Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Mariana Ivanciu îşi va înmormânta soţul, fiica, ginerele şi nepotul, victimele accidentului de luni


Trupurile neînsuflețite ale adjudenilor, membri ai aceleiași familii, care au murit în cumplitul accident de luni, de la Buzău, vor fi ridicate astăzi de la Serviciul de Medicină Legală din județul vecin. Aparținătorii au mers ieri la Buzău, pregătiți cu cele necesare, dar când au ajuns acolo au aflat că nu pot ridica trupurile neînsuflețite decât miercuri. „S-au dus copiii cu hainele și ce mai trebuia și urma să plece și mașina cu sicriele, dar nu s-a mai dus când li s-a pus că au fost pregătiți doar doi. Deocamdată nu știu când va fi înmormântarea. Aștept băiatul și nora să mă sfătuiesc cu ei, că nu am cu cine. Joi sau sâmbătă va fi înmormântarea, dar să vedem. Am fi vrut să ni-i dea, dar dacă nu s-a putut”, ne-a spus, printre lacrimi, Mariana Ivanciu, soția lui Aurel Ivanciu, bărbatul de 67 de ani care se afla la volanul Matizului.
    Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin, ne-a explicat de ce familia poate ridica trupurile neînsuflețite abia astăzi. Potrivit acesteia,  ordonanțele de la poliție au ajuns abia ieri. „Ordonanțele de la poliție au ajuns abia astăzi (ieri-n.r.), iar acesta a fost singurul inconvenient. Din ce am discutat cu doamna doctor de la SML, aparținătorii pot ridica trupurile neînsuflețite mâine (astăzi-n.r.), în jurul orei 11.00. Sunt niște proceduri care trebuiesc respectate, iar necropsiile nu puteau fi efectuate fără ordonanțe”, ne-a spus Adriana Bratosin. 
    La rândul său, comisarul Doinița Mihalache, de la IPJ Buzău, ne-a precizat că ordonanțele au ajuns la SML până în ora 11.00, dar și că, legal, necropsia se efectuează după 24 de ore de la constatarea decesului unei persoane.
    Tragedia în care și-au pierdut viața patru membri ai aceleiași familii, respectiv
tata, mama, bunicul (tatăl femeii) și copilul, s-a produs luni după-amiază, la limita dintre județele Vrancea și Buzău. Matizul cu numere de Vrancea, în care se aflau toate cele patru victime, respectiv șoferul de 67 de ani, Aurel Ivanciu, fiica sa Cristina Daniela Costea, de 43 de ani, soțul acesteia, Gabriel, de 45 de ani, și copilul celor doi, Bogdan, de 17 ani, se deplasa pe direcția Buzău – Focșani și s-a izbit violent de un tir cu numere de Ucraina. Cei patru pasageri din Matiz au murit pe loc, trei dintre trupurile neînsuflețite rămânând prinse între fiarele mașinii, care s-a făcut praf. A fost nevoie de intervenția pompierilor de la descarcerare pentru scoaterea lor din Matiz.
    Inițial, s-a luat în calcul varianta unei depășiri neregulamentare, dar în urma cercetării la fața locului și a vizualizării imaginilor surprinse de camera pe care șoferul tirului o avea montată în cabină, a rezultat că ar fi vorba de o neasigurare la efectuarea virajului la stânga.
    Impactul, care a fost extrem de violent, a fost surprins de camera pe care șoferul tirului o avea montată în cabină. Se vede cum Matizului, în fața căruia circula un autoturism, inexplicabil i se sting farurile și cum șoferul virează brusc stânga, moment în care a ajuns pe contrasens și s-a izbit violent de tir. Bubuitura care se aude este extrem de puternică, iar mașina mică a fost târâtă câteva zeci de metri, până când șoferul tirului a putut opri. Una dintre victime, respectiv femeia, a fost proiectată afară din autoturism.
    Familia Costea, cu dublă cetățenie, română și britanică, se întorcea din Anglia, acolo unde trăiește de ani buni. Ei aveau o casă și la Adjud, de care avea grijă tatăl  femeii, cel care a mers după ei la aeroport pentru a-i aduce acasă. Mai multe persoane din Adjud, care cunosc familia, ne-au spus că băiatul de 17 ani a crescut ani buni alături de bunicii lui, la Adjud.

   Părerile cititorilor cu privire la accident

    Cititorii care au văzut imaginile din momentul impactului și-au exprimat părerile pe www.monitorulvn.ro cu privire la modul de producere a accidentului. „Uitați-vă atent la înregistrare la mașina din față, un Audi sau Skoda, că de fapt nu circulă, ci este oprită, probabil pentru a face viraj la stânga pe acel drum, peste linia continuă. Se vede în înregistrare cum o izotermă depășește Audi-ul prin dreapta. Șoferul Matizului l-a văzut în ultima clipă, probabil din neatenție, și a încercat să-l evite trăgând brusc stânga, în fața tir-ului. Poliția din Buzău să vizioneze bine înregistrarea, nu să concluzioneze că Matizul făcea stânga peste linia continuă. Dar așa-i la noi, mortul este vinovat. Vinovatul moral al accidentului este acel șofer de Audi. Dumnezeu să-i odihnească!”, scrie un cititor.
    Un altul scrie că „Ce mare greu o fi să faci benzi de selecție la fiecare intersecție? Nu se vrea. Oare câți oameni trebuie să mai moară pe drumurile patriei? Dacă îl vedea că e pe banda pt viraj la stânga, această tragedie putea fi evitată. Dumnezeu să îi ierte! E plină România de cruci lângă șosele”.
    Într-un alt comentariu, cititorul remarcă faptul că farurile Matizului se sting înainte de a pătrunde pe contrasens. El are și o explicație pentru asta. „Faptul că farurile se sting în mers…motivul: în urma frânării bruște fără a apăsa ambreiajul motorul se oprește în mers, rămâne fără direcție, fără frâne…Clar vinovatul moral este cel care a frânat brusc fără a se gândi la consecințe. Păcat! Ceasul rău! Condoleanțe familiei și multă putere! D-zeu să-i ierte! Erau niște oameni deosebiți!”.
    Un alt cititor a scris că „bătrânul de la volanul Matizului s-a pierdut când cel cu cisterna a ocolit în ultimul moment mașina care vroia să facă stânga și cel cu Matizul s-a trezit cu mașina în fața lui oprită și ăsta a fost singurul lui instinct: să pună frână brusc și când a văzut că nu îl poate evita a tras de volan stânga, dar nu a văzut tirul din față”.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?