Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Trageri experimentale cu rachete antigrindină în Vrancea, în această toamnă


Primele trageri experimentale cu rachete antigrindină din Vrancea vor fi în următoarele două luni, arată reprezentanții Unității de Combare a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea. În această perioadă va fi realizată și omologarea UCCG Moldova 2 Vrancea astfel încât din 2016 să fie operaționale cele patru puncte de lansare a rachetelor, la Bolotești, Bizighești, Panciu și Ruginești. Acestea ar urma ca din 2016 să asigure protecția culturilor agricole și a comunităților pe o suprafață de aproape 50 mii hectare. Reprezentanții UCCG Moldova 2 Vrancea speră ca pentru anul 2016 să beneficieze de o suplimentare a fondurilor alocate astfel încât să fie pregătite încă trei puncte de lansare a rachetelor, care să devină operaționale în anul următor.
    Modul în care este implementat Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) a fost prezentat de Gheorghe Căunei Florescu, președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP). Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) are rolul de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere) precum și a comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. AASNACP a fost înființată anul trecut și are în structură trei Centre Zonale de Combatere a Căderilor de Grindină, respectiv Muntenia, Moldova și Transilvania. Până acum sunt operaționale Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova și Unitatea Moldova 1 Iași, care asigură protecția unei suprafețe totale de 240 mii hectare.
    Pentru Unitarea de Combare a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, concepția de sistem a fost elaborată de Proiectantul General al SNACP iar derularea investițiilor a început în cea de-a doua jumătate a anului 2012. Prin studiul de fezabilitate elaborat în baza cerințelor tehnice și care a fost avizat în martie 2006, s-a prevăzut omologarea și punerea în funcțiune a investiției până în 2010. „Greutățile în asigurarea finanțării acesteia au impus prelungirea termenului de realizare și punere în funcțiune a investiției. Ca urmare, prin prevederile HG 256/2010 privind aprobarea Programului de realizare a Sistemului Național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pe perioada 2010-2024, UCCG Moldova 2 Vrancea trebuia să intre în exploatare operațională începând cu anul 2017, la întreaga capacitate de combatere a grindinei. Având în vedere alocările bugetare acordare Sistemului național antigrindină și de creștere a grindinei, investiția a fost realizată etapizat, începând cu anul 2012, pe grupuri de creștere a grindinei, în așa fel încât UCCG Moldova 2 Vrancea va intra în omologare parțială în sezonul de combatere a grindinei din 2015”, se arată în precizările făcute de președintele AASNACP, Gheorghe Căunei Florescu.
    Acesta arată că începerea etapei de omologare a UCCG Moldova 2 Vrancea a fost întârziată atât de restricțiile bugetare cât și de lipsa proiectantului general al Sistemului care elaborează Programul de omologare al unităților din structura Sistemului. Fiind vorba de un obiectiv militarizat au fost introduse reguli stricte, cu implicarea mai multor instituții care să asigure implementarea acestei Sistem. „La finalizare, UCCG Moldova 2 Vrancea va asigura protecția unei suprafețe totale de peste 250.000 hectare, a comunităților și culturilor agricole, inclusiv cele cu valoare economică ridicată, din județele Vrancea și Galați (în etapa de extindere a unității), cu posibilități de extindere și în zone limitrofe acestora în care se impune, datorită evoluției ulterioare a fenomenelor meteo extreme, prezența Sistemului”, precizează președintele AASNACP, Gheorghe Căunei Florescu.

   Åžapte milioane de lei pentru stația antigrindină în ultimii ani

    Doar în 2015 au fost alocați aproape șapte sute mii lei pentru funcționarea UCCG Moldova 2 Vrancea, pentru omologare și primele trageri experimentale cu rachetele antigrindină. Continuarea lucrărilor la stația antigrindină este posibilă după ce, în ultimii doi ani, au fost alocați cei mai mulți bani pentru stația de la Vrancea, aproape șapte milioane de lei, la inițiativa președintelui Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan.
La Centrul de comandă vor lucra cei mai buni specialiști, respectiv meteorolog, fizician, IT-ist, care vor asigura permanența 24 de ore din 24. Aceștia trebuie să monitorizeze formarea norilor și, când se observă informația transmisă de radar de formare a nucleului posibil purtător de grindină, încep pregătirile pentru a se acționa și a stabili coordonatele pentru a da comanda în punctele de lansare a rachetelor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?