Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Vrâncenii sunt invitaţi la hramul Mănăstirii Brazi


Biserica Ortodoxă Română îl pomenește mâine, 22 septembrie, pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi. Programul manifestărilor dedicate hramului așezământului monahal începe încă de azi, cu simpozionul intitulat Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului – dascăl al rugăciunii și mare păstor de suflete, care va avea loc începând cu ora 10.00, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani. În cadrul simpozionului, va fi lansat și volumul Pași întru lumină, semnat de pr. Alexandru Pripon, secretar eparhial.
În continuare, de la ora 18:00, Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei va susține un concert extraordinar de muzică bizantină, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță” din Focșani. Invitați speciali sunt protopsalții: arhimandritul Nikodimos Kabarnos și monahia Mariam Skorda din Grecia. Tot la ora 18:00, în altarul de vară al mănăstirii Brazi se va săvârși slujba Privegherii, iar mâine, 22 septembrie, de la ora 8:00, în biserica cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie” se va oficia Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, urmat de Sfânta Liturghie, care va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Sfintele moaște vor fi așezate, spre închinare, în baldachinul din curtea bisericii mari, unde credincioșii vor primi binecuvântarea Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, unul dintre cei patru ocrotitori
duhovnicești ai Eparhiei Buzăului și Vrancei (ceilalți trei sunt: Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului).
Conform datelor istorice, Mănăstirea Brazi a fost construită în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.
Documentele arată faptul că, în a doua jumătate a veacului al XVII-lea, la Schitul Brazi, s-a așezat fostul mitropolit Teodosie al II-lea al Moldovei. Ales, în anul 1670, episcop al Rădăuților, iar în 1672 episcop al Romanului, Teodosie va fi numit, în anul 1674, în scaunul de mitropolit al Moldovei. După anul 1676, biserica a fost refăcută pe partea de moșie a fostului Mitropolit Teodosie al II-lea cu cheltuiala sa. De altfel, Sfântul Teodosie a lăsat averea și moșiile sale Mănăstirii Brazi.
Loc de rugăciune unic, urmare a existenței paraclisului subteran, Mănăstirea Brazi s-a păstrat până astăzi, fiind sălășluit de măicuțe. În zilele noastre, la Mănăstirea Brazi odihnesc Moaștele Sfântului Teodose, ctitorul mănăstirii. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat solemn canonizarea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi pe data de 5 octombrie 2003. Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie este ocrotitorul spiritual al orașului Panciu și este prăznuit anual pe data de 22 septembrie.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?