Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Ionuț Popescu va fi înmormântat mâine. Cheltuielile de înmormântare vor fi asigurate de Arhiepiscopie


Numărul morților din incendiul din Clubul Colectiv ajunsese duminică seară la 45. Printre cei care nu au mai putut lupta pentru viață s-a numărat și focșăneanul Ionuț Popescu, fiul fostului director al ENET, Valter Popescu, și al medicului Anișoara Popescu. Ionuț avea doar 32 de ani și s-a stins sâmbătă dimineață, pe masa de operație, la Spitalul de Arși, în timp ce medicii îi făceau operație de transplant de piele. Focșăneanul va fi înmormântat marți, în cripta familiei din cimitirul din Râmnicu Sărat, tatăl său fiind originar din acest oraș. După ce familia va ridica trupul neînsuflețit de la morgă, îl va depune la capela unei biserici din București, pentru ca prietenii și cunoscuții să-și poată lua rămas bun de la el. Prietenii lui Ionuț au lăsat mesaje sfâșietoare pe paginile de socializare. Colectivul Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei Popescu. Dumnezeu să-l odihnească pe Ionuț.

    Ionuț Popescu, focșăneanul de 32 de ani, rănit grav în incendiul din Clubul Colectiv, nu a mai putut lupta pentru viață. Sâmbătă dimineață, în timp ce medicii de la Spitalul de Arși îl operau, fiind vorba despre o operație de transplant de piele, Ionuț a intrat în stop cardio-respirator și a murit. A fost resuscitat zeci de minute, dar, din păcate, manevrele nu l-au mai readus la viață. Ionuț Popescu a mai intrat odată în stop, tot în timpul unei intervenții chirurgicale, dar atunci a fost readus la viață. În urma incendiului din Colectiv, Ionuț a suferit arsuri pe mai bine de 70 % din suprafața corpului. În toată această perioadă a fost în comă indusă și intubat. La un moment dat, familia și prietenii aveau speranțe că se va face bine, pentru că arsurile l-ar fi afectat mai mult pe exterior, nu și organele interne. Ionuț a fost cea de-a 33-a victimă a incendiului din Colectiv. După el, s-au mai stins de sâmbătă dimineață și până ieri seară, alte 12 persoane, două dintre ele în Olanda, imediat ce au ajuns la Rotterdam, unde urmau să fie tratate.
    Ionuț va fi înmormântat marți, în cripta familiei Popescu, din cimitirul din Râmnicu Sărat. După ce trupul neînsuflețit va fi ridicat de la Institutul de Medicină Legală, familia îl va depune la capela unei biserici din București, pentru ca toți cei care l-au cunoscut să-și poată lua rămas bun de la el. Apoi, sicriul cu trupul neînsuflețit va ajunge la Râmnic pentru înmormântarea ce va avea lor la orele prânzului. Tatăl lui Ionuț, Valter Popescu, ne-a spus că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei se ocupă de toate cheltuielile. „Nu am reușit să-l luăm astăzi (duminică – n.r.) de la INML deoarece trebuie să stea 24 de ore. Procurorii și polițiștii nu ne dau voie să-l luam deoarece este o anchetă în desfășurare, este un caz foarte grav. Mâine dimineață (luni – n.r.) îl vom lua, urmând ca sicriul să fie depus în Biserica Sfântul Silvestru de pe strada Silvestru din București, unde a slujit părintele Galeriu. Va rămâne acolo până marți dimineață, când vom pleca spre Râmnicu Sărat. Va fi depus în biserica Adormirea Maicii Domnului, de pe strada Brâncoveanu. Sperăm să ajungem acolo în jurul orei 11.00. Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei ne ajută, se ocupă de toate prin firma lor de pompe funebre. Toți cei care vor să-l vadă pentru ultima dată pot veni la Râmnicu Sărat, urmând să fie înmormântat în cimitirul din localitate”, ne-a spus Valter Popescu. Tatăl lui Ionuț ne-a spus că fiul său era, împreună cu un prieten, acționar la firma TheCell, o agenție de producții media, design și publicitate, cu care a promovat diverse trupe, inclusiv Goodbye to Gravity, cea care își lansa albumul în noaptea tragediei din Clubul Colectiv. „Făceau videoclipuri cu acești artiști fără a lua bani, erau prieteni cu totii”, ne-a mai spus fostul director al ENET.
    Reprezentanții Arhiepiscopiei ne-au confirmat faptul că se vor ocupa de cheltuielile de transport și înmormântare, prin Centrul de servicii funerare.

