Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Elevi și profesori din Cernăuți, în vizită la Colegiul Unirea


O altă etapă a proiectului trans-frontalier „Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spațiul ex-sovietic”, inițiat de Asociația Uniriștii cu finanțarea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, s-a desfășurat în perioada 29 octombrie-1 noiembrie. 25 de elevi și profesori cernăuțeni au fost primiți, joi, de primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi. S-a făcut o vizită la Colegiul  Unirea, unde directorul instituției, Cornel Noană, și inspectorul școlar general adjunct, Lidia Dumbravă, au întâmpinat delegația. Oaspeții au fost îmbrăcați în costume populare specifice zonei Bucovinei și au susținut un mic program artistic, desfășurat pe scena sălii de festivități. Apoi, s-au vizitat Muzeul Unirii și Teatrul Municipal. Vineri, uniriștii au pregătit pentru oaspeți o vizită la Palatul Parlamentului, dar și la alte obiective cultural-istorice din București. Sâmbătă s-a desfășurat un tur al Vrancei.
Delegația cernăuțeană a fost condusă de directorul Ivan Ignat, având în componență 14 persoane, printre care 10 elevi și inspectorul general adjunct al regiunii Cernăuți. Aceștia s-au declarat impresionați de cele văzute, de locurile vizitate, dar mai ales de profesorii și elevii vrânceni. 
    Activitățile nu s-au încheiat. Va urma o vizită a elevilor uniriști în Cernăuți, cu implicarea unui număr cât mai mare de elevi și profesori din comunitățile reprezentate în acest proiect. Scopul final al proiectului urmărește promovarea tradițiilor, obiceiurilor, istoriei și spiritualității românești, precum și o mai bună relaționare între elevii și profesorii români din cele două școli.
    Proiectul își propune o deschidere către spațiul răsăritean, acolo unde frontierele despart românii de români. Profesorul de istorie Adrian Atarcicov este inițiatorul proiectului și și-a propus, prin intermediul activităților desfășurate, revigorarea sentimentului național al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român, dar și promovarea unor valori comune europene. Elevii și profesorii comunităților românești din Bucovina reprezintă grupul țintă. Se urmărește refacerea unor legături de suflet prin acțiuni culturale și educative comune.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?