Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

O nouă licitație pentru refacerea drumurilor afectate de intemperii


Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație un nou contract ce vizează efectuarea de lucrări pentru refacerea mai multor drumuri județene afectate de fenomenele meteorologice înregistrate în prima parte a anului trecut. Este vorba de drumurile județene DJ 205 M Năruja – Nistorești, DJ 205 L Grumaz – Vrîncioaia – Păulești – Tulnici – Negrilești – Soveja, DJ 205D Valea Sării – Năruja – Spulber – Nereju. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 1,4 milioane de lei. Ploile și fenomenele meteorologice periculoase au provocat pagube de peste 253 de milioane de lei la nivelul județului Vrancea, în perioada 2012-2014.

    Consiliul Județean Vrancea a scos din nou la licitație încă un contract ce vizează efectuarea de lucrări pentru refacerea mai multor drumuri județene afectate de fenomenele meteorologice înregistrate în prima parte a anului 2014. Este vorba de executarea unor lucrări la DJ 205 M Năruja – Nistorești pe o lungime de 15 kilometri, DJ 205 L Grumaz – Vrîncioaia – Păulești – Tulnici – Negrilești – Soveja pe o lungime de aproximativ 38 kilometri, DJ 205D Valea Sării – Năruja – Nereju pe o lungime de 34 de kilometri. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 1.395.425 lei, plus TVA.
    Reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta o situație cu pagubele produse de precipitațiile abundente ce au avut loc din 2012 și până în 2014 și a solicitat sprijin guvernamental pentru înlăturarea efectelor cauzate de calamități. Marian Oprișan i-a propus premierului demararea procedurilor pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) în vedea obținerii unei finanțări consistente. Valoarea estimată a pagubelor provocate de intemperii în perioada mai sus menționată este de peste 253 de milioane de lei. Numai valoarea pagubelor create în perioada aprilie-iulie 2014 este de peste 63 milioane de lei, sumă foarte mare, ce nu poate fi suportată din bugetele administrațiilor locale din Vrancea.   
Cel mai afectat a fost drumul județean 205 M Năruja-Nistorești, unde a fost distrus un pod de beton, singura cale de acces către lume pentru peste 2.300 de oameni. La acest obiectiv, Consiliul Județean Vrancea a realizat lucrări de modernizare și reabilitare, care s-au finalizat în anul 2010 și au fost recepționate final în anul 2012.
 
Lucrări pe DJ 205D Valea Sării – Nereju 

    Ploile abundente din perioada mai sus menționată au provocat pagube și la drumul județean 205D Valea Sării – Nereju – Brădăcești, care traversează 5 comune, respectiv Valea Sării, Năruja, Spulber, Paltin și Nereju, fiind singura cale de acces pentru un număr de 25.000 de oameni. Drumul este situat de-a lungul cursului râului Zăbala. Pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a drumului județean 205 D, administrația județeană a alocat aproximativ 4 milioane de lei în prima etapă. Lucrările de modernizare a acestui drum costă însă administrația județeană, în total, 167 milioane lei. Drumul are o lungime de 34 kilometri, iar după ce va fi modernizat va avea două benzi. Platforma drumului a fost lărgită de la 3-4 metri la 7 metri, cu două benzi de rulare a câte trei metri. Vor fi refăcute 6 poduri și podețe aflate de-a lungul acestui drum, iar un pod va fi complet reconstruit. De asemenea, sunt prevăzute în proiect lucrări de apărări de maluri, diguri, regularizări de curs. 
Åžeful administrației județene a precizat că reabilitarea DJ 205 D Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești este cea mai grea investiție a Consiliului Județean. „Este vorba de voința extraordinară a administrației județene de a reabilita în totalitate rețeaua de drumuri județene. Acest drum, Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju – Brădăcești, este cea mai grea investiție a administrației județene, are o valoare foarte mare și de aceea în acord cu Guvernul va fi finanțată prin Programul de dezvoltare locală (PNDL). Avem alocate și în acest an sume considerabile pentru această investiție. Avem obligația de a finaliza această investiție”, declara, la sfârșitul lunii mai, Marian Oprișan.
Alt drum afectat este DJ 205L, Grumaz -Vrîncioaia –  Spinești – Negrilești. „Menționez faptul că populația totală din localitățile afectate de fenomenele meteorologice periculoase din perioada aprilie-iulie 2014 este de 111.020 locuitori (peste 30% din populația județului Vrancea), iar fără acest ajutor ne vom găsi practic în imposibilitatea de a reface infrastructura județului și de a aduce normalitatea în viața vrâncenilor greu încercați în perioada calamităților care s-au abătut asupra județului începând cu anul 2005 și până astăzi”, se arată în finalul documentului semnat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și trimis prim-ministrului Victor Ponta.

   Proiecte pentru mai multe investiții
 
    Consiliul Județean Vrancea va continua anul acesta mai multe proiecte de investiții ce vizează modernizarea și reabilitarea mai multor drumuri județene și poduri. Pe lista de investiții se află proiectul privind modernizarea DJ 205E Vidra – Vizantea Livezi – Cîmpuri, investiție care are o valoare totală de aproximativ 24 milioane de lei. Modernizarea acestui drum este o lucrare complexă, care a constat în realizarea de terasamente, consolidări de maluri, construirea unui pod și a 48 de podețe. De asemenea, au fost construite șanțuri și canale colectoare pentru apele pluviale în anumite sectoare. Drumul va avea trei straturi de asfalt; un strat de egalizare, un strat de binder și stratul de uzură. Drumul are o lățime de 6 metri în extravilanul și în intravilanul localităților.
Totodată, Consiliului Județean Vrancea a demarat lucrările de reabilitare a cinci poduri, investiții la care au fost semnate contractele de finanțare. Este vorba de proiectele de investiții „Refacere și consolidare corp drum DJ 205 R,  km 28+130, comuna Poiana Cristei”, „Construire pod din beton armat pe DJ 203 H peste râul Râmnicu – Sărat, km 27+700, comuna Dumitrești”, „Construire pod din beton armat pe DJ 205 D peste pârâul Petic, km 8+350, sat Năruja, comuna Năruja”, „Construire pod din beton armat pe DJ 241 F peste râul Zeletin, km 12+060, sat Plăcințeni, comuna Boghești”.
De asemenea, administrația județeană a depus la sfârșitul anului trecut spre finanțare mai multe proiecte de investiții, finanțarea acestora urmând să fie făcută cu bani de la guvern prin intermediul Programului de Dezvoltare Locală. Este vorba de reabilitarea și modernizarea DJ 115 Fetești – Gura Văii, pe raza comunei Cîmpuri, reabilitarea și modernizarea DJ 205 J pe teritoriul comunei Movilița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?