Mesaje sfâșietoare din partea prietenilor

    Vestea morții lui Ionuț i-a șocat pe membrii familiei, pe prieteni și pe toți cei care l-au cunoscut. Adrian Ciuplea, basistul trupei Vița de Vie și prieten cu Ionuț, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj impresionant. „Dragul meu prieten Ionuț Popescu nu se mai află printre noi. M-am trezit dimineață cu vestea asta și după 12 ore încă nu pot să mă adun… gânduri, emoții, amintiri, sms-uri, mailuri, poze pe instagram… toate mă răscolesc teribil. Mă gândesc doar la cât de mișto era ca om. Cât de mult iubea Muzica și actele artistice autentice. Mă gândesc la ajutorul necondiționat pe care l-a oferit întotdeauna cu atâta ușurință atât mie cât și altor artiști, indiferent că era vorba de muncă sau sfaturi și discuții de orice fel, ca între prieteni. Ne știam doar de câțiva ani, dar relația noastră a fost remarcabilă. La fel și cu Monica (prietena lui Ionuț, decedată și ea – n.r.)… zeița Zâmbetului, Prieteniei și Bucuriei (și a hashtagurilor). Nu știu ce mâncau ăștia doi de reușeau să aducă atât de multă valoare celor din jur, dar felul lor de a fi m-a marcat foarte mult. Au fost doi oameni excepționali… mi se rupe sufletul văzând că s-au dus atât de devreme.
    Ma gândesc la toate chestiile frumoase pe care le-am făcut împreună cu Ionuț, și câte și mai câte aveam în plan să facem. Acum nu mai contează.. eu am ramas, el a plecat. Mi-am dorit foarte mult să se facă bine, deși știam că îi va fi foarte greu și că va fi devastat când va afla de Monica. „Toate la timpul lor”, mi-am zis, dar iată că timpul lui s-a scurs… mult prea devreme. Pentru mine, Popescu’ a fost mai mult decât un prieten, a fost un OM veritabil, un mentor, și o reală sursă de inspirație!. „Când scoateți mă albumul nou cu Vița de Vie?” – asta era întrebarea cu care îmi dădea șah, și cu care mă întâmpina de FIECARE dată când ne întâlneam. I-am rămas dator cu un răspuns pe care el nu îl mai poate primi. „Ionuț The Cell”, dragule, nu te voi uita niciodată! Am să îți păstrez numărul la „Favourites”, acolo unde îi este locul. Ai grijă de Monica. Sper să vă gasiți liniștea și să vă așezați împreună în colțul vostru de rai cu muzică bună, de unde să vă amuzați pe seama noastră și a greșelilor noastre”
, a scris Adrian Ciuplea.
    Monica, cea la care fac referire prietenii, este Monica Tănăsoiu, iubita lui Ionuț, care și-a pierdut și ea viața în aceeași tragedie. Tânăra de 35 de ani a murit în seara nenorocirii, iar familia a recunoscut-o la morgă după cercei. Ea a fost înmormântată la București. Prietenii lor cred că Ionuț a plecat pentru că i-a fost prea dor de Monica, o tânără frumoasă. Într-o altă postare, a prietenă a lui Ionuț a scris „sufletul meu este acum bucățele. Sper să îmi revin la un moment dat. Rămas bun, om minunat, om frumos, om…”.

