Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Cazare pentru turiști, la o stână modernă din munții Vrancei


Cea mai modernă stână din Vrancea a fost inaugurată, sâmbătă, în munții Nărujei, în prezența lui Thomas Stauffer, reprezentant al Ambasadei Elveției în România, și a lui Ioan Uțiu, secretar de Stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La eveniment a fost așteptat și ambasadorul Elveției, Jean-Hubert Lebet, dar din motive obiective acesta nu a mai ajuns la eveniment. La această stână va fi produs de acum înainte „cașul de la munte”.
 Stâna în sine are, potrivit organizatorilor, și un caracter turistic. Potrivit medicului veterinar Grigore Mihăeș, clădirea în care funcționează stâna este prevăzută cu etaj, unde pot fi cazați turiști, în șapte paturi. Ciobanii au vestiare și dușuri separate, fiind amenajate camere de recepție a laptelui, de prelucrare-procesare și ambalare în vid, dar și o cameră de maturare a cașului. Alimentarea cu energie electrică se va face cu panouri fotovoltaice, având o putere instalată de 3,5 kw. În prezent, la stână sunt 640 de oi, dar capacitatea unității este mult mai mare, spune medicul veterinar.
Grigore Mihăeș a precizat că în țară sunt șase astfel de stâni, iar cea mai mare bucurie a sa și a colegilor săi este că una se află chiar în munții Vrancei. „Au văzut tot ce s-a făcut aici și au fost mulțumiți că fondurile alocale (de partea elvețiană-n.r.) au destinația și scopul dorit. Rețeta de producere a cașului este tradițională, din munții Vrancei, iar următorul pas este autorizarea acestui produs și pătrunderea lui pe orice piață din România. Produsul se cheamă «caș de la munte». Cei doi musafiri au apreciat aceste inițiative, de la nivelul județului Vrancea, iar noi dorim să continuăm acest proiect. Mulțumim Obștii Năruja, Fundației Heifer International, Federației Agricultorilor de Munte Dorna din Vatra Dornei, Agram și Ro Montana pentru ajutorul acordat”, a spus medicul veterinar Grigore Mihăeș.
Obștea Năruja este cofinanțator al acestui proiect, alături de Ambasada Elveției în România.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?