Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Femeile care au născut trei copii s-ar putea pensiona mai devreme


Femeile care sunt deja mame știu foarte bine cât este de frumos, dar și cât de greu să crești un copil, darămite trei sau mai mulți! Să te împarți între serviciu, treburi gospodărești și copii, tot ce faci să-ți reușească foarte bine și să mai rămâi și femeie, este o artă care doar mamele știu ce eforturi și sacrificii implică! Pesemne că la asta s-a gândit și legiuitorul, cu zgârcenie, e drept, când a lansat propunerea legislativă ce prevede că femeile care au născut cel puțin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 și care i-au crescut până la vârsta de zece ani, vor putea să se pensioneze mai devreme. Este, însă, și o condiție: stagiul de cotizare să fie complet. „Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și care au născut cel puțin trei copii, până la data de 1.10.1990, și i-au crescut până la vârsta de zece ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare”, prevede proiectul de act normativ pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a fost deja adoptat de Senat, urmând să treacă și de Camera Deputaților.
    Mai exact, proiectul prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu un an pentru femeile care au născut și crescut trei copii și cu doi ani pentru cele cu patru sau mai mulți copii. „Reducerea vârstei nu poate fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de prezenta lege sau de legile speciale. Vârsta de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 55 de ani”, mai prevede actul normativ.
    Reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut cel puțin trei copii și i-au crescut până la vârsta de zece ani a mai fost prevăzută în legislația de dinaintea adoptării Legii nr. 263/2010, când această prevedere a fost eliminată, creându-se o nedreptate și o discriminare. Asta deoarece, spun inițiatorii proiectului actului normativ în expunerea de motive, „femeile care au născut și care au crescut mai mulți copii și care au ieșit la pensie în baza actului normativ menționat mai sus, au beneficiat de aceste prevederi, iar cele care au ieșit sau care urmează să iasă la pensie în baza Legii nr. 263/2010 nu mai beneficiază de prevederile menționate mai sus. Prin eliminarea prevederii în cauză nu s-a ținut cont de faptul că femeile care au rămas însărcinate și au născut până în luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite să ducă sarcina la termen, deoarece nu existau măsuri legale de întrerupere a sarcinii sau de contracepție. Mai mult, înainte de 1990 femeile nu beneficiau de concediu pentru creșterea copilului, ci doar de concediu prenatal și postnatal, însumând 126 de zile”, se detaliază în expunerea de motive, precizându-se că prin modificările propuse se repară o nedreptate făcută femeilor din România prin adoptarea Legii nr. 263/2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?