Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Campania „E treaba ta!”, pentru combaterea violenței în familie, la final


Campania „E treaba ta!”, pentru combaterea violenței în familie, demarată în luna martie și derulată în județul nostru de ADRA România, fiind finanțată de Telekom România, s-a încheiat. Potrivit organizatorilor, în cadrul acesteia au fost semnate 18 parteneriate publice și private, aproximativ 150 de reprezentanți unici ai instituțiilor din 16 localități au participat la sesiuni de training, au fost consiliate 30 de victime ale violenței în familie și s-a decontat un certificat medico-legal. Totodată, cu sprijinul partenerilor din proiect, printre care și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, au fost distribuite populației 10 mii de fleyere și 20 de mii de pliante pentru informare și conștientizare asupra fenomenului violenței în familie, iar clipul campaniei a fost difuzat pe un post de televiziune local și unul național. Nu în ultimul rând, în sesiunile de training au fost distribuite 500 de ghiduri. 
„Cu această campanie de informare ne-am propus să cunoaștem mai bine fenomenul violenței în familie la nivelul județului Vrancea și măsura în care ideea înființării unui adăpost este justificată. De asemenea, am fost interesați de stabilirea de colaborări la nivel zonal, pentru realizarea unor obiective viitoare. Am observat în unele zone ale județului o negare a fenomenului violenței în familie, sau poate o dificultate în a identifica aceste situații de abuz. Ulterior, am descoperit cazuri de abuz și în localitățile respective. Ne dăm seama că o campanie de informare nu conduce la dispariția unui fenomen, dar considerăm că poate fi o bază pentru activitățile ulterioare”, a declarat Alina Bordaș-Mohorea, psiholog în cadrul ADRA România.
    ADRA Romania desfășoară activități de intervenție și prevenție în domeniul violenței în familie începând cu anul 2009, când a fost acreditată ca și furnizor de servicii sociale prin Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie. Până în prezent, asociația a desfășurat anual campanii naționale de informare și conștientizare, precum și acțiuni de prevenție în școli, universități, grupuri de lucru, mese rotunde etc..

   Ghid pentru situațiile de violență în familie

    Ghidul pentru situațiile de violență în familie, realizat în cadrul proiectului, se constituie într-un instrument cu adevărat util specialiștilor ce lucrează cu victimele acestui fenomen, dar mai ales victimelor însăși. În el se explică ce anume este violența în familie, cum se poate ea recunoaște, de câte tipuri este, care este ciclul acesteia, dar și parcursul unui caz de violență. „Orice s-ar întâmpla în jurul tău, abuzul asupra ta nu trebuie considerat a fi o normalitate! Este dreptul tău să hotărăști ce direcție să ia viața ta, să oferi și să primești respect și înțelegere!”, este mesajul transmis prin Cuvântul înainte al Ghidului. „Nu avem pretenția de a spune că înțelegem ce simți, dar prin lucrul cu victimele violenței în familie din ultimii șase ani, am învățat să ascultăm și să oferim îndrumări, atât cât este posibil. Credem că te putem ajuta și pe tine, fie prin informații precise, pe care altfel le-ai aduna cu mai mare dificultate, fie prin consiliere psihologică pentru a-ți găsi sensul și a descoperi ce dorești să faci mai departe”, se mai precizează în Ghid. 
Și într-adevăr, din respectivul Ghid se poate afla ce este planul de siguranță, ce este important să aibă în vedere potențiala victimă pentru a se putea proteja. De asemenea, sunt cuprinse informații cu privire la ordinul de protecție, ce este acesta, cum se obține și ce probe trebuie prezentate instanței pentru dovedirea actelor de violență la care a fost supusă victima de către partener. Nu în ultimul rând, sunt prezentate serviciile sociale oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, precum și cele acordate de ADRA România. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?