Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO și GALERIE FOTO! Comisarul șef Tomiță Lazăr, DE NEGĂSIT. Fiicele și soția polițistului au fost permanent lângă echipele de salvare




Pompierii au reluat căutările pe râul Siret, ieri dimineață, pentru a-l găsi pe comisarul șef Tomiță Lazăr, înghițit de ape duminică seara. Tot ieri, în zonă a ajuns și un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI, care a survolat zona. Scafandrii de la ISU Vrancea și ISU Brăila au acționat în zonele în care s-au format ghioluri. De asemenea, proprietarii a două bărci private au ajutat echipele la căutarea trupului comisarului șef. Colegii polițistului, dar și toți cei care l-au cunoscut, sunt în stare de șoc, iar speranțele ca el să mai fie în viață sunt minime. Comisarul șef Tomiță Lazăr este unul dintre cei mai iubiți și apreciați polițiști din IPJ Vrancea. Familia și cunoscuții nu se pot obișnui cu ideea că acesta s-ar putea să nu mai fie în viață, cele două fiice și soția stând toată noaptea alături de echipele de salvatori. 
 Căutările pe râul Siret, în zona balastierei de la Biliești și nu numai, au continuat ieri, pentru găsirea comisarului șef Tomiță Lazăr, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Vrancea, care duminică seara a fost  înghițit de apele Siretului. De altfel, pompierii și colegii lui nu au încetat nicio clipă să-l caute de când au primit cumplita veste. Duminică noaptea, căutările pe apă au durat până la ora 23.30, fiind angrenate două echipaje de pompieri cu două bărci, dar și un scafandru. Apoi, acestea au fost întrerupte, dar au continuat pe uscat până dimineață, echipele fiind formate din pompieri și polițiști. Luni dimineață, căutările pe apă au fost reluate, ele fiind efectuate pe o distanță de mai bine de 25 de kilometri. 
Duminică seara deversările au fost sistate, tocmai pentru ca nivelul apei să scadă, iar în localitățile din aval, mai multe persoane au urmărit cursul apei, în speranța că cineva îl va vedea. Din păcate, nu a fost așa. Pe toată durata căutărilor, inclusiv duminică noapte, fiicele și soția polițistului nu s-au mișcat de lângă echipele de salvare și nici nu au încetat să se roage la Dumnezeu să facă o minune.  
Un elicopter MAI a survolat zona 
Ieri, zeci de persoane l-au căutat pe Tomiță Lazăr pe cursul râului Siret, începând de la balastiera din Biliești, până la podul de la Nănești. Pentru că nu au găsit nimic, spre după amiază, echipele de salvare s-au întors în zona balastierei din Biliești, unde doi scafandri au căutat pe fundul apei. Scafandrii de la ISU Vrancea și ISU Brăila au acționat în zonele în care s-au format ghioluri (lac sau baltă mare cu fundul plin de mâl-n.r.). De asemenea, două bărci private au ajutat echipele la căutarea trupului polițistului. Mai mult, un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, trimis de la București, a survolat ore în șir râul Siret în căutarea trupului comisarului Tomiță Lazăr. Fără succes însă. 
La fața locului, pe lângă familie, rude și prieteni, au ajuns și localnici, chiar și băiatul care a salvat-o de la înec pe fiica cea mică a comisarului șef. „Aseară, în jurul orei 7.00, am auzit strigătul de ajutor fetei domnului comisar, nu am mai stat mult pe gânduri, așa că am sărit și am salvat-o. Am ajutat-o, dar pe tatăl ei nu am mai putut să-l salvez, el plutea cam la 1 metru distanță. Am scos-o pe fata lui pe mal, dar pe el nu am mai putut să-l salvez, pentru că deja îl luase curenții. El nu a mai apucat să strige, să ceară ajutor, pentru că era deja decedat. Mai erau câțiva bărbați, dacă săreau și ei, eu zic că era salvat. Curenții sunt foarte puternici, dacă cineva nu știe să înoate, nu are șanse”, a declarat Paul Albert Ilie.
Fiicelor și soției polițistului li s-a făcut rău
 
