Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Reorganizare în Partida Romilor Vrancea: „Noi nu suntem interlopi, vrem integrare“


Sute de romi din tot județul au venit, vineri, la Focșani unde a avut loc Adunarea Generală a Partidei Romilor Pro-Europa din Vrancea și o evanghelizare la Sala Balada. Cei mai puțini participanți au fost la ședința Adunării Generale a Partidei Romilor. Aici au venit o parte dintre liderii organizațiilor locale ale romilor care au discutat despre integrarea romilor, despre problemele cu care se confruntă această etnie. La întâlnirea de la Ateneul Popular a fost prezent și viceprimarul Marius Iorga, care i-a asigurat pe romi de suportul administrației locale. Reprezentantul municipalității a arătat că sunt cunoscute problemele comunității romilor din Focșani, din care cea mai stringentă este cea a locurilor de muncă și se încearcă găsirea unor soluții prin care aceștia să își câștige un salariu care să le permită plata chiriei și a utilităților la locuințele folosite.
    Întâlnirea a fost condusă de secretarul Partidei Romilor din Vrancea, Constantin Toader care știe foarte bine situația din județ și vrea ca președinții organizațiilor locale să îi reprezinte pe romi, să fie respectați și să cunoască problemele comunităților pe care le reprezintă. „Partida Romilor nu este o societate comercială, nu vinde și nici nu cumpără. Încercăm să îi ajutăm să se integreze, să își facă un statut în societatea românească. Vrem integrarea în societate”, a spus Constantin Toader. Acesta a avertizat că s-a terminat cu vremurile în care Partida Romilor era condusă de diferite personaje dubioase. „Noi nu suntem interlopi”, a adăugat Toader care i-a avertizat pe președinții filialelor locale prezenți în sală să își facă datoria față de comunitățile de romi. Iar primul lucru este să realizeze o fișă cu situația reală a comunităților din fiecare localitate, să cunoască problemele romilor pe care îi reprezintă. O fișă cu familiile care nu au acte, care nu au branșament la energie electrică, cu situația absenteismului, a locurilor de muncă.
    De exemplu, la Valea Brazi din Panciu sunt 64 familii de romi care spun că au nevoie de sprijinul autorităților locale. Un alt caz, la Suraia. Comunitatea de romi de aici numără 456 persoane însă doar 143 și-au recunoscut etnia la recensământ. Doar aici au fost găsit 29 familii fără acte pentru locuințe și opt cazuri de abandon școlar. Aceste fișe, radiografii ale comunităților de romi sunt necesare pentru realizarea de proiecte europene. Un astfel de proiect este  „ASPIR -Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din județul Vrancea”. Proiectul este implementat în parteneriat de Consiliul Judetean Vrancea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea și Intercultural Iceland. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 300 de mii de euro, cheltuielile fiind sută la sută eligibile. Proiectul vizează comunitățile de romi din 15 localități vrâncene și are în vedere, printre altele, stabilirea unor relații de parteneriat eficient între reprezentanții autorităților locale, unităților școlare, reprezentanții serviciilor publice și ONG-urilor, populației rome, în special în cadrul unităților administrativ teritoriale în care procentul populației rome este semnificativ; dezvoltarea competențelor și expertizei profesioniștilor implicati în domeniul incluziunii sociale prin programe de formare și activități de tip rețea.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?