„Nu există durere mai mare decât să îți pierzi copilul”

    Mesajele de condoleanțe pentru familia lui Ionuț Popescu sunt cu zecile, poate chiar cu sutele pe pagini de socializare, dar și pe pagina web a cotidianului „Monitorul de Vrancea”.
    Printre cei care au transmis condoleanțe Anișoarei și lui Valter Popescu, părinții lui Ionuț, se numără și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a postat pe pagina sa de facebook: „Dumnezeu să îl odihnească în pace. Îmi pare foarte rău Walter. Nu există durere mai mare decât să îți pierzi copilul. Nu există cuvinte pentru a mângâia durerea și tristețea unei asemenea tragedii. Dumnezeu să vă întărească să puteți să suportați asemenea durere. Doamne ajută!”.
    Fostul diriginte al lui Ionuț, de la Colegiul Național Unirea din Focșani, profesorul Dănuț Popoiu, a transmis și el un mesaj îndurerat: „M-am cutremurat când am primit vestea că Ionuț a fost printre cei care se aflau în club în noaptea aia de groază și am așteptat să pot lua legătura cu cei din București și să-mi spună și mie ce știu despre Ionuț. Evident că nu aveau acces la el la spital însă se informau mai ușor decât mine. Atunci primul lucru pe care l-am făcut a fost să aprind candela și să mă rog. Eu am sperat până în ceasul al 12-lea că Ionuț va scăpa. Am fost la curent cu faptul că i s-a făcut transplant de piele, patru metri pe piele. Pielea era pregătită pentru o domnișoară care a fost trimisă în străinătate, iar medicii au hotărât să-l opereze pe Ionuț. Åži atunci am spus că este încă un semn divin. Atunci a făcut stopul cardiac. Am plecat ieri (sâmbătă-n.r) la București, nu cu gândul să-l văd pe Ionuț, ci cu gândul să mă întâlnesc cu ceilalți colegi și să-mi povestească mai multe. Pe drum am primit un SMS în care Cătălin îmi scria: nu aș fi vrut să vă scriu lucrul ăsta niciodată, Ionuț nu a mai rezistat. În acel moment am simțit că se prăbușește pământul, am tras mașina pe dreapta și am stat preț de câteva minute. Se rupsese ceva din mine și era ceva ce chiar mă durea. La 15 minute am primit vestea unui alt deces. A fost cea mai cruntă zi. Am plâns în mașină ca un copil”.
    Mesaje au fost postate și pe pagina web a cotidianului „Monitorul de Vrancea”.     Unii dintre cititori nu l-au cunoscut pe Ionuț, dar au fost impresionați de drama lui și a celorlalte victime ale incendiului din seara zilei de 30 octombrie a.c., din Clubul Colectiv. „Chiar dacă nu-l cunosc, am citit aici despre el și am tot sperat că se va face bine, ca toți ceilalți aflați în situația lui”, a scris un cititor, în timp ce un altul a spus „sincere condoleanțe familieI. Îmi pare rău de tinerețea lui, un copil instruit care a plătit cu viața degradările societății românești.Doresc familiei putere să treacă peste această imensă durere. Este generația unuia dintre fiii mei, avea întreaga viață în față. Păcat, mare păcat. Dumnezeu să-l odihnească”.

Răniții, trimiși în străinătate

    O parte dintre victimele tragediei din Colectiv au ajuns deja la spitale din străinătate, în timp ce altele urmează să fie trimise. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, că toate costurile pentru victimele incendiului de la Colectiv care vor fi transferate în străinătate vor fi decontate integral din Fondul de rezervă al Guvernului, la fel și cele pentru câte un aparținător de fiecare pacient.
Mai mulți răniți în incendiul de la clubul Colectiv au fost transferați la spitale din Olanda, Germania, Israel și Belgia. De asemenea, se poartă discuții pentru transferarea altor răniți în Norvegia, Finlanda, Franța, Austria și Ungaria, dar și Marea Britanie.
    În timp ce numărul victimelor crește de la o zi la alta, sâmbătă și duminică decedând alți 13 tineri, procurorii fac rețineri și judecătorii arestări. După arestarea celor trei patroni ai clubului, a primarului Sectorului 4 și a altor două angajate, sâmbătă, Judecătoria Sectorului 4 a decis, arestarea preventivă pentru 30 de zile a  administratorului firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societății și a pirotehnicianului. Acesta din urmă este acuzat de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetați pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri. Potrivit procurorilor, pirotehnicianul a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în clubul Colectiv, în 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranță și prevederile legale în acest sens. Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, administratorul și directorul societății „au procedat la distrugerea și sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum și cu scopul de a-l ajuta pe pirotehnician pentru a nu fi trași la raspundere penală”, susțin procurorii.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?