Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Club de șah pentru copii, la Căminul de bătrâni Mărășești



    Copiii din Mărășești, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, au ocazia de a învăța șah înscriindu-se la Clubul de șah organizat de Căminul pentru Persoane Vârstnice „O nouă șansă” din Mărășești. Potrivit celor spuse de Daniel Drăgan, directorul instituției, cursurile au loc în fiecare joi, începând cu ora 16.00, și se organizează pe categorii de vârstă. „Clubul de șah este rodul parteneriatului dintre școlile din orașul Mărășești și Căminul pentru Persoane Vârstnice «O nouă șansă» Mărășești. Împreună cu un prieten, Bogdan Tuchiluș, jucător profesionist de șah, îi vom îndruma pe cei mici în tainele celui mai frumos sport de gândire. Sperăm ca la un moment dat să avem participanți în concursurile de șah interne și, de ce nu, și internaționale”, a declarat Daniel Drăgan, directorul Căminului din Mărășești.
    Denumit și „sportul minții” și considerat ca fiind cea mai eficientă „gimnastică a minții”, șahul este deosebit de benefic pentru copii, care pot începe să-l practice de la vârste foarte fragede. Iată, potrivit specialiștilor care și-au exprimat opiniile pe site-ul http://www.sahist.md/, cinci motive pentru care ar fi bine să vă dați copiii să învețe șah:
    Este folositor. Nici o altă probă de sport nu dezvoltă inteligența și capacitățile analitice în aceeași măsură ca șahul. Nu degeaba acest joc e considerat sportiv – munca intelectului în el se combină cu eforturile fizice. Concomitent, șahul formează la copil voința, năzuința spre victorie, echilibrul psihologic, consolidează memoria și concentrează atenția. Aceste calități sunt folositoare și pentru băieți, și pentru fete, mai ales acum, în epoca egalității genurilor, când părerea despre șah ca joc băiețesc s-a învechit. Åžahul îi disciplinează pe jucători.
    Este comod. În zilele noastre, copilul care în timpul liber joacă șah în loc să umble brambura, este o mare bucurie pentru părinți. Pentru cei care preferă aerul curat, se știe că tabla de șah, spre deosebire de pian ori haltere, poate fi luată în curte, în parc, în vacanțe și oriunde.
    Este modern. În toată lumea este la modă acest joc. În multe țări șahul e întrodus ca obiect obligatoriu în clasele primare. Experiența lor demonstrează că în clasele în care se studiază șahul reușita este mai bună.
    Este accesibil. Acest sport poate fi practicat de la 4-5 ani, dar nu e târziu nici la 7 sau 14 ani. Pentru studierea șahului nu este necesar inventar foarte scump și nu trebuie terenuri sportive. În plus, nu există nici riscul traumelor.
    Este interesant. Pe lângă faptul că este interesant însuși jocul, copiii, participând la diverse competiții, călătoresc în diferite țări, comunică cu alți copii. Este un mediu deosebit în care se adună, fără îndoială, cei mai buni și mai deștepți copii, viitoarea elită intelectuală a națiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?