Sora lui Tomița Lazăr cu greu a putut să spună câteva cuvinte, plângând într-una. „Era un om foarte cuminte, de treabă, dădea sfaturi, nu aveai un motiv care să i-l găsești, ca să zici că e un om rău. A sărit să-și salveze copilul. Numai Dumnezeu știe, dar măcar să-l găsească acum, că avea nuntă. Sâmbăta asta avea nuntă cu fata mare„, a spus sora comisarului șef, cu ochii în lacrimi. 
În locul în care comisarul șef a fost luat de apele Siretului s-au strâns, ieri după amiază, toate echipele de salvatori, respectiv pompieri, polițiști și angajați SMURD, iar cele două fete ale comisarului șef, soția, viitorul ginere, prieteni și colegi nu s-au îndepărtat nicio clipă de malul râului. La un moment dat, la fața locului a ajuns o ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, deoarece celor două fiice, dar și soției comisarului șef li s-a făcut rău. 
Echipajul de pe ambulanță a rămas la fața locului mai multe timp, deoarece membrii familiei se simțeau în continuare rău. 
Trupul polițistului, văzut plutind pe apă
Localnicii i-au ajutat cu sfaturi pe salvatori. Cei care cunoșteau bine râul Siret le-au indicat salvatorilor care sunt zonele unde se formează ghioluri, dar și în ce direcție ar fi putut fi dus de curenți trupul comisarului șef. „În fiecare an, Siretul trebuie să curme vieți. Ei îl caută neîncetat, dar dacă nu e prins de vreo cioată de sub apă, el a putut fi dus de curenți dincolo de Nănești. Au mai fost înecați, care au fost găsiți după podul de la Nănești. Eu am fost și ieri aici, că eram la grătar, și scafandrii căutau cu un fel de ancoră, când aia se oprea în ceva, intrau și ei în apă, dar găseau numai cioate”, ne-a spus un tânăr din Suraia. 
Un bărbat, care lucrează la Balstiera Biliești, ne-a spus că abia ieri dimineață a aflat de eveniment. „Eu dimineață am aflat, când am început munca. Îmi era frică, cu colegul meu, ca atunci când săpam să nu-l scoatem de pe fundal apei. Ei tot caută pe aici, dar dacă e prins pe malul apei, degeaba. Eu știu că Siretul e cald la suprafață, apoi foarte rece. Probabil că a făcut stop cardiac, mai ales că el era sportiv”, ne-a spus bărbatul. 
Un alt bărbat din Biliești a susținut că mai multe persoane i-au spus că au văzut trupul neînsuflețit plutind pe apă. „Mai mulți băieți de pe aici mi-au zis că au văzut trupul polițistului plutind pe apă. Eu nu am văzut nimic. Oricum, sigur e scufundat, că dacă ieșea la suprafață, îl găseau până acum„, a spus bărbatul. 
Cunoscuții și colegii sunt în stare de șoc
Aproape nimeni nu crede că lui Tomiță Lazăr i s-a putut întâmpla așa ceva. Colegii din cadrul IPJ Vrancea sunt șocați și niciunul dintre ei nu poate accepta că al lor coleg s-ar fi putut îneca în apele Siretului, mai ales că știa să înoate și avea o condiție fizică cum puțini o au. „Sunt în stare de șoc și nu pot crede că i s-a întâmplat așa ceva. Tomiță Lazăr este un polițist extrem de iubit. Mai bine spus: cine nu-l iubește pe Tomiță Lazăr?„, ne-a spus un coleg de serviciu.
 Un alt polițist apropiat lui Tomiță Lazăr ne-a declarat,ieri, că IPJ Vrancea l-a pierdut pe unul dintre cei mai buni angajați. „Poliția vrânceană a pierdut pe unul dintre cei mai buni polițiști. Era un mare om și un adevărat polițist. Ne este greu să credem că nu mai este, dar nici nu cred că ar mai putea fi în viață. Am tot sperat la o minune dar…Dumnezeu nu a vrut să o facă în cazul colegului nostru”.
Sâmbătă ar fi fost socru mic
Sâmbătă, comisarul șef Tomiță Lazăr ar fi fost socru mic. Era fericit și bucuros că fata lui cea mare se mărită și abia aștepta să o vadă mireasă.
Comisarul șef Tomiță Lazăr avea 54 de ani și urma să iasă la pensie, după 30 de ani de muncă de poliție. Iubea viața și sportul, pe care îl practica în fiecare zi, fiind nelipsit de pe stadion, pe vreme bună, ploaie sau vânt. Spunea că atunci când va ieși la pensie, nu va sta acasă, ci va continua să facă sport și îi va antrena și pe alții. 
 De altfel, de-a lungul carierei sale, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Vrancea a fost nelipsit de la competițiile sportive organizate în special de Ministerul Administrației și Internelor. În cei aproape 30 de ani de carieră, a participat la tot atâtea competiții, iar în urmă cu câțiva ani ne spunea mândru că a adunat peste 25 de medalii, majoritatea din aur. În 2013, șeful mascaților a fost declarat unul dintre cei mai puternici polițiști din România, la concursul „Cel mai puternic polițist din România”. Șeful mascaților vrânceni, comisarul șef Tomiță Lazăr s-a clasat pe locul 7, în condițiile în care au participat aproximativ 80 de polițiști din întreaga țară. Comisarul șef Lazăr, care a fost și decanul de vârstă al competiției, spunea atunci că a fost un concurs extrem de greu. 
El lucrează în poliție din 1986. Și-a început activitatea la București, după care a venit în Vrancea, în anul 1994. Și-a desfășurat activitatea în cadrul mai multor servicii, iar din 2009 se află la comanda Serviciului pentru Acțiuni Speciale. 
Zeci de mesaje pe www.monitorulvn.ro  
 De la aflarea veștii, mesajele au curs pe pagina web și de Facebook a cotidianului „Monitorul de Vrancea”. „Este de necrezut pentru noi toți, care îi suntem colegi sau care îl cunoaștem și știm ce om cu adevărat extraordinar este Tomiță Lazăr! Să sperăm că va fi găsit! Doamne ajută!”, a scris un cititor, în timp ce un altul a precizat că „un foarte bun prieten, foarte repede a plecat spre eternitate….Dumnezeu sper că a știut ce face!!…Să se odihnească în pace …căci a avut un suflet tânăr și neliniștit!!.Te salut PRIETENE!”.
 Într-un alt mesaj, o altă persoană scris: „Doamne, dă-le putere celor apropiați să treacă peste acest tragic eveniment. Nu-l cunosc, dar văzându-l în poză, se vede clar bunătatea și blândețea lui. Păcat că s-a mai stins o stea, așa oameni cred că se nasc odată la 100 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în ceata drepților”.

UPDATE! O echipă de scafandri de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), din cadrul Poliției Române, va veni în Vrancea pentru a căuta trupul comisarului șef Tomiță Lazăr. La primele ore au fost reluate căutările cu barca pe Siret, cu scafandri de la ISU Vrancea. De asemenea, elicopterul de la București care a survolat ieri Siretul va reveni. Potrivit unor surse, s-a solicitat intervenția scafandrilor militari, dar sonarul Armatei nu funcționează decât în mare.

24 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?