Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Fiscul verifică AVERILE a OPT VRÂNCENI cu venituri mari, care prezintă risc fiscal


Opt persoane din Vrancea sunt verificate de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) deoarece există informații că nu și-au plătit taxele. Cei opt vrânceni fac parte dintr-un prim lot de 313 persoane pe care Fiscul le suspectează că nu au plătit toate taxele și impozitele pentru veniturile obținute. Conducerea ANAF a anunțat, ieri, repartizarea pe județe a persoanelor verificate la averi de către inspectorii fiscali. Cele mai multe persoane sunt din Ilfov-34 și București-31. Vrancea se află la mijlocul clasamentului, cu opt persoane verificate. Cele mai puține cazuri sunt în Vaslui, cu 2 persoane fizice verificate, și Dâmbovița, Arad, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud și Covasna – câte trei persoane.
    În eșantionul de risc PFRF intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate. Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.
    Săptămâna trecută, ANAF a anunțat că la nivel național au fost identificate 7.879 de persoane pentru care a fost identificat un grad ridicat de risc de neplată a taxelor, fiind vorba în special de interlopi, cântăreți dar și patroni bogați de firme sărace. Selecția cetățenilor cu grad ridicat de risc de neplată a taxelor a fost realizată în mai multe etape, în baza mai multor criterii. Potrivit ANAF, la nivel național sunt 14,3 milioane de persoane care au venituri impozabile și au fost identificați asociații/acționarii care au împrumutat firmele cu sume de peste 200 mii lei, persoanele fizice care au cumpărat bunuri sau case în valoare de peste 70 mii euro, persoanele cu depozite anuale mai mari de 150 mii lei sau persoanele care au cumpărat mașini mai scumpe de 25 mii euro.
        Au rezultat 295.253 persoane fizice care au intrat în eșantionul semnificativ supus analizei de risc. A urmat o analiză de risc în care ANAF a luat în calcul veniturile personale declarate în perioada recentă, fiind analizate veniturile declarate pentru intervalul 2011-2013, ținându-se cont și de eventualele venituri declarate în perioada anterioară până la nivelul anului 2005. Au fost analizate creșterea valorii patrimoniului, cheltuielile realizate prin achiziții de locuințe, terenuri, constituiri de depozite bancarea, achiziții de autovehicule, nave, aeronare. Pentru documentare se prelucrează informațiile din baza de date a ANAF sau la care ANAF are acces, informații financiare de la alte instituții, informații din surse deschise precum media, internet sau informații internaționale.
    După aplicarea mai multor filtre, cei de la ANAF au rămas cu 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal. Acestora li s-au adăugat încă 3.156 de persoane (rude, afini) identificați cu risc fiscal în esantionul mai mare, de 132.246 de persoane cu diferență de peste 10% între veniturile estimate și veniturile declarate. Au rezultat 7.879 de contribuabili propuși pentru verificarea amănunțită.
    Grupa I de risc – patron bogat de firmă săracă
    Grupa II de risc – persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activități economice cunoscute
    Grupa III de risc – persoane cu venituri volatile
    Grupa IV de risc – alte persoane care nu intră în cele trei profiluri de mai sus, însă prezintă riscuri semnificative.
    Au rezultat 5.399 contribuabili vizați pentru prima serie de verificări.
    ANAF a înființat 8 servicii distincte de verificări fiscale, împărțite în toate zonele țării: București, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Galați, Ploiești și Craiova, unde vor lucra 100 de angajați. „De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda și Inspecția Fiscală scot din piață firmele fantomă și destructurează lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalități ale vieții publice, maneliști, cămătari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care și-au construit averile”, a declarat într-un comunicat președintele ANAF, Gelu Åžtefan Diaconu (FOTO).

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?