Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Zeci de vrânceni au fost diagnosticați, anul acesta, cu TBC


Aproximativ 40 de vrânceni au aflat, anul acesta, că suferă de tuberculoză. În 2013 au fost diagnosticate 263 de persoane, iar în 2014 au aflat că suferă de această boală a plămânilor 257 de vrânceni, iar cinci dintre ei erau copii cu vârste până în 14 ani. Tuberculoza este o boală care continuă să facă victime, în ciuda tuturor eforturilor autorităților din domeniul sanitar de a o combate. Un sfert dintre bolnavii de tuberculoză din Uniunea Europeană sunt români, arată cele mai recente cifre ale unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. 
Depistarea tuberculozei se poate face activ și pasiv. Persoanele ar trebui să știe că la o tuse persistentă, de mai mult de trei săptămâni, trebuie să facă un consult la medicul pneumolog și o radiografie pulmonară. La copii se poate face depistarea prin testul la tuberculină, metoda cea mai la îndemână. În România, pentru tratarea tuberculozei este implementată Strategia Națională de Control a Tuberculozei, care își propune, ca obiectiv final, asigurarea condițiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România, până în 2050.
Potrivit medicilor, tuberculoza este dificil de sesizat într-o primă fază, deoarece debutul infecției este în general ușor. Simptomele tuberculozei active apar treptat și se desfășoară pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni. Semnele obișnuite constau în tuse însoțită de mucus gros, câteodată cu sânge (spută), pe o durată de aproximativ două săptămâni, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), creșterea în volum a ganglionilor limfatici din regiunea gâtului, febră, frisoane și transpirații în timpul somnului. Alte simptome sunt oboseala și slăbirea forței fizice, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate fără motive explicabile, dar și scăderi ale amplitudinii respirației, dureri în piept. Durata unui tratament variază între 6 și 8 luni, fiind administrat gratuit, indiferent dacă pacientul este sau nu asigurat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?