Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Dezbatere publică pentru aprobarea stemei municipiului Adjud


Primăria Adjud a organizat, vineri, o dezbatere publică privind promovarea unei hotărâri a Consiliului Local de aprobare a stemei municipiului Adjud. Dezbaterea a avut loc în sala de ședințe a Casei de Cultură „Tudor Vornicu”. Cei prezenți la dezbatere au putut vedea cele trei variante de stemă realizate de municipalitate, așa cum prevede legea, din care va fi aleasă cea mai reprezentativă pentru comunitatea locală. Stemele propuse au formă de scut triunghiular cu marginile rotunjite, timbrate cu o coroană murală de argint cu cinci turnuri. Scutul triunghiular respectă convenția națională privind stemele municipale. Culoarea gri a coroanei murale în varianta finală pictată va fi argintiu, iar galbenul din scut va fi auriu.
    Cei prezenți la dezbatere au putut afla și care este semnificația elementelor de pe cele trei variante de stemă. Astfel, cartea cu pană de argint face referire la marele poet, prozator și actor român Emil Botta; Roata dințată semnifică industria constructoare de mașini din zonă; Simbolul căii-ferate și podul reprezintă municipiul Adjud ca important nod feroviar și rutier; Spicul de grâu, floarea soarelui și știuletele de porumb de aur semnifică activitatea specifică zonei – agricultura; Brâul undat de argint reprezintă hidrografia localității; Capul de bour este însemnul Principatului Moldovei; Fabrica, eprubeta și fusul reprezintă viața și puterea economică a Adjudului. Stema municipiului, denumită în continuare heraldică teritorială, simbolizează, într-o formă concentrată, tradițiile istorice, precum și  realitățile economice și social-culturale.
    După însușire de către Consiliul Local, proiectul stemei se trimite comisiei județene special constituite, în vederea analizării conținutului acesteia. Conform prevederilor art. 10 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările și completările ulterioare, „Autoritățile publice își pot elabora însemne heraldice și sigilii proprii, în condițiile legii. Stemele județelor, municipiilor, orașelor și comunelor se aprobă de Guvern, la propunerea consiliilor județene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naționale de Heraldica și Genealogie”. Elaborarea proiectului stemei se face cu respectarea strictă a normelor științei și artei heraldice și a tradițiilor românești în domeniu, pe baza metodologiei stabilite de legislația în vigoare.
    Cele trei variante pot fi văzute AICI

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?