Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Monahul Veniamin – hirotonit ierodiacon, preotul Iulian Dumitriu a primit rangul de iconom


Duminică, 30 august 2015, a fost zi de mare sărbătoare pentru credincioșii Parohiei vrâncene Dumbrava. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit capela mortuară, clopotnița și casa praznicală din incinta bisericii parohiale, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, după care a oficiat Sfânta Liturghie în locașul de cult. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe monahul Veniamin în treapta de ierodiacon. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul”. La final, toți cei prezenți au avut prilejul să se închine și la o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Alexandru, patriarhul Constantinopolului, pe care Biserica Ortodoxă îl pomenește, în fiecare an, la data de 30 august. „Vă felicit pe toți, care ați oferit din ceea ce nu aveți sau din puținul dumneavoastră, precum și pe ceilalți, mai puțini, care, având anumite funcții și demnități pe plan local sau central, ați sprijinit această parohie, pentru a duce la bun sfârșit o lucrare frumoasă: casa praznicală, clopotnița și casa mortuară, deosebit de necesare vieții bisericești într-o comunitate. De aceea, vă felicităm, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor, în primul rând, sănătate, pace în suflete, putere de muncă în continuare și tăria de a rămâne buni creștini”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, conform www.arhiepiscopiabzvn.ro.
    Sursa citată mai arată că actuala biserică a Parohiei Dumbrava din orașul Panciu a fost zidită din temelie în anul 1927, de preotul Pușcă Emanoil, dar, din cauza celui de-al II-lea Război Mondial, lucrările au fost oprite la baza turlei, construcția foarte solidă fiind folosită ca fortăreață de trupele germane, în timpul luptelor cu Aliații. În anul 1946, după terminarea războiului, lucrările au fost reluate și duse la bun sfârșit de antreprenorul Vasile Costea, sub supravegherea preotului Minu Moldoveanu, lucrări ce au durat până în 1952. Din 2005, locașul de rugăciune a trecut prin ample lucrări de restaurare și înfrumusețare, iar începând cu anul 2008, au fost ridicate și celelalte edificii parohiale, sfințite în această duminică. Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, preotul paroh Iulian Dumitriu a primit rangul de iconom.

   Permanentă comunicare între Biserică și administrația locală

    Preotul Iulian Dumitriu a precizat că lucrările de la clopotniță s-au desfășurat, în mare parte, cu sprijinul Primăriei Orașului Panciu, dar și cu cel al enoriașilor. „Doresc să mulțumesc Primăriei Orașului Panciu, domnului primar Iulian Nica, pentru înțelegerea pe care am găsit-o la dumnealui, dar mai ales pentru felul în care ne-a ajutat la ridicarea clopotniței. Printre altele, Primăria a contribuit cu materialul lemnos, cu cea mai mare parte a cantității de tablă necesară pentru turlă, cu materialele pentru instalația electrică, precum și cu geamurile și ușile mari, din termopan, de la intrarea în clopotniță. Pe tot parcursul executării lucrărilor a existat o permanentă comunicare între Biserică și administrația locală, o comunicare cu efecte benefice pentru întreaga comunitate locală care beneficiază de investiția de la Biserica Dumbrava”, a declarat preotul paroh Iulian Dumitriu.
    Primarul Iulian Nica afirmă că enoriașii Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din Dumbrava își doreau de mai mulți ani o clopotniță nouă. „Parohia Dumbrava este una dintre cele mai mici parohii din orașul Panciu și am sprijinit-o la fel cum sprijinim toate celelalte parohii. Am ajutat la realizarea acestor lucrări pentru ca toți credincioșii, atât cei din cartierul Dumbrava, și nu numai ei, să se bucure de o biserică frumoasă, primitoare, unde să vină în continuare cu bucurie, dar și cu smerenie, să asiste la Sfânta Liturghie și să se roage. Pe această cale, doresc să asigur toate parohiile din orașul Panciu de faptul că, atât Primăria, cât și eu, personal, le vom sprijini, în viitor, cu tot ceea ce au nevoie pentru a beneficia de investiții la fel de importante pentru oameni și pentru întreaga comunitate”, a adăugat primarul Iulian Nica.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?