artilerie din România. „Vă felicit pentru această tradiție și pentru că purtați cu onoare uniforma de artilerist. Artileriștii și-au demonstrat profesionalismul în timpul Războiului de Independență, în timpul Primului Război Mondial, în luptele de la Mărăști-Mărășești-Oituz, dar și în cea de a doua deflagrație mondială”, a spus Ionel Cel Mare.
La propunerea subprefectului Cristi Misăilă, a fost ținut un moment de reculegere în memoria eroilor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă.
„Suntem onorați să fim alături de dumneavoastră, cei care ați făcut din această armă unul din reperele de elită ale armatei române. Curajul și devotamentul cu care militarii își îndeplinesc misiunile încredințate în țară și teatrele de operațiuni ne fac pe noi, toți românii, să fim mândri și să avem siguranța că integritatea națională și statutul de partener al Alianței Nord Atlantice sunt valori pe care Armata Română le prețuiesc mai mult decât orice”, a spus subprefectul Misăilă.

Artileria, un corp de elită al Armatei Române
 
Activitățile aniversare s-au încheiat cu lansarea cărții „File din istoria artileriei. Întâmplări, fapte, oameni”, având ca autori pe general brigadă prof. univ. dr. Adrian Stroea și colonelul (rz.) Marin Ghinoiu. Recenzia cărții a fost făcută de istoricul Florian Bichir și comandorul Marian Moșneagu, șeful Serviciului Istoric al Armatei.
Prezentarea istoriei artileriei române moderne a fost făcută de generalul de brigadă Adrian Stroea. Acesta le-a spus militarilor prezenți la Casa Armatei că „artileria este mai mult decât o armă, este un spirit” și, chiar dacă există un decalaj tehnologic față de alte țări din vest, acesta nu se regăsește și la pregătirea cadrelor din artilerie, care este un adevărat corp de elită al Armatei Române. Istoricul și jurnalistul Florian Bichir a arătat în prezentarea cărții că este vorba despre o lucrare cu pagini de istorie românească, o carte „care nu ocolește adevăruri”. Aceleași remarci le-a avut  comandorul Marian Moșneagu, care a subliniat că în lucrarea realizată cu eleganță, profesionalism și rigoare sunt prezentate informații istorice care nu trebuie cosmetizate deoarece „învățăm din greșeli”. De exemplu, se vorbește deschis despre ofițerii trădători sau despre implicarea armatei în acțiunile de înăbușire a ultimei răscoale din Europa, cea a țăranilor români de la 1907.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?