Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Concert caritabil în Piața Unirii, organizat de cuziștii cu suflet mare


Ruxandra Dobre, Alice Elena, Răzvan Baciu, Florina Beșleagă, Dana Serea, Ștefania Scăunaș, Margareta Tătăruș și Diana sunt numele tinerilor care au înfruntat frigul, ieri, în Piața Unirii, dorind astfel să contribuie la o strângere de fonduri pentru victimele internate în spital, după ce au suferit răni în urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv. Lor li s-a alăturat preotul Dan Lucrețiu Pătrășcanu, care a săvârșit în Biserica „Sfântul Gheorghe” din Cimitirul Sudic din Focșani un parastas în memoria celor decedați, dar și o slujbă plină de rugăciuni și gânduri bune pentru cei aflați pe patul de spital. „O inițiativă foarte frumoasă a elevilor de la Cuza, a Asociației Cuziști, a părinților care au sprijinit-o. Proiectul lor a fost mai amplu, de luni au început să doneze sânge, din ceea ce știm peste 50 de elevi majori s-au numărat printre donatori, iar astăzi (vineri-n.r.) s-au mobilizat și au organizat un concert caritabil. Urmează să facem un marș al tăcerii în memoria victimelor, până la Biserica «Sfântul Gheorghe» din cimitirul Sudic, unde va avea loc o slujbă de pomenire pentru cei care au trecut în neființă în urma acelui cumplit accident și de sănătate pentru cei care sunt pe patul de spital. Ne bucurăm că tinerii din ziua de azi au astfel de inițiative și avem convingerea că vor reuși și în viitor să rămână la fel de atașați, implicați, în treburile societății”, a declarat preotul Dan Lucrețiu Pătrășcanu.
    Edward Porumboiu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Al. I. Cuza”,  a fost cel care a organizat concertul. Acesta mărturisește că incidentul din București a avut un impact emoțional major asupra sa, motiv pentru care a decis să contribuie cu ceva, să ajute. Și-a sunat prietenii, le-a propus să cânte, să recite pentru un scop caritabil și în trei zile a făcut toate demersurile pentru ca ideea sa să se concretizeze. „Am fost afectat de cele întâmplate în clubul Colectiv și am considerat că trebuie să fac ceva, trebuie să ajut cumva. Vedeam pe Facebook multă lume care-și puneau ca poză de profil o poză neagră, aprindeau lumânări. Mi s-a părut un gest foarte frumos, dar am zis că asta nu ajută fizic și am zis hai să facem ceva! Am luat inițiativa și a doua zi am mers prin clase și am strâns oameni care vor să meargă să doneze sânge pentru cei aflați în spital, afectați în urma accidentului. Am fost plăcut surprins că au răspuns afirmativ propunerii mele în jur de 30 de elevi, iar mai târziu, vestea s-a răspândit și alții au mers din proprie inițiativă. Un coleg de-al meu m-a sunat apoi să-mi spună să facem ceva mai mare. Am spus că sunt de acord, l-am întrebat: «Te-ai gândit la ceva mai mare?» Iar el mi-a zis că da, s-a gândit la un marș. Și am zis că marșuri s-au mai făcut, hai să facem un concert caritabil, să strângem niște fonduri. Sunt conștient că nu s-au strâns foarte mulți bani, dar a fost ceva și gestul contează.  Am avut și sprijinul profesorilor de la liceu, și al asociației Cuziști implicați, o asociație formată din părinții unor elevi de la mine de la liceu, care ne-au ajutat să obținem aprobările și actele necesare. Totul s-a petrecut foarte repede. Ideea mi-a venit marți, azi e vineri. Sunt mulțumit de rezultate, sunt conștient că vremea e nefavorabilă pentru a sta atâta lume în frig”, a spus tânărul.
    Tinerii nu au venit în număr mare în Piața Unirii, dar cei prezenți, cu lumânări în mâini, rugăciuni în gând și emoționați, au așteptat încheierea concertului pentru a participa la marșul tăcerii, cu pornire din Piața Unirii, până la cimitirul Sudic. „Inițiativa e minunată și mulțumesc pentru invitația în calitate de povestaș. Mi-a făcut plăcere să reiau ceea ce am făcut anul trecut și cu mult mai multe beneficii, pentru că de data aceasta scopul a fost foarte diferit de motivul pentru care recitam de obicei. Mă așteptam să fie mai multă lume aici, pentru că meritau. Mă bucură faptul că nu e prima inițiativă și nici ultima de acest gen și sper că vor apărea mai multe, astfel încât, încet, încet să se strângă și tinerii alături de cei care sunt aici”, a declarat Ruxandra Dobre, președinta  Consiliului Județean al Elevilor Vrancea. 
    Jandarmii au fost în permanență în preajma celor veniți la concert și au condus grupul în marșul tăcerii, pentru a se asigura că nu vor exista incidente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?