Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Ședință cu directorii de școli la ISJ. Prefectul le-a cerut să fie atenți la discuții


Directorii școlilor din județ s-au întâlnit, ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean, pentru a discuta despre starea unităților de învățământ și planuri de viitor. Prefectul Nicușor Halici, prezent la discuții, a atras atenția să unele școli nu au autorizații. El le-a cerut directorilor să fie atenți la discuții. La rândul său, liderul Sindicatului Liber din Învățământ a cerut administrațiilor locale să deconteze naveta cadrelor didactice.

Directorii unităților de învățământ vrâncene au fost convocați, ieri, în ședință cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea. În sală au mai fost prezenți reprezentați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea, dar și reprezentanți ai altor instituții.
Printre cei care au avut un cuvânt de spus în ședința de ieri se numără și prefectul Nicușor Halici, viceprimarul Focșaniului Marius Iorga, Liliana Mihai din partea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Vrancea și Emil Tudor, președintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea.

  Școli modernizate, dar fără elevi

    Întâlnirea a avut loc dimineață, în sala de ședințe a ISJ Vrancea. Primul care a dorit să spună câteva lucruri directorilor de unități de învățământ a fost prefectul Nicușor Halici. Pentru că profesorii din sală erau agitați, acesta le-a transmis celor prezenți să fie atenți, pentru că subiectele ce nu par a prezenta interes pentru ei, ar putea fi importante pentru elevi. „Sunt și eu părinte și observ. La puștoaice mici le văd germenii dezvoltați mult mai puternic decât în cazul meu, când eram de vârsta lor. Într-adevăr, sunt mult mai dificili copiii din punct de vedere psihologic în primul rând, dar și al temperamentului. Acești germeni le sunt insuflați inclusiv de viața cotidiană sau de viața familială de care beneficiază, însă și noi ar trebui să ne adaptăm noilor cerințe și noilor standarde la care ei astăzi au acces și sunt înconjurați”, a spus prefectul.
Din perspectiva acestuia, avem o țară suprasaturată de juriști, economiști și mai puțin de cadre didactice și alte profesii care încep să se ceară. Susține că se scot mulți profesioniști care nu-și găsesc apoi un loc pe piața muncii. Un alt aspect adus în discuție și în atenția directorilor a fost legat de avizele sanitar-veterinare ale unităților de învățământ. „Știu că sunt foarte multe școli în care nu aveți avizele sanitar-veterinare, care în continuare au grupuri (sanitare-n.r.) în exteriorul clădirilor, lucruri inadmisibile. Ar trebui ca ISJ să facă o analiză atentă, dar pe de altă parte cu o prioritizare a noilor construcții, care trebuie realizate pentru desfășurarea unui proces educațional cât mai performant. Foarte multe localități au beneficiat de modernizări, construcții de clădiri noi, iar când s-au finalizat, nu mai au elevi. Iar acolo unde avem elevi, practic nu mai avem spațiile corespunzătoare sau acelea normale, din mileniul III”, a declarat Nicușor Halici.

   Propuneri pentru modificarea legislației

     O altă problemă sesizată de prefectul județului Vrancea este legată de siguranța elevilor în școli, motiv pentru care se așteaptă idei pentru creșterea siguranței. „Le-am solicitat atât primarilor, cât și colegilor din Poliția Județeană și cea locală să monitorizeze mult mai atent elevii. Luăm în calcul chiar și modificarea legislației și așteptăm propuneri și din partea dumneavoastră. O idee ar fi interzicerea consumului sau distribuția băuturilor alcoolice, în perioada orelor de curs, în locurile amenajate-magazine, baruri, cafenele, din jurul unităților de învățământ. Așteptăm și alte idei pentru a crește siguranța elevilor în școli, pentru că siguranța nu înseamnă doar să nu intre cineva peste copii în școli, nu înseamnă doar să evităm conflictele între elevi”, a adăugat Halici.

