Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Aproape 5 milioane de lei acordate ca ajutoare pentru decesul a 2.030 vrânceni


În primul semestru al acestui an, Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea a acordat 2.030 ajutoare de deces, a căror valoare se ridică la 4,82 milioane lei. Dacă ar fi să împărțim în mod egal pe toate cele șase luni, rezultă că au murit lunar câte 336  de pensionari, asigurați sau membri de familie ai acestora, pentru fiecare dintre aceștia CJP Vrancea acordând ajutorul de înmormântare prevăzut de lege. „Conform art. 17 din Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurăarilor sociale de stat pe anul 2015, pentru anul 2015 cuantumul ajutorului de deces s-a stabilit, în condițiile legii, în cazul: asiguratului sau pensionarului la 2.415 lei; unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului la 1.208 lei. Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut”, a precizat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    Potrivit prevederilor art. 125 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Această dovadă se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
    Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces și în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se consideră membru de familie: soțul; copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate; părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
    Conform celor spuse de directorul CJP Vrancea, Adrian Juravle, ajutorul de deces se acordă pe baza următoarelor acte: cerere-tip pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original și copie); act de identitate al solicitantului (original și copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (declarație pe propria răspundere); act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original)- dacă este cazul; adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original) – dacă este cazul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?