  Laptele și cornul, program care ridică semne de întrebare

    Un subiect de actualitate este cel legat de programul „Laptele și cornul”. Nicușor Halici le-a transmis directorilor rugămintea de a fi puțin mai pragmatici și mai implicați în acest program. Conform spuselor sale, de mult timp se discută de schimbarea alimentelor, dar oricum ar fi, niciun aliment nu poate fi pe placul tuturor, mai ales dacă este consumat zilnic. Și o diversificare a alimentelor ar fi foarte dificilă, deoarece e destul de greu pentru conducerile instituțiilor de învățământ să monitorizeze două lucruri, iar monitorizarea unui alt produs în fiecare săptămână și la finalul lunii să se facă centralizarea ar îngreuna situația.
Prefectul i-a rugat pe toți directorii să informeze ISJ despre neregulile vizavi de produsele primite la școală. Inspectorul școlar general adjunct Lidia Dumbravă a adus în atenția celor prezenți faptul că, în fiecare școală, s-a trimis o adresă în care este specificat pentru câte zile pot fi aduse produse din cadrul programului, în funcție de distanța până la școala respectivă.
Pentru că a observat mai multe nemulțumiri legate de acest program, viceprimarul Focșaniului, Marius Iorga, a propus înlocuirea alimentelor respective, în funcție de problemele sociale din anumite zone, cu un voucher. Prefectul Nicușor Halici a subliniat că este vorba de un program național și nu e chiar atât de ușor să se facă modificări.

   Discuții despre decontarea navetei profesorilor

    Se pare că tot mai multe cadre didactice se lovesc de refuzul autorităților locale atunci când vine vorba de decontarea cheltuielilor de navetă. Președintele SLI Vrancea, Emil Tudor, a transmis o rugăminte primarilor vrânceni: „Rog toți primarii să nu mai invoce lipsa banilor la buget”. Acesta a adăugat că ar dori ca, împreună cu prefectul, să se rezolve acest aspect. 
Ca răspuns la solicitarea acestuia, prefectul Nicușor Halici a declarat că a transmis primarilor și le-a cerut să discute în consiliile locale prevederile legate de decontare a navetei.

   Școli fără autorizația de funcționare „Scenariu la foc”

    Colonelul Jenică Lazăr, adjunct al ISU Vrancea, a ridicat problema autorizațiilor de funcționare „Scenariu la foc”, pe care șapte școli din municipiul Focșani nu le dețin. În urma verificărilor efectuare în unitățile de învățământ vrâncene, respectiv în 9 licee, 52 școli gimnaziale, 61 școli primare și 110 grădinițe, CSEI „Elena Doamna” Focșani și CSEI Măicănești, s-au făcut 240 de constatări, din care 35 s-au soluționat pe loc. De asemenea, au fost 163 de sancțiuni, dintre care 24 au fost amenzi contravenționale, iar restul avertismente.
Cele mai grave nereguli constatate de cei de la ISU Vrancea au fost: nu s-a solicitat avizul de securitate la incendiu la începerea lucrărilor de extindere, nu s-a obținut avizul de securitate la incendiu, mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiului nu au fost verificate periodic conform normelor în vigoare, nu s-au verificat instalațiile de detectare și de stingere a incendiilor, nu s-a asigurat revizia periodică a centralei termice la termenele prevăzute, nu sunt prevăzute sisteme acustice de alarmare a personalului în cazul producerii unor situații de urgență, se folosesc instalații electrice cu defecțiuni, paratrăsnetele nu au fost verificate. Rugămintea finală a colonelului Jenică Lazăr a fost ca directorii să nu mai aștepte să vină echipajele speciale, anual, pentru a face exerciții în caz de incendiu și cutremur, ci să se organizeze la nivel de unitate ori de câte ori se consideră că este necesar.
    Comisarul șef Vasile Marin, de la IPJ Vrancea, i-a sfătuit pe directori să monteze în incinta unităților de învățământ camere de supraveghere și alarme, cu atenționarea ca fiecare sistem electronic să aibă avizul poliției. Maior Anne Marie Popa, din cadrul IJJ Vrancea, le-a transmis celor prezenți că se va face tot posibilul pentru a veni în ajutorul școlilor, pentru prevenirea violenței.
    În ședința de ieri s-a prezentat și raportul privind starea învățământului în  anul școlar 2014-2015. S-au spus câteva cuvinte despre proiectele, olimpiadele, concursurile desfășurate, despre rata de promovare a examenului de Bacalaureat și a Evaluării Naționale. De asemenea, s-a prezentat și planul managerial pentru anul școlar 2015-2016, începând cu o analiză SWOT. S-a discutat și despre oferta Casei Corpului Didactic „Simion Mehedinți” Vrancea pentru cursuri, inclusiv de limbi străine, programe pentru cadrele didactice și auxiliare, seminarii, expoziții, etc.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?